Надежда Нейнски: Френското предложение е най-сериозното, което България е получавала, за решаване на спора с РСМ Снимка: © bTV

Френското предложение е най-сериозното, което до момента България е получавала за решаването на спора с Република Северна Македония, защото за първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на РСМ като условие за първата междуправителствена конференция – или „същинското започване на преговорите“. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ бившият външен министър Надежда Нейнски.

Важно е да има политически гаранции за изпълнението на договора от 2017 г., което е включено в преговорната рамка, а мониторингът по изпълнението му ще бъде провеждан от Европейската комисия, а не от Европейския съвет, каза още Нейнски - ето защо е много важно България да си гарантира възможност за контрол върху процеса на изпълнението на договора с Република Северна Македония.

„Европейската комисия следи за изпълнението на критериите, но някой би казал, че това е по-бюрократично и технологично наблюдение. Много е важно Европейския съвет да наблюдава процеса по изпълнението на договор, защото решението, което ще се вземе, е политическо, а не технологично и е нормално Европейският съвет да се произнесе. Когато го направи, България ще бъде част от това решение и този мониторинг, което означава, че ще има европейски механизъм за контрол на изпълнението на договора, а България ще има всички гаранции да знае, че няма да има отстъпление от ангажиментите, които са поети“, каза Нейнски.

Във вторник предстои събрание на външните министри, а в сряда (23 юни) Кирил Петков трябва да бъде в Брюксел – на срещата на върха на ЕС и лидерите на страните от Западните Балкани, където да се вземе окончателното решение. На въпроса проблем ли е, че външният министър на България Теодора Генчовска е в оставка, Надежда Нейнски коментира така:

„Политическата стабилност винаги е изключително важна, защото това дава допълнителна сила в преговорния процес, а ние все още сме в процес на преговори. За да може българската позиция да бъде силна, тя трябва да бъде единна, да бъде изработена в българския парламент. Веднага давам за паралел Гърция, която по балкански – на Балканите винаги има много страсти, много емоции, много противопоставяне, но има и позиции в Гърция, по които всички партии са абсолютно единни, и така беше с Република Северна Македония“, каза бившият външен министър в ефира на bTV.

Задачата пред Република Северна Македония и България е сложна и за двете страни, но всяка смислена и сериозна промяна неминуемо изисква усилие, коментира още Нейнски.

Всичко, което се случва през последните месеци, даде възможност да се види какво означават зависимостите и какво означава слабо лидерство, защото дълго време и Европа беше в плен на редица илюзии и смяташе, че може с меки стъпки да привлече и да партнира с Русия по много важни теми, каквито са енергийните доставки.

В момента след всичко, което се случи, Европа излезе от зоната си на комфорт. Вижте Германия, вижте Италия, вижте дори Финландия, Швеция, Швейцария. Това не бяха лесни решения, но техните лидери са с ясното съзнание, че решенията, които се вземат в момента са исторически и те са готови да платят тази цена, която ще даде шанс на Европа да бъде единна и стабилна оттук нататък. Така че и Северномакедонското правителство, и българското правителство трябва да знаят, че моментът е исторически и трябва да имат кураж да направят силно лидерство“, каза Надежда Нейнски.

Бившият външен министър каза, че очаква премиерът да изрази в парламента своята позиция по въпроса с Република Северна Македония.

„За да може той да изрази своята позиция, трябва да има решение на Министерския съвет. Тук факторът време вероятно се изчаква до последния момент, предполагам, че всичко това е в контекста на напрежението, което така или иначе цари в политическия живот на България“, каза още Нейнски.

В ефира на bTV тя коментира и политическата обстановка в страната: „Много е важно как губиш мнозинство – дали губиш мнозинство като правиш нещо добро за страната си, нещо, което открива перспектива, или губиш мнозинството си чрез бездействие и липса на лидерство", каза Нейнски. Според нея българското правителство не трябва да търси отделни депутати, а да създаде реформаторско проатлантическо мнозинство по ключовите въпроси – за енергийната независимост от Русия, за подкрепата на Украйна, за бързото присъединяване към Западните Балкани към Европейския съюз.

„За да направиш стабилна коалиция, не трябва да има доминация, партньорите трябва да се уважават помежду си. Това, което виждаме през последните седмици, е, че ние не уважаваме едни други. Това, че не си съгласен с един политически лидер или с една политическа сила, не означава, че трябва да ругаеш. Тази политическа култура все още ни е дефицит в България и предполагам, че това е причината за трудните и нестабилни коалиции, които се създават“, каза Нейнски.

„Номадството от група в група го знаем още откакто в България има парламент, но това са нестабилни, плаващи мнозинства. Мнозинствата трябва да бъдат формирани около каузи, около идеи, около принципи и това е ангажимент на управляващите. Аз чувам, че те ще говорят с човек по човек - моето мнение е, че това дори и да се случи, в дългосрочен план това няма да им даде необходимата сигурност, защото реформите, които са необходими в България, изискват солидно проатлантическо общество, смелост и липса на зависимости – зависимости, които не е ясно дали ги има, дали ги няма“, коментира Надежда Нейнски.

Според нея правителството на Кирил Петков е проявило нерешителност в много ситуации:

„Правителството на Кирил Петков прояви нерешителност в много ситуации – Украйна има нужда от сериозна подкрепа от ЕС и от демократичните държави по света. В България трябва да се разбере, че подкрепата за Украйна не е просто подкрепа за битката на Украйна срещу инвазията на Русия. Подкрепата за Украйна е и подкрепа за българската национална сигурност, за българската независимост, за правото на държавите да знаят, че чрез сила не могат да бъдат променяни техните граници.

Ние живеем в много труден регион и ако това стане прецедент, ако подобни неща се провеждат и в бъдеще, България няма да бъде защитена, така че тя трябва да бъде част от международните усилия не като услуга, а съзнавайки собствения си национален интерес да опази своята национална сигурност“, каза бившият външен министър на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023