Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна Снимка: © Twitter

Отмяна на международните санкции срещу Русия в замяна на хуманитарен коридор от Украйна за износ на храни и избягване на продоволствена криза по света - това условие постави днес Кремъл.

„Международните санкции, наложени на Москва заради военната й кампания в Украйна, трябва да бъдат премахнати, за да се избегне глобална продоволствена криза“, обяви заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко пред руски медии, цитиран от BBC.

„Решаването на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите върху руския износ и финансовите транзакции“, казва още Руденко.

За да осигури хуманитарен коридор, Русия иска освен отмяна на санкциите, Украйна да разминира близките пристанища, където акостират кораби.

Русия и Украйна произвеждат 30% от световните доставки на пшеница, а войната сериозно нарушава износа на стоките. Украйна не може да изпраща своите запаси в чужбина, тъй като руската армия блокира пристанищата й. Прогнозите са, че цените на храните в световен мащаб ще продължат да се покачват, докато това продължава. Освен това в хода на войната има съобщения, че руските сили крадат запаси, които изнасят от Украйна, умишлено рушат силози за съхранение на зърно и обработваеми площи.

По-рано ООН призова руските власти да освободят зърното, заседнало в украинските пристанища, а вчера Европейският съюз обвини Русия, че използва хранителните доставки като оръжие с глобални последици. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен критикува Москва, че задържа собствените си доставки, за да повиши световните цени и търгува с пшеница в замяна на политическа подкрепа.

„Руската артилерия бомбардира складове за зърно в Украйна. Съзнателно. А руски военни кораби в Черно море блокират украински кораби, пълни с пшеница и слънчогледови семки. Последиците от тези срамни действия са там, за да ги видим. Глобалните цени на пшеницата скачат до небето. И много страни и уязвимите групи от населението страдат най-много. Цената на хляба в Ливан се е повишила със 70%, а пратките с храна от Одеса не могат да стигнат до Сомалия.“, каза Фон дер Лайен преди ден в речта си на Световния икономически форум в Давос.

Фон дер Лайен в Давос: ЕС ще помогне на Украйна да се издигне от пепелта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024