Русия издирва Христо Грозев, но не го разследва по наказателно дело Снимка: © Getty Images

Руската прокуратура изненадващо обяви, че не води наказателни дела срещу българския журналист Христо Грозев (ръководител на разследващата медия Belllingcat) - въпреки че го е обявила за общодържавно издирване.

Това става ясно от писмо, което е изпратено до руския адвокат на Грозев от старши следовател от Следствения комитет.

В Twitter Грозев публикува пост, в който казва: "Адвокатите ми най-накрая получиха отговор от руската следствена комисия. Срещу мен няма разследване (поне не е известно на висшия разследващ орган на Русия). И все пак съм в списъка на най-издирваните в Русия за "престъпление". Говоря за цяла държава, основана на действия извън съдебната практика"

Той иронично добавя, че е възможно да е издирван за "нарушение на правилника за движение по пътищата" от преди 2016 г., когато за последно е посещавал Русия.

В писмото на руското обвинение пише, че "В главното следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация е разгледана молбата за защита на интересите на Христо Грозев. В резултат на това се съобщава, че наказателно дело по отношение на посоченото лице в Главното следствено управление липсва.
Настоящият отговор може да бъде обжалван от ръководителя на следствения орган, прокуратурата и съдът да вземе решение."

Абсурдното е, че в края на писмото, с което е декларирана липса на разследвания срещу Грозев, старшият следовател Я. Лукоянов напомня за правото на Грозев да "обжалва невинността си" до неговия началник.

За това, че Русия издирва българския журналист и директор на Bellingcat стана ясно през декември миналата година. Тогава като причина беше посочен "състав на Наказателния кодекс", но не беше съобщена конкретика за какво точно е разследването.

Заради скандала МВнР привика руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която тогава обясни, че не знае причината за издирването на Грозев - но и не даде повече данни за това дали и за какво той е разследван от Москва.

Журналистът беше изслушан и от българското Народно събрание, където заяви, че не се чувства в безопасност в родината си заради големия брой на агенти на руските служби у нас.

Преди седмица стана ясно, че Грозев е принуден да напусне и Австрия, където живее от години със семейството си. Причината е заплаха за живота му от руските служби за сигурност.

Bellingcat играе важна роля в разследването на тежки престъпления от агенти на руските служби за сигурност. Сред тях са свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна през 2014 г. и опита за убийство на Алексей Навални с новичок.

Христо Грозев участва активно и в документалния филм, който разследва отровителите на Навални. Продукцията получи номинация за тазгодишните "Оскар"-и.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024