Снимка: © Булевард България

ГЕРБ, БСП и ДПС изненадващо се обединиха в общ фронт при промените на правилника за дейността на Народното събрание, които трябваше да задължат главния прокурор да се явява на изслушвания пред Правната комисия на всеки три месеца.

Трите партии, които са участвали в избора на действащия Висш съдебен съвет през 2017 г., прокараха решение, според което не само Иван Гешев, а и двамата председатели на върховни съдилища ще трябва да отговарят на въпроси по време на тези изслушвания. 

Предложението за отчет на главния прокурор дойде от "Демократична България", като в него не се предвиждаше подобен вид контрол върху ръководителите на ВАС и ВКС Георги Чолаков и Лозан Панов. 

 От ДПС обаче настояха за еднакво третиране както на главния прокурор, така и на председателите на съдилищата, за да "не крият Лозан Панов от Народното събрание". 

"Спасявате Гешев като рохко яйце", реагира депутатът от ДБ Стела Николова. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън" напомни на вносителите на предложението, че за разлика от прокуратурата съдът е арбитър, а не страна в процеса, поради което не би трябвало да се приравняват. 

На живо: Дебатите в 45 Народното събрание

По конституция Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на ВКС, ВАС и на главния прокурор, внесени от ВСС. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика - по силата на конституционните промени от 2015 г. 

Присъединяването на БСП към предложението за привикване на върховните съдии на изслушвания в комисия беше посрещнато с критики от страна на "Демократична България". 

Народните представители от левицата обаче отрекоха обвиненията в съучастие към "мнозинството на главния прокурор". 

Корнелия Нинова посочи, че през 2020 г. парламентът е привикал Гешев на отчет по искане на БСП след избухването на протестите срещу него (изслушването наистина се проведе, но със закъснение от няколко месеца). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети