Ако искате да разберете как работи дипломацията на Ватикана, спомнете си за церемонията от 15 април, когато две жени - украинка и рускиня - носеха заедно кръста при литургията на Разпети Петък в Рим.

Първоначалните реакции спрямо този образ бяха противоречиви - сякаш папа Франциск не прави разлика между жертви и насилници. Отказана беше и идеята те да произнесат общо слово. Всъщност приятелството между двете жени беше символът на противопоставянето срещу войната в Украйна. Папата няма друго оръжие освен образите и думите, пише германският Die Zeit.

Папа Франциск опитва да посредничи за примирие между Русия и Украйна от началото на инвазията. В първия ден от войната духовникът се обажда на украинския президент Володимир Зеленски, но не и на Путин, за да направи „ясен жест, така че целият свят да го види.“ Папата все още не е бил в Киев, но държи да посети Москва, въпреки че вратата на Кремъл остава затворена.

Каква е смисълът да настоява за визита в Русия?

Папа Франциск изпраща в Киев двама кардинали за четвърти път, но засега отлага възможността да пътува лично до Украйна. Причината за това е, че Киев е място, където Светият отец иска да оплаче жертвите и да осъди нашествениците, пише Die Zeit.

Москва е мястото, в което той би могъл не толкова да разубеди Путин, а да отправи молба за мир, на която той да не може да откаже.

Това е обяснението, което папа Франциск дава пред "Кориере дела сера". Политическите експерти гледат скептично на тази надежда - всички досегашни разговори на високо ниво с Путин бяха безполезни. Във Ватикана обаче все още смятат, че папата може да повлияе на събитията.

До преди два месеца усилията му сякаш даваха резултат. Две сиропиталища в Украйна бяха евакуирани с посредничеството на Ватикана, като руската армия временно прекрати огъня заради операцията. В края на март папа Франциск прави опит да договори хуманитарен коридор за Мариупол, нунцият в Киев е инструктиран да съдейства за евакуирането на около 2500 души, които да пристигнат в Запорожие. Патриарх Кирил отначало дава заявки, че е готов да помогне в инициативата.

Руските военни обаче блокират плана и не разрешават на кардинал Краевски да стигне до територията на завода "Азовстал". Според Die Zeit - това е причината папа Франциск да се разгневи до такава степен, че да отмени планираната си среща с Московския патриарх на 14 юни.

В интервюто за италианската медия папата не крие разочарованието си от поведението на Кирил - в последния им разговор той е изгубил 20 минути в четене на "опорните точки" на Кремъл за оправданието на войната.

"Послушах го и му казах: Нищо не разбирам. Братко, ние не сме държавни свещенослужители, не можем да използваме езика на политиката, а този на Исус. Трябва да търсим начини за постигане на мир, да прекратим огъня. Патриархът не може да се превръща в църковен прислужник на Путин", казва още папата.

Въпреки че срещата между папа Франциск и Кирил е отложена за неопределен срок, Франциск продължава да настоява за разговор с Владимир Путин. Но защо?

Причината за това е да се поиска компромисно решение от Москва, пише Die Zeit.

Москва е мястото, където Франциск може да се обърне с молба за мир и да постигне онова, което политиката не успя. Всички дипломатически разговори се оказаха безполезни, но според логиката на Ватикана именно тук трябва да се намеси папата, пише немското издание. Такава е и позицията на протойерей Николай Даниеливич, говорител на Украинската православна църква, която е под каноничното право в Москва.

Не всички обаче са оптимистично настроени към резултатите от потенциалната среща между Путин и папа Франциск:

„В цивилизованото общество срещите и диалогът са норма на всяко съвместно съществуване. За съжаление Путин действа извън нормите на цивилизованото общество. За него диалогът със световните лидери е с цел да оправдае престъпленията си. Той използва логиката на терориста: убивай, за да постигнеш по-добри условия“, казва пред немското издание архиепископ Евстратий Зоря, говорител на Православната църква на Украйна, която е независима от московската и има статут на автокефална църква, издаден от Константинополската патриаршия.

Ако папата убеди Путин да прекрати войната и да изтегли войските си, това би било чудо. Но ако Путин убеди папата, че Украйна и цивилизованият свят трябва да се поддадат на неговия терор, войната няма да свърши, пише Die Zeit, а тогава „много украинци ще имат още повече въпроси относно позицията на папата.“

Папа Франциск е поискал да се срещне с Путин, но вратата на Кремъл остава затворена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023