Нов председател на НС днес няма да има. Няма номинации. Няма и кворум

Нов титулярен председател на Народното събрание на мястото на сваления от опозицията преди седмица Никола Минчев днес няма да бъде избран. Първата точка от проекта за дневен ред на депутатите бе именно това. Само че нито една от парламентарните групи няма номинация за поста. А и да имаше - пленарното заседание се провали - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не се появиха в залата и на три пъти не се събра кворум за старт на работата.

“Продължаваме промяната“ няма да издигне кандидатура за председател на Народното събрание и ще остави на следващите по големина парламентарни групи да направят своите номинации. Това каза председателят на парламентарната група Андрей Гюров пред bTV - преди да се разбере, че депутатите днес през деня няма да работят.

„В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в НС е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента“, каза още Гюров.

„Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот“, смята още председателят на ПГ на ПП.

Втората по големина група е на ГЕРБ-СДС. Радомир Чолаков обяви, че няма да бъде предложен кандидат за нов председател на парламента. „Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне да се постига консенсус, или отиваме на избори“, каза той.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" не е обсъждала предложение за кандидатура и ще предложи точката да отпадне от дневния ред. Това каза Ива Митева на свой ред.

„Няма нужда допълнително да нажежаваме страстите, няма нужда от допълнителни скандали, днес имаме достатъчно важна точка – гласуването на вота на недоверие, затова смятам, че в момента не му е времето“, каза тя пред bTV.

Митева не е искала отстраняването на Никола Минчев от поста председател на НС, а решението на ИТН обясни като „спонтанно“ - след допусната грешка от страна на председателя. По думите на Митева, ако всичко се обединят около повторна кандидатура на отстранения Минчев, и ИТН ще даде подкрепата си.

БСП и "Демократична България" също нямат номинация за титуляр на парламентарния президиум.

Александър Симов от левицата определи свалянето на Никола Минчев като „демонстрация на мутренско превъзходство от страна на ГЕРБ, ДПС, остатъците от ИТН и „Възраждане“: „Това беше демонстрация на сила, нямаше никаква причина за това. Никола Минчев беше обвинен, че нарушава закона, защото не засекрети заседание и реши то да се проведе пред очите на всички, тъй като планът беше заседанието за Северна Македония да бъде секретно, за да могат после представителите на ГЕРБ и на ДПС да твърдят, че са били изнесени шокиращи неща, водещи към национално предателство. Стана ясно, че темата Република Северна Македония – национално предателство е фалшива и затова те решиха да обезглавят Народното събрание“, каза Симов в ефира на bTV.

Иво Мирчев от ДБ пък сподели пред Нова тв, че формацията не е обсъждала номинации, а и изпълняващият длъжността Мирослав Иванов се справя чудесно със задълженията си.

В крайна сметка редовното пленарно заседание се провали.

Днес депутатите трябваше да проведат редовен пленарен ден, а след това в 19,10 ч. трябва да гласуват вота на недоверие на кабинета на Кирил Петков. Дебатите приключиха във вторник в 19 ч, а според правилника гласуването трябва да е поне 24 часа след края им.

Никола Минчев беше отстранен със 125 гласа като председател на 47 НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023