Трети ден на протести в София и "Росенец" (обзор) Снимка: © Булевард България
  • Трети ден на граждански протести в България с искания за оставка на правителството и главния прокурор;
  • Засилено полицейско присъствие има в парка "Росенец", където се намира лятната резиденция на Ахмед Доган - служителите на МВР отказваха достъп на организаторите на "Масовото ходене на охраняем плаж" заради митинг на ДПС;
  • Пътят Бургас - Созопол беше временно блокиран заради отказа на полицията да съдейства на протестиращите;
  • ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че не е поел отговорност за сблъсъците между протестиращи и полицаи в нощта на 10 юли. "Голяма част от протестиращите бяха превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков", според Тома Биков (ГЕРБ);
  • Президентът Румен Радев настоя за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев като "единствен изход от кризата".

22:00 ч. - Момичето от Партийния дом

21:30 ч. Как изглежда протестът в София

19:30 ч.

Софийското шествие в събота преминава мирно и без напрежение между протестиращи и полицаи.

18:30 ч. - Нов протест започва в София

Пред сградата на Партийния дом между Министерски съвет и Президентството отново се е събрала група протестиращи, които скандират "Оставка".

18:00 ч. - Изненада: Ахмед Доган се появи в "Росенец"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се появи в клип, разпространен от пресцентъра на партията, заснет на входа на резиденцията му в Росенец.

"Изключително много се гордея с вас. За сетен път установявам, че много ви обичам. Дълбок поклон пред вас".

Ахмед Доган се появи в "Росенец"

17:18 ч. - Шефът на ОДМВР Бургас ще запази поста си.

Само няколко часа след като вътрешният министър Младен Маринов поиска оставката на ст.ком. Радослав Сотиров заради несправяне с организацията на охраната на протеста в "Росенец", Маринов оттегли решението си.

"Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж „Росенец“. Говорих с кмета и директора на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас ст.комисар Радослав Сотиров. След анализа, запознах с резултатите премиера, коментирахме ситуацията и при това положение няма да приема оставката на директора на областната дирекция", каза той.

16:45 ч. - "Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да излезе и да го каже"

"Призиви за метежи и за измитане на хората от правителството ни напомнят за други практики, за друго време. Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да излезе и да го каже", каза социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерски съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев обвини президента Румен Радев, че има амбиции да получи цялата власт незабавно, без да има план за бъдещото управление.

"Гардове на НСО по нелегален и глупав начин възпрепятстваха едни хора да правят политически PR. Този имот е продаден по времето на Иван Костов. По времето на Орешарски е оформен и узаконен. Сега наследниците на тези партии излизат на протест. Казах много ясно, че тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани. Излиза, че за това вината била на правителството, при положение че службата НСО не е подчинена на министър-председателя или на министрите. Разделението на властите е записано в конституцията и когато те не работят заедно в полза на хората, нищо добро не се е случвало на тези хора. Президентът призова полицаите едва ли не да не изпълняват заповедите на своите началници, но не чух призив от него към провокаторите, които съвсем целенасочено атакуваха полицаите. Това бяха добре организирани групи от провокатори за разлика от повечето хора от привържениците на Радев, които се държаха културно. Не отричам правото на хората да протестират, но очаквам те да призоват всички участници на протеста да не атакуват полицията", каза Красимир Каракачанов. "Българският полицай не е враг на обществото".

15:45 ч. - Двама души от вечерните протести на 10 юли са приети в "Пирогов" с комоцио

СДВР съобщи, че 18 души са задържани при ескалирането на протестите в София на 10 юли. Двама се намират в болница с комоцио. Директорът на СДВР Георги Хаджиев обяви, че по последна негова информация и двамата са в "добро общо здравословно състояние".

От "Пирогов" обявиха, че двамата са приети в неврохирургията без опасност за живота. Други трима души от протеста са преминали през спешния травматологичен кабинет, като контузиите им са обработени и не се е наложило да бъдат хоспитализирани. От болницата отричат да има починали хора, каквито спекулации се появиха в социалните мрежи.

Още в нощта на 10-ти бяха публикувани записи от площада при Министерски съвет, на които се видя, че униформени служители задържат и упражняват насилие върху мъж, участвал в протеста в момента, в който започна хвърлянето на бутилки срещу полицаите и сградата на правителството. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов - провокатори са пръскали полицаите със спирт и със сълзотворен спрей.

По информация на "Медиапул" един от приетите в болница е 23-годишният Евгени Марчев, който е с множество синини и натъртвания след сблъсъка с полицията. Бащата на младия мъж свидетелства, че е прекарал нощта пред РПУ, без да получи право да се види със сина си. Разрешили са отвеждането на Марчев в болница на сутринта.

"Пожела да излезе навън с негови приятели. Отишъл е може би там, където не е трябвало. Бил е в предните редици на момчета, които са били не на тротоара, а на улицата. Отзад са започнали да ги блъскат хора с черни блузи и шапки, а той също имаше черна шапка на главата си. И е от първите хора, които незаслужено са понесли боя, а тези, които са хвърляли не са понесли никакви последствия от полицията. Бил е буквално пребит", казва бащата на задържания.

15:34 ч. - Главният прокурор Иван Гешев уличи президента в "нарушение на българската конституция, уреждаща разделението на властите"

"С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа", пише още той.

15:30 ч. - Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

14:30 ч. - Директорът на ОДМВР Бургас Радослав Сотиров подаде оставка

Отговорникът за организацията на полицейската охрана около Росенец в деня на протестите ст.ком. Радослав Сотиров е подал оставка часове след напрежението между протестиращи и униформени. От сутринта до 13 ч. на обяд МВР отказваше да осигури достъп на протестиращите до брега на Черно море край частната резиденция, ползвана от Ахмед Доган, като се мотивираше с опасения от сблъсъци със събралите се вътре симпатизанти на ДПС.

След три опита за пробив на кордона полицията най-сетне позволи на хората да преминат по пътя към плажа без каквито и да е съприкосновения с привържениците на Движението за права и свободи, доведени в Росенец предната вечер.

Оставката на Сотиров е поискана от вътрешния министър Младен Маринов по разпореждане на министър-председателя.

13:51 - Борисов вече иска сваляне на охраната на Доган и Пеевски

Премиерът Бойко Борисов обяви, че настоява за сваляне на държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

"Това може да се случи още днес, ако изпълняващият длъжността началник на НСО свика незабавно заседание на комисията, която преценява нуждата от охрана. Разпоредил съм на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС да гласуват "за" на заседанието", се казва в позиция, публикувана в официалния профил на Борисов.

Борисов вече иска сваляне на охраната на Доган и Пеевски

13:19 ч. - Христо Иванов: Пътят до плажа трябва да се осигури до края на лятото

"На тази земя българският флаг беше унизен от служител на НСО, затова ние трябва да възстановим неговото достойнство. Ще внесем предложение на тази земя да се издигне пилон, на който постоянно да стои българското време. Унижението на българския флаг ще бъде заменено", каза Христо Иванов.

Той заяви, че дава срок до края на лятото да се построи път до плажа, за да може да се ползва от всеки гражданин.

Двете групи - на протестиращите и на ДПС - скандираха едновременно "България", запяха и националния химн на България.

13:04 ч. - Протестиращите са при брега

Шествието стигна до плажа и оградата на ДПС, на място има доста хора от групата на симпатизантите на Доган. Организаторите на протеста са разговарят с тях, няма напрежение между двете групи.

12:57 ч. - Шествието около оградата на резиденцията

12:48 ч. - Полицията допусна шествието на протестиращите, Иво Мирчев отново е освободен

Начело на групата е кметът на Бургас Димитър Николов. Христо Иванов скандира "Без агресия". Задържаният преди минути Иво Мирчев вече е на свобода и се включва отново в протеста.

12:30 ч. - Полицията обмисля план за пускане на част от протестиращите до плажа, ако организаторите гарантират, че няма да се стигне до провокации

Полицията се преразпределя по дължината на пътека, която вероятно води към бреговата ивица. Инициаторите на протеста обаче отказват да се насочат по нея, защото тя не стига до плажа до Сараите.

12:18 ч. - Иво Мирчев е арестуван

При третия пореден опит за пробив на протеста, Иво Мирчев (Да България) беше арестуван и отведен от полицаи. Блокадата продължава, дойдоха полицаи с щитове. Мирчев беше сред хората, които бяха активни в натиска срещу кордона.

Ескалацията стана, след като полицейски началник от Бургас се опита да разговаря с лидерите на протеста.

Христо Иванов е отвъд кордона и призовава хората от пртоеста да минат през полицейската защита. Иванов не е задържан, говори пред журналистите и се отправи към кмета на Бургас Димитър Николов, който е на мястото на събитието.

Полицейският ръководител обяснява, че целта на МВР е единствено да опази живота и здравето на всички български граждани, затова не допуска протестиращите надолу към базата на Доган.

Според него няма проблем в това, че има само 50 м разстояние между двете групи.

11:58 ч. - Неуспешен опит за пробив на кордона

Групата на протестиращите прави опит да пробие първия полицейски кордон. В първите редици е председателят на "Да България" Христо Иванов, Иво Мирчев и др. Полицията удържа линията и засега не допуска ескалация.

Зад първия кордон има още две групи полицейски служители преди комплекса на резиденцията. Според информация на bTV има около 1 км разстояние между позицията на протеста и плажа на Росенец.

11:50 ч. Кметът на Бургас е на мястото на протеста

Димитър Николов беше опръскан с вода от протестиращите, докато се опитва да даде интервю пред журналистите.

Николов каза, че по блокирания общински път не може да се стигне до плажа, защото той стига до частния имот на резиденцията.

11:45 ч. - Кордонът и групата на ДПС

Линейка на "Спешна помощ" пристигна на мястото на протеста, за да окаже помощ на младо момиче, на което е прилошало. Групата на протестиращите направи път на колите със специален режим на движение, но освирка полицията, която все още не разрешава достъпа им до плажа.

1:40 ч. - Кого допуска полицията до зоната на сараите?

- Какво трябва да пише на личната ми карта, за да ми пуснете за мина?

- Че сте с адресна регистрация Росенец.

11:10 ч. - Позицията на кмета на Бургас Димитър Николов

"Току що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници. Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност", пише в профила на Николов във Facebook.

Пред протестиращите до сградата на общината Николов е казал, че смята поведението на полицията за грешка и е поел ангажимент лично да отиде до Росенец, за да поиска пропускането на хората.

11:00 ч. - Мустафа Карадайъ и симпатизанти на ДПС забраняват достъпа на лодки до пристанището

Екип на "Дневник" се опитва да стигне до пристанището за яхти пред резиденцията на Доган в "Росенец", но няколко десетки мъже в шапки на ДПС избутват кораба.

На място е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза: "Вие сте в акваторията на частно пристанище, напуснете".

Карадайъ казва още, че корабът не може да използва пристанището, ако не е поканен от собственика му. Председателят на ДПС настоява жандармерията да не допуска посетителите, защото "нарушават закона".

На място пристигна полиция, която изтласква хората от кея и предупреждава да не влизат в съприкосновение.

10:50 ч. - Как изглежда митингът на ДПС отвътре

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючук пред БНТ: "Привържениците на ДПС са сметнали за морално ангажиращо да дойдат в района на парк „Росенец“ и да подкрепят лидера си д-р Ахмед Доган. Не трябва да забравяме какво успяхме да постигнем през последните 30 години. Уникален етнически модел, архитект на който е точно Ахмед Доган. Това ни трасира пътя към НАТО и ЕС"

10:46 ч. - Кметът на Бургас разговаря с Христо Иванов

Кметът на Бургас Димитър Николов излезе пред сградата на община Бургас, където са се събрали активисти на "Да България", недоволни от недопускането на обявения протест в Росенец.

Множеството скандира "Мафия" и "Оставка" срещу Николов.

10:40 ч. - "Да България" ще затвори пътя Бургас-Созопол в знак на недоволство срещу МВР

Иво Мирчев (ДБ) обяви, че протестиращите ще затворят пътя между Бургас и Созопол заради решението на полицията да забрани достъпа на предварително организираната демонстрация до плажа на парк "Росенец".

"С Христо Иванов стояхме над час и половина на пропускателния пункт на полицията и пропускаха само хора на Ахмед Доган, но не и нас. Затова затваряме пътя Бургас - Созопол до момента, в който не ни допуснат до законния организиран от нас протест, и няма да мръднем оттук. Надявам се кметът на Бургас и полицията да бъдат разумни", каза Мирчев.

На пътя се виждат спрени десетки автомобили в двете посоки на движение.

Христо Иванов и част от протестиращите се събраха междувременно пред сградата на община Бургас.

10:20 ч. - Протестът приближава и по море

Няколко лодки са се събрали в близост до нос "Чукалята" на парк "Росенец", където се намира резиденцията на Доган. Хората възнамеряват да стигнат до плажа в близост до новата ограда на частния имот, за да демонстрират срещу опитите за завладяване на публична собственост около сарая.

Групите, които трябваше да пристигнат по сушата към брега, обаче не се допускат напред заради събранието на симпатизанти на ДПС. Привържениците на Доган носят шапки с партийното лого, някои от тях са загърнати в българския флаг. Виждат се и хора, които са облечени в тениски от стари предизборни кампании, на които е отпечатана снимка на Делян Пеевски.

Началото на протеста наближава.

9:50 ч. - Христо Иванов: Полицията в Росенец създава предпоставки за напрежение

Председателят на "Да България" Христо Иванов поиска МВР да създаде организация за провеждането на предварително заявения протест в парка "Росенец".

"В момента полицията създава предпоставки за напрежение, защото това е една тапа, в която ще се съберат хората от двете изяви и е идеална среда да има провокация. Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията. Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация и насилие", каза Христо Иванов.

Официалното начало на протеста би трябвало да е в 11 ч., но униформените служители не допускат групата на Иванов да стигне до плажа на "Росенец".

9:45 ч. - ГЕРБ отвръща на предизвикателството от Цветанов

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манов нарече Цветанов "нереализиран" и "провален политик" заради позицията му, че митингът на управляващата партия е бил платен.

"Списъците (с организирани протестиращи), г-н Цветанов, бяха по ваше време", каза Манов, който допълни, че по времето на бившия зам.-председател на партията са получавали от него инструкции как да се организират "спонтанни" масови мероприятия.

Единствената разлика между периода на Цветанов и организацията на снощния митинг, според Манов, е, че "щеше да пее един известен български певец" (Веселин Маринов).

9:30 ч. - Цветан Цветанов: Не бях на митинга на ГЕРБ, предпочитам този в подкрепа на президентската институция

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се разграничи публично от управляващата партия (която напусна преди месец), като обяви, че хората на про-правителствения митинг са били организирани и принудени да присъстват в София от кметовете си.

"Не бях на митинга на ГЕРБ, нито пред президентството. Но ако трябва да избирам, щях да избера този в подкрепа на президентската институция", каза Цветан Цветанов в интервю за БНТ, като направи сравнение между мотивацията на протестиращите с тези от 2013 г. срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Той подчерта, че не защитава личността на Румен Радев, а институционалния авторитет на президентството. Цветанов напомни, че през 2012-2013 г. хора като Тома Биков и Деница Сачева са били "основните остриета" против ГЕРБ, а днес защитават позицията на управляващата партия.

Това е първата позиция на Цветанов от началото на протестите.

Според него в предстоящи избори ГЕРБ могат да изгубят половината си електорална подкрепа. "Кметът на Бургас, общинските съветници, без които не могат да се вземат важни решения, провокираха това, което се случва днес", каза той.

9:00 ч. - Полицията спира достъпа до плажа заради митинг на ДПС

Групата протестиращи, които се организираха за "масово ходене на охраняем плаж" край лятната резиденция на Ахмед Доган, направиха опит да стигнат до брега още около 8:00 ч. в събота. Пътят им дотам обаче беше спрян от полицейски кордон.

Служителите на МВР отказват да допуснат членовете на ръководството на "Да България" и техни симпатизанти, защото няколко метра по-надолу има група от активисти на ДПС. Полицията е инструктирана да не допуска двете групи да се смесват.

Привържениците на Доган започнаха да се събират още в петък вечерта. Част от тях са жители на Гърмен, като кметът на общината Феим Иса е казал пред bTV, че ги е довел на екскурзия в "Росенец".

На пътя пред резиденцията има голяма група хора, сред тях е председателят на "Да България" Христо Иванов и общинският съветник на "Демократична България" от Бургас Димитър Найденов.

Множеството от протестиращите допуска без напрежение хората на ДПС да минат по пътя към резиденцията.

Протесът "Масовото ходене на охраняем плаж" беше организиран, след като на 7 юли охранители от НСО спряха достъпа на Иванов и негови колеги до брега на "Росенец". Служителите на държавната охрана обявиха акваторията около резиденцията на Доган за частна собственост и отказваха да се легитимират. Скандалът доведе до избухването на сериозно политическо напрежение и двудневни антиправителствени протести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024