Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"? Снимка: © Getty Images

Продължават критиките на „Има такъв народ“ към „Продължаваме промяната“, че от партията не зачитат останалите коалиционни партньори и предприемат действия въпреки тях. След като председателят на партията Слави Трифонов изрази недоволството си от това в социалните медии, днес същото направиха и други двама депутати от ИТН - бившият председател на парламента Ива Митева и председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Експредседателят на парламента Ива Митева преповтори твърденията на Трифонов – че партията им много често е поставена пред свършен факт и не знае повече от опозицията и от другите парламентарни групи в парламента. Митева отправи и лична критика към премиера и неговия екип:

"Дали Кирил Петков управлява еднолично - не знам, но определено опитва да бъде силният в четворната коалция. Да, може би има право на това, защото е първа политическа сила, но да не забравяме, че когато нямате 121 гласа, дори да сте първа политическа сила, вие трябва да се съобразите с най-малкия партньор", каза тя пред Националната телевизия.

По думите на Митева ПП „решават, че трябва да направят нещо и тръгват напред да го правят“: „Ние за много неща научаваме впоследствие, например както беше и с Националния план за приемане на еврото“, каза тя в ефира на БНТ и добави, че „с инат не става."

След поста на Слави Трифонов във Facebook, от ПП отклониха критиките му и попитаха защо той не участва в коалиционните съвети. Министърът на иновациите Даниел Лорер предупреди Трифонов, че с посланията си създава предпоставки за събаряне на правителството "в лицето на една външна агресия" и обобщи недоволството на коалиционния си партньор като "мрън-мрън".

Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев също влезе в задочен спор с Трифонов, като подчерта, че лидерът на "Има такъв народ" не участва в срещите на коалиционните съвети, докато се оплаква, че ПП не желае да води диалог с тях: "Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от "Има такъв народ" (ИТН), Слави Трифонов съответно не е идвал. Стараем се да има диалог, не мога да се съглася, че няма диалог, поне от наша страна", казва Минчев, цитиран от БТА във вторник.

И така, топката отново е в ръцете на "Има такъв народ". Ива Митева отрече твърденията на Минчев в ефира на БНТ днес, като каза, че от партията не просто посещават коалиционните съвети, но и са най-активни. Според бившия председател на парламента, извинението на Минчев е опит да избяга от отговорност:

"Това, което чух от председателя, не ми харесва. Вчера опита да се извини, но каза „ако те са се засегнали". Той е председател на парламента, думата му тежи. Той трябва да внимава кога, какво и как казва. Ние го призовахме да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, по-скоро той се опитва да се измъкне. И тук искам да кажа, че фактите не се оспорват, те се констатират – ходили ли сме или не сме ходили, това искаме да излезе и да каже.“

Митева коментира и въпроса с еврочленството на РС Македония и каза, че докато обстановката и условията не се променят, ИТН също няма да обърне позицията си:

"Нашата позиция не е изненада. Пазарлъци със съвестта си и българските граждани няма да направим. На КСНС при президента всички политически сили се обединиха около 7 точки, които не са изпълнени. Няма повод и условия да променяме позицията си. Виждам, че не сме мръднали напред по тези 7 точки. Не знам какво Кирил Петков е обещал. Това, което чуваме, е от медиите. И от неговото говорене, че трябва да бъде пусната РСМ. В момента сме пред отваряне на съответните глави и е много важен моментът. Когато обстановката и условията не се променят, няма как ние да обърнем позицията си".

Позицията на ИТН е против "безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония".

Друг депутат от партията на Слави Трифонов - председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански, също критикува ПП, но от ефира на bTV.

Според него, „Продължаваме промяната“ трябва да подобрят комуникацията си, да се вслушват в коалиционните партньори, а „Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основата на необходимия напредък на коалицията, не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои народни представители", допълни той.

"Компромисите вече са изчерпани. Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно“, каза още Каримански.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023