Снимка: © Getty Images

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО не притеснява Москва. Това обяви руският президент Владимир Путин пред журналисти в Туркменистан, след като Алиансът одобри заявките на двете северни европейски страни, които десетиления наред поддържаха политика на неутралитет. Но руската война в Украйна промени това. А препятствието - вето на Турция над присъединяването им, бе преодоляно по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

"Няма за какво да се притесняваме по отношение на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Ако те искат да се присъединят, нека го направят“, каза Путин, цитиран от световните медии.

Руският държавен глава обаче предупреди за симетричен отговор - в случай, че бъдат разположени бази на Алианса в двете страни.

„Те обаче трябва ясно и отчетливо трябва да разберат, че преди не е имало заплахи за тях, а сега, в случай на разполагане на военни контингенти и инфраструктура там, ние ще трябва да отговорим по същия начин и да създадем същите заплахи за териториите, от които сме заплашени", допълни Владимир Путин.

"Всичко беше наред с нас (б.р. - с Финландия и Швеция), а сега ще има известно напрежение, това е очевидно", добави руският президент.

По-рано, след разговор по телефона с финландския му колега – президента Саули Ниинистьо, от страна на Кремъл бе разпространена позиция:

"Владимир Путин подчерта, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил грешен, доколкото не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Такава промяна на външнополитическия курс на страната може да се отрази негативно на руско-финландските отношения, които в продължение на дълги години се основаваха на дух на добросъседство и партньорско сътрудничество, с взаимоизгоден характер".

Не един от представителите на Кремъл обаче реагираха гневно на предложението на НАТО за членство на Финландия и Швеция, като го определиха за „дестабилизиращо“ усилие, което ще увеличи напрежението в региона.

„Осъждаме безотговорното поведение на Северноатлантическия алианс, което съсипва европейската архитектура, или това, което е останало от нея. Имам голямо съмнение дали предстоящият период ще бъде спокоен за нашите северноевропейски съседи“, каза по-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Според него с тази стъпка Финландия и Швеция ще делегират част от външния си политически и отбранителен суверенитет на Вашингтон, а присъединяването им към НАТО е само „прикритие“ за „агресивните намерения“ на военния съюз спрямо Русия.

„Всичко това определено ще доведе до промяна към по-лошо и определено не по инициатива на Русия. За това може само да се съжалява“, твърди още Рябков.

Константин Косачев, сенатор на Руската федерация, също споделя мнението, че присъединяването на двете европейски страни към НАТО „със сигурност ще означава влошаване на отношенията между тях и Русия“. Той отбелязва, че Финландия и Русия споделят дълга сухопътна граница, а що се отнася до Швеция – страната има общи интереси с Москва в районите на Балтийско и Баренцово море.

През месец април Кремъл заплаши, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това ще сложи край на „безядрения статут“ на Балтийския регион, а Русия ще трябва да засили отбраната си. С думите си заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев намекна, че страна му може да премести ядрени мощности в своите северозападни територии, ако двете скандинавски държави се присъединят към Алианса.

„До днес Русия не е предприемала такива мерки и не възнамеряваше да го прави. Но ако ни е принудят, добре…имайте предвид, че не ние сме предложили това. Не може повече да се говори за безядрен статут на Балтийско море, балансът трябва да бъде възстановен“, каза той.

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков също определи като "заплаха" евентуалното включване на Финландия към НАТО, часове след като държавният глава и премиерът на скандинавската държава единодушно се обявиха за незабавно присъединяване към алианса.

Песков обяви, че "поредното разширение на НАТО не прави континента по-стабилен и безопасен", но "всички искат да избегнат пряк сблъсък между Русия и съюза".

"НАТО се придвижва в наша посока. Затова, разбира се, всичко ще бъде обект на специален анализ и изработване на необходимите мерки, за да се балансира ситуацията и да се осигури нашата безопасност", каза още той, цитиран от "Коммерсант".

На 15 май президентът и правителството на Финландия официално потвърдиха намеренията си, че страната възнамерява да кандидатства за членство в НАТО. Това ще проправи пътя към разширяване на 30-членния западен военен алианс на фона на руската война в Украйна. Новината беше съобщена от президента Саули Ниинистьо.

Ден по-късно и шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО.

В продължение на десетилетия след края на Втората световна война Финландия и Швеция поддържаха политика на неутралитет. Войната в Украйна, започнала на 24 февруари с руска инвазия, бе повратната точка, след която политическият елит в Хелзинки и Стокхолм реши да вземе спешни мерки за присъединяване към НАТО.

По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид тази седмица Турция се съгласи да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Тристранен меморандум беше подписан от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиера на Швеция Магдалена Андерсон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи финландският президент Саули Нийнистьо. Столтенберг и Анкара потвърдиха споразумението.

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин