PFM-1 – “съветските играчки на смъртта“, които Русия използва срещу Украйна Снимка: © Getty Images

PFM-1, „мини пеперуди“, „венчелистчета“, „зелени папагали“ и дори „съветски играчки на смъртта“. Така се наричат тези малки пластмасови боеприпаси, тежащи около 75 грама. Те не приличат на мини. Направени са от пластмаса, а в меката им обвивка има детонатор и малко количество течен експлозив. Детонаторът се задейства, когато пластмасовата обвивка се деформира. Или с други думи, достатъчно е да задържите мината между палеца и показалеца си, за да избухне.

Мини като PFM-1 се наричат противопехотни, а техни жертви най-често са мирните граждани. Ето защо светът се споразумя да прекрати производството и употребата на такъв тип антихуманни оръжия още през далечната 1997 г. Русия обаче не е сред страните, които подписват Отавската конвенция и днес се „възползва“ от тази своя позиция.

В началото на руската инвазия главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова сподели в своя Facebook профил информация, че украинските войски са открили противопехотни мини в района на Харков.

„Цветът им варира, големината е около размера на пръст, а ако ги настъпиш, ще откъснат крака ти“, предупреди Венедиктова.

Според някои противопехотните мини се използват от руската армия, за да бъде попречено на обсадените украински градове да получат оръжия и боеприпаси. Според други обаче Русия умишлено използва мините „пеперуди“, за да спира движението на бежанците, които се опитват да напуснат града. Това мнение споделя и бившият военен кореспондент Дийн Глостър.

„Ужасяващо и безсъвестно е, че руснаците пуснаха мини пеперуди, за да блокират евакуацията на цивилни от Мариупол, след като обявиха прекратяване на огъня, за да позволят евакуацията. Което и направиха.“, написа Глостър в своя профил в Twitter.

Мините пеперуди се хвърлят от хеликоптери или самолети и се разпръскват по земята. Често остават незабелязани и биват настъпени от преминаващи цивилни или военни.

Пластмасовият боеприпас съдържа в себе си около 40 грама експлозивна течност. Малкото количество експлозив и липсата на шрапнели означават, че жертвата обикновено оцелява. Експлозивът обаче е напълно достатъчно, за да нанесе огромни щети на своята жертва. При избухването си, мината най-често наранява сериозно крайниците на човека. Понякога взривът причинява допълнително увреждане на гърдите и лицето, а често води и до наранявания на очите - частична или пълна слепота.

„Ранен колега забавя екипа повече от мъртъв“, така обяснява предназначението на мината PFM-1 - да осакати, а не да убие жертвата си - военният кореспондент Дийн Глостър. Глостър се „запознава” отблизо с мините пеперуди през 1986 г. в Пешавар, близо до границата с Афганистан, докато работи като журналист на свободна практика.

Разпръснати по земята, мините пеперуди се оказват особено интересни за децата, които ги оприличават на пластмасови играчки. “Това е умишлено осакатяване на деца”, написа Глостър относно използването на PFM-1 от руската армия в Украйна.

По време на военния конфликт в Афганистан, където СССР изхвърля милиони такива мини, те често са били откривани и прибирани именно от деца.

„В Афганистан на мен и на моите колеги няколко пъти ни съобщаваха, че дете е взело „пеперудата“ или „зеления папагал“, както го наричат афганистанците – и е играло с нея с часове с приятели, преди да се случи някаква експлозия“, пише д-р Джино Страда, хирург от Международния комитет на Червения кръст, който е лекувал жертви на мини в Афганистан, Камбоджа и Северен Ирак, в материал за PBS.

Историята на този тип боеприпаси може да бъде проследена до времето на Виетнамската война, когато подобни оръжия са били използвани, за да спират конвои за доставки. В операция с кодово име Igloo White, която се провежда от 1968 до 1973 г. целяла да спре доставките, достигащи до Виет Конг в Лоан без да се преместват войски там. А програмата на американците включвала въздушни сензори за откриване на превозни средства. Когато движението на превозното средство било локализирано, американската армия „обсипвала“ района с мини, спуснати от въздуха.

По-късно руснаците преработват първоначалните американски версии на този тип боеприпаси и създават своя собствена версия на мините, наричайки ги PFM-1.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023

Радостин Василев напуска парламентарната група на ПП-ДБ

Групата на ПП-ДБ вече ще е с 63 депутати

15:29 - 29.05.2023