Нанси Пелоси от Киев: "Америка стои твърдо с Украйна" Снимка: © www.president.gov.ua

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Визитата й в Украйна не бе предварително обявена, но за нея съобщи самият Зеленски, който качи видео от събитието в социалните мрежи.

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ е израз на съпричастност в "борбата за свобода", която украинците водят. "Решени сме да сме до вас, докато тя свърши“, казва Пелоси, която е и най-високопоставеният американски политик, който посещава Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари.

"Нашата делегация пътува до Киев, за да изпрати непоколебимо и звучно послание до целия свят: Америка стои твърдо с Украйна", добавя още тя в изявлението си.

По нейните думи Зеленски е дал ясен знак, че Украйна се нуждае от повече сигурност, икономическа и хуманитарна помощ, "за да се справи с опустошителните човешки жертви, нанесени върху украинския народ от диаболичната инвазия на Путин".

"Делегацията ни с гордост предаде посланието, че предстои допълнителна американска подкрепа", каза още Пелоси по време на визитата си.

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ е в навечерието на дебатите в Конгреса по отпускането на помощта от 33 млрд. долара за Украйна, поискана от президента Джо Байдън по-рано тази седмица. Две трети от тази помощ ще е военна, предвидени са средства за икономическа и за хуманитарна подкрепа.

Видеоматериалът, разпространен от Зеленски, показва Пелоси начело на делегация на американския Конгрес, в която участват конгресмените Джейсън Кроу, Джим Макгавърн и Адам Шиф. По информация на агенция „Ройтерс“ от Киев те са заминали за Полша за срещи с президента Анджей Дуда и други официални лица.

Като говорител на Камарата на представителите, Пелоси е трета в йерархията на американската администрация след президента Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Визитата й е ясен знак за продължаващата подкрепа за Украйна в борбата й срещу агресора Русия, пише Асошиейтед прес.

Байдън: Работим за пренасочване на природен газ към България и Полша

Кулеба: Исторически прелом, Украйна минава на натовско оръжие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024