Кремъл: САЩ наливат масло в огъня като предоставят военна помощ на Украйна Снимка: © Getty Images

Русия разкритикува решението на САЩ да доставят модерни ракетни системи и боеприпаси на Украйна и предупреди за повишен риск от пряка конфронтация между Москва и Вашингтон.

„Ние вярваме, че Съединените щати целенасочено и усърдно наливат масло в огъня“, казва пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи да предостави на Украйна усъвършенствани ракетни системи, които могат да нанасят прецизни удари по руски цели на далечни разстояния. Тяхната доставка е част от нов пакет за сигурност на стойност 700 млн. долара. Пакетът включва още снаряди, радарни системи, противотанкови оръжия Javelin, хеликоптери, превозни средства и резервни части. Вашингтон е приел доставката на усъвършенстваните ракетни системи, след като Украйна е уверила, че няма да използва ракетите да атакува цели в Русия, пише Ройтерс.

Говорителят на Кремъл обаче остава скептичен към тези обещания и казва, че Москва осъзнава риска от изстрелване на ракети по руска територия и работи по необходимите мерки. На въпрос как би реагирала Русия, ако Украйна използва ракети, доставени от САЩ, за да удари руска територия, Песков отговаря: „Да не говорим за най-лошите сценарии“.

По-рано Сергей Рябков, заместник-министъра на външните работи на Русия, отговори на въпроса за възможност от въоръжен сблъсък между Съединените щати и Русия така: "Всяка продължаваща доставка на оръжия увеличава и риска от такова развитие".

Досега правителството във Вашингтон предупреждава, че оръжията с по-голям обсег могат да означават ескалация, ако Украйна ги използва за атакуване на цели в Русия. Руският външен министър Сергей Лавров също каза, че всяка доставка на оръжие, която може да достигне руска територия, ще бъде „сериозна стъпка към неприемлива ескалация“.

САЩ не искат война между НАТО и Русия, нито биха се опитали да свалят Владимир Путин от власт в Москва, написа президентът на САЩ Джо Байдън в статия за New York Times, публикувана във вторник вечерта.

„Докато Съединените щати или нашите съюзници не бъдат атакувани, ние няма да участваме пряко в този конфликт - нито чрез изпращане на американски войски в Украйна, нито чрез нападение на руски сили", пише Байдън.

"Ако обаче Русия не си плати за атаката на Украйна, това може да доведе до края на базирания на правила международен ред, както и да има катастрофални последици в световен мащаб.", казва още в статията американсият президент.

Байдън описа в статия за New York Times "какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024