Маестро Валерий Гергиев - лукс за милиони долари на гърба на благотворителност Снимка: © Getty Images

Апартамент в Манхатън, дворец във Венеция, вила с 18 стаи и басейн край Рим, част от нос недалеч от Неапол - това е само част от собствеността на руския диригент Валерий Гергиев - един от най-верните поддръжници на президента Владимир Путин.

Гергиев притежава имоти в чужбина за над 100 млн. долара, които никога не е обявявал в родината си, показа в разследване на екип на Алексей Навални, започнало още през 2019 г.

Това е и поредният пример, че Русия се управлява от лицемери, лъжци и мошеници, казва Навални в своя филм по темата.

Руският диригент Валерий Гергиев беше уволнен от ръководната си позиция в Мюнхенския филхармоничен оркестър с решение на кмета на баварската столица Дитер Райтер, след като отказа да заеме позиция по войната в Украйна. Прегледът на имотното му състояние показва и защо за човек като него подобна позиция е просто невъзможно за изказване.

Имущество за милиарди

Екипът на Навални споделя, че рядко има разследвания, които да учудват и самите тях. А случаят на Гергиев е „абсолютно удивителна история, в която, ако не бяха официалните документи, трудно бихме повярвали. Все пак говорим за руски чиновник!“

Гергиев притежава имоти в 8 града на Италия, включително заведения, паркинг, игрище за бейзбол, парк и дворец във Венеция за около 100 милиона долара. Те са му завещани от японската арфистка Йоко Нагае през 2015 г., но не са декларирани в Русия, а и имуществените му декларации от 2017 г. са недостъпни.

От 2016 г. Гергиев е собственик на вила близо до центъра на Рим в елитния затворен комплекс Olgiata Country Club с 18 стаи и чудесен басейн.300 км на юг, недалеч от Неапол и Соренто - в малкото градче Маса Лубренсе, Маестрото притежава владения от 56 хил. кв. м., а също и 5,5 хектара от нос в Неапол. В курортния град Римини на Адриатическото крайбрежие диригентът притежава и множество парцели земя, увеселителен парк, бар, ресторант с творческото име United Tastes of Hamerica's и още много… - развежда зрителите си видеото на разследващия фонд на Алексей Навални.

Нека не пропускаме и около 20-те имота на Маестрото в Милано, простиращи се на повече от 20 хил.кв.м., казват журналистите.

Поглед към Америка и апартаментът на Гергиев в Ню Йорк

Валерий Гергиев е световноизвестен талантлив диригент и един от най-активните поддръжници на Путин, прокарващ идеите на руския президент в света на културата. Той беше в България през септември по покана на Румен Радев и на съпругата му Десислава, като събитието беше само за гости с покани.

Билети не се продават: Kонцертът на Валерий Гергиев под патронажа на Румен и Десислава Радеви

Маестро Гергиев е много активен: подписва всички отворени писма, участва във всички пропагандни предавания. Всъщност Гергиев дори преминава фронтовата линия и се инфилтрира зад вражеските линии, подиграват се хората на Навални. В елитна част на Ню Йорк, недалеч от Сентръл парк, Гергиев си купува апартамент от 165 кв. м. за 2 500 000 долара през 2004 година.

Апартаментът на Гергиев се намира на 56-ия етаж от небостъргач и има три спални, три бани и огромен хол с панорамна гледка към Ню Йорк. Мястото изобщо не е случайно. Сградата се намира в Линкълн център, близо до Метрополитън опера, където Гергиев редовно има участия. От апартамента на Маестрото до операта се стига за около три минути пеша.

Нека предположим, че Валерий Гергиев има достатъчно доходи, за да закупи този апартамент. Но защо го крие вече 15 години, пита екипът от видеото? За да не се хвали колко тежко е това бреме за него – да бъде едновременно довереник на Путин и да има апартамент в Ню Йорк. Или защото оповестяването на притежание на американски апартамент не съответства на идеята за „ужасния Запад", разсъждават разследващите журналисти.

Намирането на апартамента на Гергиев се оказва лесна задача за екипа на Навални, тъй като покупката е записана в публичния регистър на недвижимите имоти в Ню Йорк. За да проверят автентичността на регистъра и да потвърдят със сигурност, че апартаментът наистина е на маестро Гергиев, а не на някой съименник, Антикорупционният фонд на Навални взема подписа от документите за закупуване на апартамента и го съпоставя с автограф на Гергиев.

Благотворителността и измамата – вървящи ръка за ръка

Маестрото е учредител на благотворителен фонд "Валерий Гергиев". Само вижте описанието на целите на неговата фондацията: укрепване и развитие на социално-културната сфера, подкрепа на млади изпълнители, популяризиране на класическата музика, благотворителни събития и концерти и насърчаване на професионалното обучение. Какви благородни цели!

Парите се превеждат в този фонд лично от олигарсите, техните фирми и държавни компании ВТБ Банк, Руските железници, Руската енергийна компания Rosseti, Сбербанк. Правителството на Москва също плаща за фондацията на Гергиев. Подкрепят го дори известни международни марки - Mastercard, Nestlé, PWC. Е, как да не подкрепя? Такава полезна, благородна кауза.

Екипът на Навални проучва банковите трансакции на Благотворителната фондация "Валери Гергиев" и установя, че фондацията е личният портфейл на Маестрото, откъдето той, без никакво колебание, взима пари в неограничени количества за красив и щастлив живот.

От сметките на този фонд, а не от заплатата на Гергиев, е купена и дачата на Маестрото – тя е построена с парите на филантропи, но имотът се оказва лично на Гергиев. Благотворителната фондация купува и три съседни апартамента в елитния петербургски жилищен комплекс Art View House преди две години. Тяхната обща площ е 335 кв. м., а цената им е 260 милиона рубли, което са около 3 млн. 200 хил евро по курса тогава.

Фондът на Гергиев оставя своя отпечатък и на пазара на недвижими имоти в Москва, казват с ирония хората на Навални. В къщата на улица „Мали Каковински“ близо до Арбат, фондацията на Валери Гергиев купува други четири апартамента. Общата им площ е 644 кв.м., а цената е 708 млн. рубли.

Стойността само на апартаментите в Москва и Санкт Петербург е почти милиард от фонда на Гергиев.

Освен закупуването на апартаменти, фондът плаща и за личните нужди на Гергиев. Валери Гергиев притежава банкова карта на фондацията, която е издадена на негово име. И така разследването на екипа на Навални установява , че филантропите буквално хранят Маестрото.

Не мислете, че Маестрото харчи пари само за развлечения, той инвестира парите на фондацията и в своето здраве - 2,5 хиляди евро от фонда са похарчени за лекар в Баден-Баден.

Освен че покрива скъпите забавления на Гергиев, благотворителната фондация, която трябва да подпомага младите изпълнители, просто превежда пари лично в сметката на Гергиев. Само от 2018 до 2020 г. Маестрото е получил повече от 4 милиона евро от благотворителната фондация в личната си сметка.

Междувременно Валери Гергиев подкрепя лишаването от свобода на Алексей Навалани, който бе обвинен, че е набирал средства за Фондацията за борба с корупцията, докато сам ги е изразходвал.

Чии са парите, дарени на фондацията?

Предимно държавни фирми. Сред изнесените от екипа на Навални документи фигурират следните постъпления по сметката на фондацията - 1,5 млрд. рубли от руската банка ВТБ, 188 млн. рубли от Сбербанк, 70 млн. рубли преведени от Газпромбанк. И 400 млн. рубли, изненада, дарени от правителството на Москва! И още 430 млн. дарени от олигарха Усманов. Общият размер на даренията за фондация Гергиев през последните 4 години е повече от 4 млрд. рубли. А парите, които държавата и държавните компании отделят, за да помогне на Мариинския театър и младите таланти, Маестрото харчи за себе си, за елитни имоти и за луксозен живот.

Приятелството не се купува с пари – кой каза?

Маестрото се среща с Путин още в началото на 90-те години в Санкт Петербург. Там диригентът се сприятелява и с Алексей Кудрин и Герман Греф. Негов приятел е още държавния банкер Костин, пари му дават олигарсите Усманов, Тимченко, Евтушенков. Гергиев е буквално придворният музикант на всички, които от десетилетия плячкосват страната.

Още едно приятелство и много пари

Освен че е близък с повечеро руски държавници и олигарси, Валери Гергиев е любимец и протеже на японската арфистка Йоко Нагае - много богата и доста известна дама, чиято история е достойна за роман.

През 70-те години в Европа тя се запознава с италианския граф Ренцо Ческино. Той е много по-възрастен от нея и след седем години брак, през 1984 г., той умира, а овдовялата Йоко Нагае наследява състоянието му от около 190 млн. долара. През следващите 30 години тя ги харчи единствено за поддържане на музика. Маестрото е нейният любимец. Нагае дарява пари за изграждането на новия Мариински театър, купува инструменти за музикантите, посещава фестивали и турнета.

Графинята умира през 2015 г. Тя завещава пепелта ѝ да се разпръсне над езерото Байкал, което Гергиев, в компанията на друг довереник на Путин - пианиста Мацуев, правят. В завещанието си Йоко Нагае иска имуществтоо на съпруга ѝ да бъде прехвърлено на Валери Гергиев. А завещанието, според регистъра, е написано в самия ден на смъртта на Йоко.

Какво цели разследването на Антикорупционния фонд на Навални?

Екипът на Навални заявява, че настоява Валери Гергиев да бъде включен в санкционните списъци на всички страни по света, в които досега не фигурира, „за да няма нито една държава, в която близките на Путин да открият сметка, да си купят апартамент. За да няма нито един театър, нито една сцена в света, в които тези макар и талантливи, но много корумпирани хора, да бъдат допуснат“.

Антикорупционният фонд настоява още за лишаването на Гергиев от всичките му ордени – нека му отнемат всички тези звезди на Италия, Ордена на Почетния легион, Ордена на изкуствата и литературата на Франция и безкрайните медали от други държави.

„Няма нужда от посредник между руската култура и света, ако този посредник е мошеник, корумпиран чиновник и страхливец. Руската култура в чужбина не се нуждае от специален човек, особено ако този човек е олицетворение едновременно Путин и войната“, казва екипът на Навални.

Валери Гергиев може дори да е най-брилянтният музикант на земята, но, за съжаление, това няма да промени факта, че ръка за ръка с таланта му вървят измама и финансови измами за милиарди рубли. С държавни пари. И докато Маестрото продължава да подкрепя Путин и неговия режим, на фона на дирижираната от него музика се унищожава Украйна, но и Русия, убиват се хиляди невинни хора, преследват се онези, които не са съгласни с режима, затварят устата на всички, които се осмеляват да се опълчат на режима.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024