Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии Снимка: © Getty Images

Тълпи от руснаци се насочват към Червения площад, докато президентът Владимир Путин обявява анексирането на четирите украински територии - действие, което трябва да отбележи "блестяща нова ера" на вечната война с Украйна и Запада.

"Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон, Русия! Заедно завинаги!", гласи един от плакатите, окачени на Манежния площад до Кремъл.

До статуята на Карл Маркс спират автобуси, а от тях слизат яки мъже - навярно работници от фабриките край Москва. Университетски преподаватели раздават на студентите си покани за предстоящия концерт, а случайни работници носят пълни шепи с руски знамена, за да ги раздават на посетителите. На някои от знамената е изобразен и самия Путин.

Такава картина можеше да бъде видяна в петък - денят, в който руският държавен глава обяви официалното и незаконно анексиране на четирите украински области, разказва репортер на британския вестник "Гардиън".

До статуята на Карл Маркс спират автобуси, а от тях слизат яки мъже - навярно работници от фабриките край Москва. Университетски преподаватели раздават на студентите си покани за предстоящия концерт, а случайни работници носят пълни шепи с руски знамена, за да ги раздават на посетителите. На някои от знамената е изобразен и самия Путин.

Единна, семпла, цинична и угодническа. Това е Русия, която Путин си представя след 22 години на власт. Но истинският живот не е като инсценирания митинг. И докато Путин събира своите приближени в позлатения Кремълски дворец, в цялата страна - от малцинствените етнически републики Дагестан и Бурятия до вътрешността на Псков и Пенза и дори столицата в Москва, общностите са в смут.

Причината за това е, че стотици хиляди мъже напускат домовете си - някои от тях са наети и мобилизирани да се бият в Украйна, а други бягат към границите, за да избегнат наборната служба. Във всички случаи никой от тях не знае кога пак ще се завърне у дома.

"Имам чувството, че отиваме в неизвестност, отиваме в нищото", казва Антон, жител на Москва, който е прекосил границата с Грузия след повече от три дни чакане на граничния пункт.

Той е един от хилядите руснаци, които отчаяно се опитват да напуснат страната преди Русия напълно да затвори границите си за мъже в мобилизационна възраст. В същото време видеоклипове показват как руски мъже, призовани в армията, пристигат в затрупани с боклук казарми без офицери или са просто захвърлени в заснежените полета без палатки или някакви инструкции.

"Никой няма нужда от нас. Докараха ни тук като стадо овце", казва един мъж във видеоклип, заснет в района на планината Урал.

Руският президент Владимир Путин подписа "договорите за присъединяване" на 4-те украински райони "Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Тези сцени са нищо в сравнение с ужасите на войната, които украинците преживяват от руските части през последните седем месеца. Но те са нови и шокиращи за руснаците, които са се опитвали да игнорират войната и сега вече не могат. Социологическите проучвания показват, че мобилизацията на Путин оказва по-остър ефект върху руското общество - а може би и върху властта му - от всяко друго събитие от февруари насам.

Междувременно мобилизацията се разиграва като трагикомедия. В Тува, Южен Сибир, властите раздават на семействата безплатни овцаи, ако някой от членовете се запише на военна служба, пише независимата медия "Холод". В района на Дербент в Дагестан полицаи с високоговорители обикалят жилищните квартали и казват на всички мъже в наборна възраст да напуснат домовете си и да отидат в местните центрове за наборна служба.

На столичната улица "Николская" обаче повечето хора бяха заети само с това да присъстват на концерта по повод анексирането на украинските региони.

"Готови ли са всички да последват Путин в рая? Путин по същество предлага на света, че ако Западът не ни даде Украйна, ще има ядрена война. Дали руският елит ще подкрепи Путин докрай в този залог? Имам големи съмнения за това", посочва Татяна Становая, основател на фирмата за политически анализи R.Politik.

На столичната улица "Николская" обаче повечето хора бяха заети само с това да присъстват на концерта по повод анексирането на украинските региони. Един учител снима всеки един от учениците си, които държат покани, допускащи до събитието. Група жени се притесняват за времето и трафика, който може да ги забави на отиване и връщане.

"Нека да изчакаме преди да започне и тогава да влезем", казва една от тях.

Сцената е много различна от тази преди осем години, когато Русия анексира Крим и Путин яхна вълна от политическа еуфория, която повиши подкрепата му и разедини критиците му. Картината е и съвсем различна от тази през 2018 г., когато по време на Световното първенство по футбол по същите тези улици се издигаха знамена на редица държави - тогава истински триумф за Русия.

Сега обаче страната има нови символи. Пред прочутия Болшой театър се разхождат мъже с шапки, носещи символа "Z" - знакът за подкрепа на войната в Украйна. Те носят и знамената на Донецката народна република и Новорусия - измислени полиси, за които Кремъл твърди, че са истински. Един от присъстващите носи мотоциклетна яке с изображение на Сталин и Путин, наложено върху образ от щурмуването на Райхстага през 1945 г.

На Червения площад започва концертът. Поп дивата Алла Пугачова, руска икона от десетилетия, е избягала от страната заедно с децата си преди дни. Вместо нея там са Олег Газманов и Григорий Лепс - верни артисти за прокремълските маси.

"Това наистина е исторически ден", каза мъж, обръщайки се към тълпата на концерта. "Все още трябва да осъзнаем какво се случи днес. Да го разберем и да го изтърпим. Но вижте колко сме обединени".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024