Снимка: © Getty Images

Продължават критиките на „Има такъв народ“ към „Продължаваме промяната“, че от партията не зачитат останалите коалиционни партньори и предприемат действия въпреки тях. След като председателят на партията Слави Трифонов изрази недоволството си от това в социалните медии, днес същото направиха и други двама депутати от ИТН - бившият председател на парламента Ива Митева и председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Експредседателят на парламента Ива Митева преповтори твърденията на Трифонов – че партията им много често е поставена пред свършен факт и не знае повече от опозицията и от другите парламентарни групи в парламента. Митева отправи и лична критика към премиера и неговия екип:

"Дали Кирил Петков управлява еднолично - не знам, но определено опитва да бъде силният в четворната коалция. Да, може би има право на това, защото е първа политическа сила, но да не забравяме, че когато нямате 121 гласа, дори да сте първа политическа сила, вие трябва да се съобразите с най-малкия партньор", каза тя пред Националната телевизия.

По думите на Митева ПП „решават, че трябва да направят нещо и тръгват напред да го правят“: „Ние за много неща научаваме впоследствие, например както беше и с Националния план за приемане на еврото“, каза тя в ефира на БНТ и добави, че „с инат не става."

След поста на Слави Трифонов във Facebook, от ПП отклониха критиките му и попитаха защо той не участва в коалиционните съвети. Министърът на иновациите Даниел Лорер предупреди Трифонов, че с посланията си създава предпоставки за събаряне на правителството "в лицето на една външна агресия" и обобщи недоволството на коалиционния си партньор като "мрън-мрън".

Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев също влезе в задочен спор с Трифонов, като подчерта, че лидерът на "Има такъв народ" не участва в срещите на коалиционните съвети, докато се оплаква, че ПП не желае да води диалог с тях: "Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от "Има такъв народ" (ИТН), Слави Трифонов съответно не е идвал. Стараем се да има диалог, не мога да се съглася, че няма диалог, поне от наша страна", казва Минчев, цитиран от БТА във вторник.

И така, топката отново е в ръцете на "Има такъв народ". Ива Митева отрече твърденията на Минчев в ефира на БНТ днес, като каза, че от партията не просто посещават коалиционните съвети, но и са най-активни. Според бившия председател на парламента, извинението на Минчев е опит да избяга от отговорност:

"Това, което чух от председателя, не ми харесва. Вчера опита да се извини, но каза „ако те са се засегнали". Той е председател на парламента, думата му тежи. Той трябва да внимава кога, какво и как казва. Ние го призовахме да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, по-скоро той се опитва да се измъкне. И тук искам да кажа, че фактите не се оспорват, те се констатират – ходили ли сме или не сме ходили, това искаме да излезе и да каже.“

Митева коментира и въпроса с еврочленството на РС Македония и каза, че докато обстановката и условията не се променят, ИТН също няма да обърне позицията си:

"Нашата позиция не е изненада. Пазарлъци със съвестта си и българските граждани няма да направим. На КСНС при президента всички политически сили се обединиха около 7 точки, които не са изпълнени. Няма повод и условия да променяме позицията си. Виждам, че не сме мръднали напред по тези 7 точки. Не знам какво Кирил Петков е обещал. Това, което чуваме, е от медиите. И от неговото говорене, че трябва да бъде пусната РСМ. В момента сме пред отваряне на съответните глави и е много важен моментът. Когато обстановката и условията не се променят, няма как ние да обърнем позицията си".

Позицията на ИТН е против "безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония".

Друг депутат от партията на Слави Трифонов - председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански, също критикува ПП, но от ефира на bTV.

Според него, „Продължаваме промяната“ трябва да подобрят комуникацията си, да се вслушват в коалиционните партньори, а „Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основата на необходимия напредък на коалицията, не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои народни представители", допълни той.

"Компромисите вече са изчерпани. Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно“, каза още Каримански.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици