Снимка: © Getty Images

PFM-1, „мини пеперуди“, „венчелистчета“, „зелени папагали“ и дори „съветски играчки на смъртта“. Така се наричат тези малки пластмасови боеприпаси, тежащи около 75 грама. Те не приличат на мини. Направени са от пластмаса, а в меката им обвивка има детонатор и малко количество течен експлозив. Детонаторът се задейства, когато пластмасовата обвивка се деформира. Или с други думи, достатъчно е да задържите мината между палеца и показалеца си, за да избухне.

Мини като PFM-1 се наричат противопехотни, а техни жертви най-често са мирните граждани. Ето защо светът се споразумя да прекрати производството и употребата на такъв тип антихуманни оръжия още през далечната 1997 г. Русия обаче не е сред страните, които подписват Отавската конвенция и днес се „възползва“ от тази своя позиция.

В началото на руската инвазия главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова сподели в своя Facebook профил информация, че украинските войски са открили противопехотни мини в района на Харков.

„Цветът им варира, големината е около размера на пръст, а ако ги настъпиш, ще откъснат крака ти“, предупреди Венедиктова.  

Според някои противопехотните мини се използват от руската армия, за да бъде попречено на обсадените украински градове да получат оръжия и боеприпаси. Според други обаче Русия умишлено използва мините „пеперуди“, за да спира движението на бежанците, които се опитват да напуснат града. Това мнение споделя и бившият военен кореспондент Дийн Глостър.

„Ужасяващо и безсъвестно е, че руснаците пуснаха мини пеперуди, за да блокират евакуацията на цивилни от Мариупол, след като обявиха прекратяване на огъня, за да позволят евакуацията. Което и направиха.“, написа Глостър в своя профил в Twitter.

Мините пеперуди се хвърлят от хеликоптери или самолети и се разпръскват по земята. Често остават незабелязани и биват настъпени от преминаващи цивилни или военни.

Пластмасовият боеприпас съдържа в себе си около 40 грама експлозивна течност. Малкото количество експлозив и липсата на шрапнели означават, че жертвата обикновено оцелява. Експлозивът обаче е напълно достатъчно, за да нанесе огромни щети на своята жертва. При избухването си, мината най-често наранява сериозно крайниците на човека. Понякога взривът причинява допълнително увреждане на гърдите и лицето, а често води и до наранявания на очите - частична или пълна слепота.

„Ранен колега забавя екипа повече от мъртъв“, така обяснява предназначението на мината PFM-1 - да осакати, а не да убие жертвата си - военният кореспондент Дийн Глостър. Глостър се „запознава” отблизо с мините пеперуди през 1986 г. в Пешавар, близо до границата с Афганистан, докато работи като журналист на свободна практика.

Разпръснати по земята, мините пеперуди се оказват особено интересни за децата, които ги оприличават на пластмасови играчки. “Това е умишлено осакатяване на деца”, написа Глостър относно използването на PFM-1 от руската армия в Украйна.

По време на военния конфликт в Афганистан, където СССР изхвърля милиони такива мини, те често са били откривани и прибирани именно от деца.

„В Афганистан на мен и на моите колеги няколко пъти ни съобщаваха, че дете е взело „пеперудата“ или „зеления папагал“, както го наричат афганистанците – и е играло с нея с часове с приятели, преди да се случи някаква експлозия“, пише д-р Джино Страда, хирург от Международния комитет на Червения кръст, който е лекувал жертви на мини в Афганистан, Камбоджа и Северен Ирак, в материал за PBS.

Историята на този тип боеприпаси може да бъде проследена до времето на Виетнамската война, когато подобни оръжия са били използвани, за да спират конвои за доставки. В операция с кодово име Igloo White, която се провежда от 1968 до 1973 г. целяла да спре доставките, достигащи до Виет Конг в Лоан без да се преместват войски там. А програмата на американците включвала въздушни сензори за откриване на превозни средства. Когато движението на превозното средство било локализирано, американската армия „обсипвала“ района с мини, спуснати от въздуха.

По-късно руснаците преработват първоначалните американски версии на този тип боеприпаси и създават своя собствена версия на мините, наричайки ги PFM-1.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"