Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

Софийската градска прокуратура обяви, че „не отговарят на истината“ думите на премиера Кирил Петков за бездействие на държавното обвинение по негови сигнали в качеството му на служебен министър на икономиката.

Петков даде интервю пред bTV на 16 януари, в което заяви, че не е видял „правилно третиране от прокуратурата“ по сигналите му за фиктивни ремонти и реконструкция на язовири у нас, при които откри злоупотреби, докато беше част от служебния кабинет „Янев“.

„Във връзка с постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 219, ал. 2 от НК. Наблюдаващият прокурор е предприел всички необходими действия съгласно българското законодателство с оглед разкриване на обективната истина. Екип от следователи от Национална следствена служба са извършили множество активни действия по разследването, които продължават и към момента“, обявяват от държавното обвинение в отговор на министър-председателя.

Прокуратурата започна досъдебни производства на 11 октомври 2021 г., но все още няма реални резултати.

Междувременно ПРБ беше сезирана от Сотир Цацаров относно изказвания на Петков от същото интервю. Министър-председателят обяви в неделя, че шефът на КПКОНПИ е със спрян достъп до класифицирана информация от страна на ДАНС, и заяви, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата".

Сега бившият главен прокурор настоява действията му и думите на Петков да бъдат проверени, защото твърденията на премиера навеждали на "извод за извършени престъпления".

Цацаров поиска Гешев да го провери

Днес прокуратурата отговори и на председателя на правната комисия Милен Матеев, който заяви пред bTV, че "главният прокурор носи единствено отговорност за действия или бездействия на прокуратурата, основно по корупционни скандали, които се вихрят по високите етажи на властта".

Според Иван Гешев твърденията не само не отговаряли на истината, но и противоречали на законодателството в Република България. Прокуратурата обявява, че изявленията на Матеев довели до "заблуждение на българските граждани".

"Главният прокурор не разполага с правомощия и не контролира решения и действия на отделните прокурори по отношение на което и да е било лице. Нещо повече, с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г., ясно е регламентирано, че прокурорите и следователите не са подчинени на главния прокурор. Наред с това главният прокурор не разполага със законови правомощия да извършва проверки и/или разследвания. Същите съгласно разпоредбите са от компетентността на конкретни наблюдаващи прокурори, определяни на случаен принцип", се казва в позицията на прокуратурата.

Държавното обвинение обаче си спестява информацията, че преди няколко седмици Иван Гешев лично присъства на разпита на единствения обвиняем по делото "Хемус" Борислав Колев.

Според чл. 136 ал. 5 от Закона за съдебната власт всеки административен ръководител е подчинен на главния прокурор. "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи за точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата", пише още в закона.

Единствените прокурори, които са частично функционално независими от главния прокурор, са европейските делегирани магистрати.

Гешев твърди още, че не отговаря на истината твърдението на Милен Матеев, че прокуратурата не е извършила "никакви" действия по отношение на т.нар. "снимки в шкафчето" на Бойко Борисов: "Софийска градска прокуратура многократно е предоставяла информация за неприключило разследване, извършено по повод публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилище, ползвано от бившия министър-председателя на Република България Б. Борисов".

Съобщението на прокуратурата, че се проверяват номерата на кюлчетата, които се виждат от снимките на шкафчето на Борисов, е от 10 ноември 2021 година - близо две години след пускането на първите снимки от спалнята на бившия премиер.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024