Вчера няколко наведени „професори“ се събраха при министъра на здравеопазването и му дадоха пълен съпорт за въвеждането на най-глупавата възможна мярка за контрол на заразата от коронавирус. Носене на маски на открито под заплаха от санкции.

Разбира се, никой никога не е твърдял, че вирусът се разпространява чрез летене с 200 по „Цариградско шосе“, или като прави лупинги и завойчета по „Аксаков“ или „Шишман“.

Никога не сме подозирали това правителство и придружаващите го лица в извънредна умност. Нито в наличието на каквото и да е намерение да се провеждат съзнателни политики в интерес на обществото. Знам, че тази „мярка“ няма да е последната тъпотия, която управлението произвежда.

Носене на маски на открито обаче е откровено казармен похват, където „възпитанието“ се състоеше в това непрекъснато да те карат да правиш очевидно и обидно безсмислени неща с цел каляване на волята.

Къде са обяснени причините за налагането на тази мярка? Каква наука стои зад тях? Благоволяват ли управляващите – правителство, кризисен щаб, министерство на здравеопазването – да ни уведомят кой се заразява, как, на какви места, средна възраст, социален статус и други характеристики, от които да се направят смислени изводи за управлението на кризата? Разполагат ли всъщност самите дисижънмейкъри с тази информация?

Или разполагат само с един Борисов, който не събира смелост да погледне материала в очите, и да му обясни защо налага този терор.

Да не би пък да си отмъщава на „народа“ за внезапно изчезналата любов помежду им?

Целият зор е да се предприемат мерки, без всъщност да се предприемат мерки. Пунта мара. Камуфлаж. Стиропор по разпадащата се фасада. Да заковем с пирон, да вържем с тел.

Да излъжем чужденците, че нещо правим (защото там, където правителствата наистина нещо правят, започват да налагат карантина на постигащите от китна България). Да не сложим прът в колелото на оня бурен културен нощен живот.

В лепкавия мрак на чалготеките вирус няма. Затова - да накараме будалите да се маскират.

P.S. Докато четете този текст, на редовното заседание на Министерски съвет премиерът Борисов обяви носенето на маски за незадължително в цял ред хипотези. Обаче заповедта на МЗ за задължителното носене на маски на открито все пак ще бъде издадена. Борисов нареди на министъра да пусне журналисти в интензивните отделения. А трябваше според мен да нареди Мангъров да бъде пуснат в интензивните отделения.

Борисов "редактира" заповедта за маските на открито още преди да е подписана


Прочетете още:

Д-р Трифон Вълков: Новата мярка с маските е абсурдна - те не са ефективни и след първата минута


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024