"Пари в една торба": Допълнителни разходи на депутатите ще се плащат в брой, а не по банков път Снимка: © Булевард България

Депутатите отхвърлиха предложението за изплащане по банков път на сумите по т.нар. допълнителни разходи. с които се заплаща дейността на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители.

Предложението на Мария Капон (ИСМВ) беше "да се престане раздаването на пари в една торба за целите парламентарни групи - черна каса".

"Да стане нормално по банков път, както вашите министри искаха повечето плащания да се разплащат по банка, да има реална отчетност. Това искаме. Наистина от 12 години нищо не се е променило относно лошите практики. Много правилно наричат определени партии "партии на статуквото. По банка. Не в плик, не в торба, не с пълномощно на секретарка, а на всички директно", каза Капон при първото гласуване, при което предложението й беше отхвърлено.

Вярно ли е, че новите депутати са увеличили заплатите си?

Въпреки това прегласуването не доведе до промяна на баланса на силите.

Само 75 души подкрепиха изплащането на тези средства по банков път. 85 депутати гласуваха "против", а 29 - "въздържал се".

Предложението беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. От ГЕРБ 64 депутати бяха "против", а 4 "въздържал се", от БСП - 1 против и 23 "въздържал се", а от ДПС - 20 "против" и 2 "въздържал се".

Според Закона за ограничаване на плащанията в брой е задължително транзакциите да се извършват чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност равна или надвишаваща 10 000 лв. Това важи и за няколко плащания на по-ниска стойност, които може да се разглеждат като свързани помежду си, ако общата им сума надвишава заложения лимит от 10 000 лв.

"БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да получават парите си като народни представители кеш в торба, вместо по банка. Шокиращо решение на партиите избрали и подкрепящи Гешев", коментира депутатът от ДБ Иво Мирчев.

Обща маневра на ГЕРБ, БСП и ДПС по вота за изслушванията на Иван Гешев

"Народните представители на статуквото не приеха разходите на парламентарните групи да се плащат по банков път. Същите налагат рестрикции на обикновените граждани върху плащания във брой, а в парламента ще продължи да има черни каси", беше коментара на Николай Хаджигенов (ИСМВ).

Допълнителните разходи на народните представители се поемат от бюджета на Народното събрание, като представляват 2/3 от основното месечно възнаграждение на народните представители. Сумата се предоставя на парламентарните групи и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Сега беше въведено изискване за обявяване на получателите на средствата на всеки три месеца в сайта на Народното събрание.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024