Снимка: © Getty Images

Дискусията за доставка на оръжия на Украйна вече е водена - България е направила достатъчно и няма да премине границите на обещаното, държавата ще спази решението, взето от Народното събрание. Това каза премиерът Кирил Петков, след като вчера стана ясно, че Украйна официално е поискала оръжие от България.

„Не смятам, че на всеки две седмици трябва да отваряме тази тема наново. Това което направихме за Украйна на ниво подкрепа за бежанци, средства, вкарали сме всякакви помощи хуманитарни, ще ремонтираме техни техники – бойни машини - това, че всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите за Русия. България е направила достатъчно за тяхната подкрепа и ще продължим“, каза Петков.

В началото на май мнозинството от българския парламент гласува предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, като решено бе България само да ремонтира украинска военна техника, без да изпраща оръжие и боеприпаси на Киев.

„Първите техники за ремонт идват, което сме обещали, това ще направим“, каза министър-председателят.

Посланикът на Украйна в България Витайлий Москаленко потвърди, че наистина 80 танка ще се ремонтират в България и коментира преместването на бежанците в страната: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България."

В ефира на bTV той съобщи, че Киев официално е поискал военна помощ от България - в петък Москаленко е изпратил нота до Министерството на външните работи, чрез която е отправна молба за изпращане на оръжия за отбраната срещу руската инвазия.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим," даде повече подробности дипломатът.

Външното министерство потвърди, че в понеделник е получило нотата на украинския посланик и "предстои тя да бъде препратена до компетентните ведомства."

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обаче побърза за пореден път да заеме категорична позиция срещу изпращането на оръжия в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия и обяви казуса за „затворен“. БСП бе най-активният противник на първите две гласувания.

"Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен."

Премиерът коментира и темата Република Северна Македония, като каза, че „нищо няма да се прави под натиск що се касае отношенията ни с РСМ“:

"Опитваме се да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в РСМ могат да се гарантират през европейския процес. Това ще го оставя на МВнР, защото те правят преговорите в момента. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", каза Петков.

Петков бе на посещение в Садово заедно с министъра на земеделието Иван Иванов. Двамата разговаряха със земеделци за унищожената от градушка реколта и начините за компенсиране на щетите. Петков съобщи, че до месец всички земеделски стопани ще получат обезщетение за унищожената от градушката реколта - както тези, чиито посеви са унищожени на 100%, така и земеделците, чиято реколта е частично увредена.

"Вкарваме допълнителен безпрецедентен бюджет – 300 млн. лв. допълнителни средства за ощетените от градушката в Пловдивско“, съобщи още министър-председателят.

Предстоят оптимизации по програмата за земеделските стопани, а средствата ще бъдат „абсолютно прозрачно изпащани“, каза още Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море