Netflix ще покаже паметното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям Снимка: © Getty Images

Сериалът The Crown отдавна смрази отношенията между британското кралско семейство и Netflix - с изключение на принц Хари, който подписа договор със стрийминг платформата, след като обяви финансова независимост от монархията.

Сега обаче дори Хари може да остане с горчив вкус от последното решение на създателите на сериала, подкрепено от Netflix - да излъчат драматизация на скандалното интервю на BBC с принцеса Даяна от 1995 г. в The Crown.

Даяна се съгласява да разкаже за дълбоките проблеми в брака си с принц Чарлз, след като репортерът Мартин Башир си осигурява среща с нея чрез крайно неетични тактики. Башир показва фалшиви банкови извлечения пред брата на Даяна, за да го убеди, че хора от обкръжението й са получили пари, за да следят принцесата и да продават тайните й на таблоидите.

Интервюто й в британската "Панорама" е една от най-гледаните, но и най-позорни продукции в историята на BBC. В него Даяна за първи път говори за изневерите, липсата на подкрепа от кралското семейство и натиска върху психическото й здраве.

"Имаше трима души в този брак, затова беше малко пренаселен", казва тя по повод аферата на съпруга й с Камила Паркър-Боулс.

Години по-късно BBC трябваше да поднесе официални извинения за излъчването на предаването и за неадекватното разследване на източниците, които Мартин Башир е използвал. Журналистът работеше в BBC до пролетта на 2021 г., като преди да напусне "по здравословни причини", той поднесе извинения на синовете на покойната принцеса.

През май 2021 г. принц Уилям публикува изключително критично и емоционално послание, в което посочваше, че интервюто от 1995 г. е влошило още повече отношенията между родителите му и е провокирало още по-силни "страхове, параноя и самота" у майка му.

"Моето твърдо убеждение е, че този брой на "Панорама" не стъпва на никаква легитимност и не бива да се излъчва никога повече. На практика то въведе един фалшив наратив, който в продължение на четвърт век се комерсиализира от BBC и други", каза тогава принц Уилям.

Вместо да се съобрази с изричния му призив - сега Netflix възнамерява да покаже историята в петия сезон на The Crown. Според източници на Daily Mail, компанията е платила милиони само за този епизод. Създателите на сериала смятат, че интервюто е ключов момент от историята.

Медийни наблюдатели на кралското семейство посочват, че това решение може да доведе до сериозни проблеми с наследниците на Даяна.

"Излъчването му ще е изключително неприятно, а единствената защита, с която принц Уилям разполага, е да не го гледа", казва Ингрид Сюуард, главен редактор на списание "Majesty".

Кралският коментатор Маргарет Холдър посочва още, че Уилям - 13-годишен по време на интервюто - се е чувствал ужасно след избухването на скандала. За неговия брат Хари този спомен също ще е неприятен.

В новия сезон на The Crown ролята на принцеса Даяна е поверена на актрисата Елизабет Дебики (The Night Manager). Доминик Уест (The Affair) ще изиграе образа на принц Чарлз.


"The Crown" показа "новите" Даяна и Чарлз - Елизабет Дебики и Доминик Уест "The Crown" показа "новите" Даяна и Чарлз - Елизабет Дебики и Доминик Уест

Историята на пуловера с черната овца на принцеса Даяна Историята на пуловера с черната овца на принцеса Даяна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024