Разследването на АКФ: Яне Янев описва списъка за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"

"Антикорупционният фонд" публикува нов епизод от разследването си, в което скрита камера записва разказите на бившия съветник на Бойко Борисов Яне Янев за линиите на натиск от страна на политици и висши прокурори върху ръководители от Специализирания съд по конкретни дела.

Екс-председателят на партия РЗС е привлечен от близките на обвиняемия Веселин Денков, за да помогне за освобождаването му от ареста след близо 9 месеца задържане под стража. В записите той разказва за няколко свои срещи с бившия главен прокурор Сотир Цацаров (председател на КПКОНПИ от 2019 г.), чрез когото е правил опити да ходатайства за пускането на Денков.

Янев разказва още за "квота" от 11 депутати на Делян Пеевски в листите на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април, в замяна на която гласове от ДПС са преминали към първата политическа сила. Той посочва бившия вътрешен министър Младен Маринов като част от "хората на Пеевски" в ГЕРБ.

Междувременно КПКОНПИ обяви, че се е самосезирала по разследването на АКФ, като между 11 юни и 25 юни е провела серия от разпити - влкючително на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, Яне Янев, председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев и др. споменати в разследването лица.

Това е първото съобщение, от което се разбира, че Борисов е викан в КПКОНПИ да дава показания. Информация по случая не е съобщавана от ГЕРБ.

На 23 юни КПКОНПИ твърди, че е предала всички материали от разпитите в прокуратурата.

До момента няма данни от прокуратурата дали е образувана проверка или разследване по данните, изнасяни в три поредни седмици от АКФ.

Сотир Цацаров също публикува собствена позиция, в която нарича "откровена неистина" твърденията от записа с Яне Янев.

Записите на АКФ са направени без знанието на Яне Янев. Той е изпратил на организацията писмо, с което е настоял те да не се публикуват. В предходния епизод на АКФ се споменаваше, че Янев не е искал заплащане за "помощта си". До момента той не е съобщавал какви са мотивите му за задействане по случая "Денков".

Списъкът за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"

Бившият съветник на Борисов по борбата с корупцията в момента е общински съветник в Сандански. Въпреки това от думите му става ясно, че продължава да поддържа активен контакт с ръководители от съдебната власт и службите за сигурност.

В една част от записа той разказва как с идването на власт на Бойко Борисов са били възприети няколко модела за въздействие върху бизнеса в България, "за да може по сигурен начин тези хора да имат, образно казано, чатал на врата".

От думите му се разбира, че бившият финансов министър Владислав Горанов е извадил списък с всички фирми с над 1 млн. лв. годишна печалба и с над 10 млн. лв. годишен оборот (независимо от печалбата), плюс частните им акционери. Янев дава пример с дружествата, свързани с "Геотехмин", като поставени под такъв "бърз контрол". Чрез финансовото разузнаване, казва Янев, НАП е събирала информация за "всякакъв вид финаснови транзакции и кешови потоци", включително с нерегламентирано следене в частните трезори.

"Той (Борисов) беше по-различен от останалите с това, че е от тротоара, от улицата. От мутренските времена знаеше как се оперират нещата. На моменти се обграждаше с умни хора. Това му беше най-умния ход", казва Янев в записа.

Той разказва още, че Борисов заимства "много методи на работа от Ердоган и Нетаняху".

Янев твърди, че преди първата среща на Борисов с турския президент ("Когато искахме той да подкрепи Касим Дал и после Местан, за да отнеме влиянието на Доган"), той е правил предварителни разговори с "приятели от меджлиса", за да разбере "какво би подействало на Ердоган".

"Едно от нещата, които лесно можеше този (Борисов) да ги запамети, защото той не е по сложните конструкции, беше "Златният век". Всяка Божа вечер гледаше по три епизода на големия екран на стената в Бояна... за да разбере за манталитета на турския падишах", разказва още Янев.

На въпрос на събеседничката му дали Борисов и Пеевски са в конфликт, Янев отговаря: "Глупости".

"На последните избори на 4-ти Бойко му даде 11 места за депутати, начело с Марин Маринов, бившия министър (тук Янев прави лапсус с името на Младен Маринов, бивш ръководител на МВР, освободен при протестите през лятото на 2020 г. заради съмненията за негови връзки с Делян Пеевски. В момента Маринов е водач на листата на ГЕРБ в София-област).

"11 мандата му даде, за да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100 процента на подчинение на Борисов. С Доган всичко приключи", казва още Янев.

Спецсъдът "ще капитулира"

Янев няколко пъти споменава за бившия представляващ ВСС Димитър Узунов като за "свой представител". Председателят на Апелативния Спецсъд Георги Ушев е описан като "марионетка" от Янев, който казва, че "навремето аз съм го избрал на работа за този пост". Зам.-председателят на долната инстанция Пламен Панайотов също е споменат като част от кадровата банка на Яне Янев.

Самият той разказва за поне две свои срещи със Сотир Цацаров, проведени в последните няколко месеца, на които е опитал да получи информация за случая с Веселин Денков.

В първия разговор Янев казва, че Цацаров е отказал да съдейства за освобождаването на Денков с думите "Сега ако започнем да отваряме и да пускаме, значи ние признаваме, че тази институция трябва да се закрие". Втората среща "не протича никак добре", по обясненията на Янев - Цацаров му е казал, че е разговарял с "главния", който обявил, че няма "нищо лично", но Веселин Денков е "един от най-отявлените бандити, който ни е в ръцете", а ако той бъде "изпуснат", би изглеждало сякаш "съдът капитулира".

На въпрос на Янев "какво може да обърне процесите", за да излезе Денков на свобода, той твърди, че Цацаров отговорил: "В момента има само един силен човек в държавата, който може през обходни пътища да каже, че този човек го иска на свобода. Това е президентът".

В записите Янев казва още, че адвокатите на Денков не се справят добре с делото, защото досега не са търсили неформален контакт със съдиите и прокурорите, за да се опитат да го освободят: "Той като знае, че е невинен, нали вижда другите какви мръсници са и с какви долнопробни методи работят? Не си ли прави изводи, че не може по стандартния начин?".

В съобщението на КПКОНПИ се твърди, че Яне Янев е повикан на разпит, в който е отрекъл "да е изричал записаните думи в този смисъл и контекст" (не се споменава за кое конкретно твърдение е направил това изказване).

Янев е казал пред служителите на КПКОНПИ, че последната му среща със Сотир Цацаров била "преди повече от три години, по служебен повод". В съобщението на КПКОНПИ се казва още, че Янев отрекъл да знае за действаща схема, наречена „списък за бърз контрол“, възложена на министър Горанов.

Сотир Цацаров също публикува собствена позиция, в която нарича "откровена неистина" твърденията от записа с Яне Янев.

"Считам, че мотивите за действията на тези лица (включително Веселин Денков и Ивайла Бакалова) спрямо мен са свързани с прозводството за отнемане на незаконно придобито имущество, наложените запори и възбрани върху имуществото на Денков и предявения иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу него на стойност 11 686 736,53 лв. Не коментирам действията на лицата, представени като автори на „Разследването“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, казва той.

Цацаров твърди, че от АКФ не са потърсили неговата гледна точка като "засегнато от неистината лице".

"От същите лица, бе направен опит името ми да бъде свързано с разследването им, известно като „Осемте джуджета“, когато по същия начин публикувах позицията си. Ще обмисля дали да предприема по-нататъшни действия пред компетентните органи на съдебната власт спрямо всички лица, които използват името ми с измамлива цел или разпространяват неистини за мен", казва бившият главен прокурор.


Новото разследване на АКФ: 100 000 евро рекет за освобождаване от ареста по дело в Спецсъда

АКФ: Консултации с Яне Янев по дело в Спецсъда и "помощ" за изнасянето на Борислава Йончева от Барселона


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024