Снимка: © vaticannews.va

Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена. Това е едно от посланията, които папа Франциск е отправил към българския премиер по време на днешната им среща, по думите на Кирил Петков.

На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за "Съпокровители на Европа". След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май. На личната среща между премиера Кирил Петков и Франциск тази година не присъстваха журналисти заради Covid-пандемията.

Аудиенцията при светия отец е продължила повече от два часа.

„Първото нещо, което каза, е, че корупцията е болест, и той много вярва, че младите политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: тази болест е навсякъде, знам, че е и във вашата страна, и поздравявам вашето правителство, че това е основна негова цел – да се изкорени тази болест.”, каза Петков пред журналисти след срещата си с папа Франциск.

Кирил Петков от своя страна е потвърдил, че България цени високо ролята на Светия престол и на Папската институция в защитата на човешкия живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността.

По думите на Петков, папата е посъветвал българския премиер да се бори с корупцията поетапно:

„Друго нещо, което ме посъветва, е, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България, но и с вражески сили от чужди страни, двете битки заедно ще се водят много трудно. Трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки, което нашето правителство и в момента се опитва да направи.”

„В момента има безпрецедентна световна криза, инфлацията се вдига много в целия свят. Много е важно, не само през медиите, да се срещнете с хората и да им обясните, че вие правите всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството, но този диалог трябва да стане с хората, близко до тях“, каза още Петков за думите на светия отец към него.

Личният разговорът между папа Франциск и българския премиер е продължил около 20 минути, съобщава VaticanNews.

След него е последвала традиционната размяна на дарове. Българската делегация е дарила Франциск с рождественска ясла от вълна, изработена от столичния католически Център "Рождество Христово" и традиционен чипровски килим.

Папата е дал на делегацията ни тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Той е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се е срещнал с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

В делегацията, пътуваща до Рим и Ватикана, тази година са писателят Георги Господинов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по ефективно управление Калина Константинова, външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и представители на Светия синод и на католическата църква в България.

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална