Снимка: © Булевард България

В навечерието на 24 май, президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени. По време на церемонията академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов получиха орден "Св. св. Кирил и Методий", а проф. Цочо Бояджиев бе удостоен с най-високото отличие на държавния глава - орден "Стара планина" - за изключителния му принос в областта на науката и културата.

Проф. Цочо Бояджиев е един от най-значимите съвременни български философи и хуманитаристи, поет, фотограф, преводач, университетски преподавател. Трите основни направления, на които се посвещава, той определя като „специфични езици за различни негови отношения към света“:

Философията е усилието да разбера загадката на този свят, да мога разумно, на основата на разсъждения, а не на някакво предлогично мислене, да разбера основанията, дори на собственото си поведение и страсти. Поезията е езикът на моите меланхолии. Тъгите ми са запазено пространство за поезията. А пък фотографията е езикът, на който се възхищавам от удивителния свят, който ме заобикаля“, казва проф. Бояджиев в интервю пред OffNews.

Бояджиев е основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в Софийския университет. Публикува редица философски изследвания и превежда от латински, старогръцки и немски съчинения на Платон, Аристотел, Тома Аквински, Хайдегер и други.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие, бяха отличени още петима български учени:

- академик Никола Съботинов – за особено значимите му заслуги в областта на науката. Съботинов е оглавявал Българската академия на науките, има десетки патенти и научни разработки, внедрени в индустрията;

- академик Иван Попчев - за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката;

- професор д-р Петко Салчев - за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването;

- професор Милияна Каймакамова - за принос за развитието на историческата наука;

- професор Стоян Караиванов - за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.

"Те творят и работят в различни области, но са част от духовната и научната мощ на България, изградила и утвърдила авторитета на страната извън границите на родината.", каза президентът Румен Радев по време на връчването на ордените. "Нека имаме повече събития като днешното на признателност към нашите учени, защото стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев