Папа Франциск: "Хомосексуалността не е престъпление" Снимка: © Getty

„Да си хомосексуалист не е престъпление“, каза папа Франциск в интервю за Асошиейтед прес. Той формулира позицията си така: „Това не е престъпление, но е грях. Но първо да направим разлика между греха и престъплението. Грях е и липсата на милосърдие“.

Изявлението му идва по повод това, че има католически епископи в някои части на света, които подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират ЛГБТ обществото. Той нарече подобни закони "несправедливи" и допълни, че Бог обича всичките си деца такива, каквито са - заради силата, с която се борят за достойнството си.

По негови думи свещениците, които подкрепят дискриминацията, трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки, и да прилагат "нежност, както Бог има към всеки един от нас".

Това са първите думи на папата, в които той призовава за промяна на подобни закони. Но позицията му също така е в съответствие с цялостния му подход към хората с различна сексуална ориентация и убеждението, че католическата църква трябва да приветства всички, а не да ги дискриминира.

Франциск каза, че църквата може и трябва да работи, за да сложи край на тези закони. Той цитира Катехизиса на Католическата църква, като каза, че хора не трябва да бъдат маргинализирани или дискриминирани.

Думите му идват преди неговото пътуване до Африка, където такива закони са често срещани, както и в страните от Близкия изток. Много от тях са останали от британските колониални времена или са вследствие на ислямския закон.

Някои католически епископи категорично ги подкрепиха като съвместими с учението на Ватикана. Други обаче призоваха те да бъдат отменени като нарушение на основното човешко достойнство.

Коментарите на папата не се отнасят конкретно до транссексуалните или небинарните хора, а само до хомосексуалността, уточнява АП. Все пак защитниците на хората с различна сексуална ориентация приветстваха коментарите на папата като важен напредък.

В близо 67 държави по света еднополовият секс по взаимно съгласие е криминално престъпление. В 11 от тези страни могат или налагат смъртно наказание, показват данни на The Human Dignity Trust - организация, която работи за прекратяване на подобни закони. Експертите са категорични, че дори законите към тези хора да не се прилагат, те допринасят за тормоза, стигмата и проявите на насилие срещу тях.

Организацията на обединените нации многократно е призовавала за отмяна на законите, които признават хомосексуалността за криминално престъпление. От ООН са категорични, че се нарушава правото на неприкосновеност на личния живот и право за защита на човешките права на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност..


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024