Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО Снимка: © Getty Images

Докато чакаха пристигането на американския президент Джо Байдън и на другите световни лидери в строго охраняваното място на срещата на върха на НАТО в покрайнините на Мадрид във вторник, международни служители и журналисти с изненада откриха най-горе в менюто на вътрешния ресторант предложението "Руска салата".

Миксът от грах, картофи, моркови и майонеза е основен елемент в менютата на испанските ресторанти, но преди срещата на върха, на която се очаква Русия да бъде обявена като заплаха за сигурността в новата стратегическа концепция на алианса заради нахлуването ѝ в Украйна, присъствието на руската салата в менюто бувкално предизвика объркване.

До болка познатата ни „руска салата“ е популярна в много страни, но не винаги е под едно и също име. В самата Русия например наричат салатата „Оливье“ или „френска салата“.

Във вида, в който я познаваме, „руската салата“ е масовизирана версия на знаменитата салата на Люсиен Оливие, главен готвач в ресторант „Ермитаж“ - един от най-реномираните московските ресторанти. "Масовизирана", защото в годините на глад след Октомврийската революция, съставките ѝ се сменят с по-достъпни.

Точната рецепта на Оливие била пазена в тайна. Знае се, че салатата била приготвяна от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Според други източници съдържала трюфел, риба, пушена патица, но със сигурност нямала картофи, което днес е основната съставка на салатата. През 1905 г. ресторант „Ермитаж“ е затворен и семейство Оливие напуска Русия, но в чест на готвача салатата станала известна като „Оливье“.

Геополитическите аргументи все пак са останали на заден план в сравенение с глада, така че в ресторанта за гостите на НАТО салата се радвала на голям успех.

Към менюто, поднесено на гостуващите министри на отбраната и на външните министри, поканени в кралския дворец в Мадрид във вторник вечерта е подходено доста по-дипломатично, още повече че галавечерята е под патронажа на испанските монарси - крал Фелипе VI и кралица Летисия.

Менюто е било изготвено от главния готвач Пако Ронсеро, който има две звезди Мишлен, и се е състояло от 13 тапаса, риба като основно ястие и кокосов десерт. Всичко това придружена от бяло, червено вино и кава.

В сряда вечерта официалната вечеря се провежда в музея Прадо, а менюто е поверено на Хосе Андрес, испанският готвач, участващ в поредицата на Netflix Chef's Table и носител на Наградата на принцесата на Астурия.

Освен световноизвестен шеф, Хосе Андрес е известен и с подкрепата си за хората, избягали от войната в Украйна, на които раздава хиляди порции храна чрез фондацията си World Central Kitchen.

Истинският готвач на вечерята е доброволец от фондацията на Хосе, а в чиниите ще се появи дори и гълъбът на мира.

Вечерта е разделена на две: от една страна е тази на президентите и министър-председателите, тя е в новото разширение на музея към манастира Йеронимос, а на техните съпруги - в Залата на музите.

Гостите могат да се разходят из коридорите и залите на музея, в които се намират основните произведения на Ел Греко, Веласкес, Гоя, Рубенс, Йеронимус Бош - с най-добрата колекция в световен мащаб, и още и Мурильо, Рафаел, Веронезе и др.

Музикалният фон на вечерта са пиеси, изпълнени от Киевския симфоничен оркестър, дирижиран от 2018 година от италианеца Луиджи Гагеро.

Успоредно с вечерята, за половинките на държавните и правителствените ръководители има представление, което ще постави драмата на войната в Украйна.

На държавните и правителствените ръководители, както и на министрите ще бъдат подарени монети, отсечени от Кралския монетен двор на Испания по случай 275-годишнината от рождението на Франсиско Гоя. Първите ще получат сребърна монета от 50 евро с фрагмент от творбата Гроздобер и автопортрета на художника на лицевата страна.

За министрите има предвидена по една унция сребърна монета, която е от едната страна с картината Слънчобранът, а от другата страна скулптурата на Гоя от Мариано Бенлюре, разположена пред вратата на музея Прадо.

Междувременно техните половинки ще получат подарък комплект от стъкло - бутилка и чаши, от Кралската фабрика за стъкло в Ла Гранха. На бутилките ще бъде гравиран гербът на Испания, а чашите ще бъдат гравирани от майсторите на Кралската фабрика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024