Папа  Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена Снимка: © vaticannews.va

Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена. Това е едно от посланията, които папа Франциск е отправил към българския премиер по време на днешната им среща, по думите на Кирил Петков.

На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за "Съпокровители на Европа". След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май. На личната среща между премиера Кирил Петков и Франциск тази година не присъстваха журналисти заради Covid-пандемията.

Аудиенцията при светия отец е продължила повече от два часа.

„Първото нещо, което каза, е, че корупцията е болест, и той много вярва, че младите политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: тази болест е навсякъде, знам, че е и във вашата страна, и поздравявам вашето правителство, че това е основна негова цел – да се изкорени тази болест.”, каза Петков пред журналисти след срещата си с папа Франциск.

Кирил Петков от своя страна е потвърдил, че България цени високо ролята на Светия престол и на Папската институция в защитата на човешкия живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността.

По думите на Петков, папата е посъветвал българския премиер да се бори с корупцията поетапно:

„Друго нещо, което ме посъветва, е, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България, но и с вражески сили от чужди страни, двете битки заедно ще се водят много трудно. Трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки, което нашето правителство и в момента се опитва да направи.”

„В момента има безпрецедентна световна криза, инфлацията се вдига много в целия свят. Много е важно, не само през медиите, да се срещнете с хората и да им обясните, че вие правите всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството, но този диалог трябва да стане с хората, близко до тях“, каза още Петков за думите на светия отец към него.

Личният разговорът между папа Франциск и българския премиер е продължил около 20 минути, съобщава VaticanNews.

След него е последвала традиционната размяна на дарове. Българската делегация е дарила Франциск с рождественска ясла от вълна, изработена от столичния католически Център "Рождество Христово" и традиционен чипровски килим.

Папата е дал на делегацията ни тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Той е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се е срещнал с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

В делегацията, пътуваща до Рим и Ватикана, тази година са писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по ефективно управление Калина Константинова, външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и представители на Светия синод и на католическата църква в България.

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024
Важно днес

В ДПС вече не само се цепят, но и ще се съдят за клевета

Джевдет Чакъров ще заведе дело срещу Хамид Хамид

09:57 - 17.07.2024
Важно днес

Всички без ДПС на Пеевски са поканени на разговори от ПП-ДБ

Коалицията иска мнозинство за реформи, преди да получи втория мандат

09:49 - 17.07.2024