Промяна в методиката на преброяване разкри хиляди нови случаи на коронавирус Снимка: © getty images
  • Над 15 хиляди нови заразени само в четвъртък
  • Какво представлява новата методика?
  • Нов най-смъртоносен ден
  • Промени в управата на провинцията

Броят на потвъдените случаи с новия коронавирус скочи рязко, след като в Китай решиха да променят методиката за преброяване на болните. Само днес са били потвърдени над 15 хиляди нови заразени, което е рекорд за един ден досега. Официалният брой на болните вече е 60 332.

В провинция Хубей, откъдето тръгна COVID-19, вече добавят клинично диагностицираните случаи към общия брой на потвъдените. Досега се разчиташе на тестове за нуклеидна киселина, докато вече за болни официално се считат и тези, при които са налице симптомите и при които скан с компютърен томограф показва заразен бял дроб.

Засега тези секенри се използват единствено във въпросната провинция.

Повече от 90% от новите потвърдени заразени са от новия тип. Само в Хубей вече има 48206 потвърдени случая с 1310 починали и 3441 излекувани

Междувременно всеки следващ ден става по-смъртоносен, като в сряда потвърдените смъртни случаи са били 242 - най-много досега.

Учените от различни университети по света предупреждаваха в края на януари, че броят на заразените е значително по-голям от този, който бива обявен. Още тогава те посочваха възможен брой от над 58 000 болни само в Китай, като тогава официално бяха обавени около 12 000.

В същото време бе направена първата значима промяна в управата на провинцията. Ръководителят на комунистическата партия в района Цзян Чаолинян бе заменен от лидерът на партията в Шанхай Йинг Йонг. Лидерът на партията в в столицата на провинцията Ухан също бе освободен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024