1 от 11 в списъка на издирваните от ФБР: CNN посвети дълга статия на Ружа Игнатова

Ружа Игнатова е 1 от едва 11 жени в списъка на ФБР за най-издирвани бегълци, сред които са над 500 мъже, пише CNN. В дълга статия американската медия припомня историята на българката, която е разследвана за измамна схема с фалшива криптовалута, оценявана на 4 млрд. долара.

Брат ѝ Константин Игнатов вече беше арестуван през март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис.

Той е пътувал до САЩ по работа и се е готвел да се качи на полета си за връщане до България, когато петима едри мъже в костюми му слагат белезници и го отвеждат в стая за разпити. Там го засипват с въпроси за изчезналата му сестра. Той също е участвал в измамата и е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа.

Игнатов се призна за виновен по обвинения в заговор за измама, пране на пари и измама и се очаква да бъде осъден през февруари.

Името на Ружа Игнатова стои до това на обвинени лидери на банди и убийци, а за получаване на информация относно местонахожденето ѝ, има обявена награда от 100 хиляди долара.

42-годишната българка „си заслужи“ мястото в списъка на ФБР заради участието ѝ в OneCoin.

Според съдебните документи, Ружа е знаела за измамата още от самото начало. Игнатова изчезна през октомври 2017 г., а лицето й стоеше на уебсайта на ФБР и беше показано в големите новинарски издания по света. Тя е и един от най-търсените бегълци в Европа.

В съдебните документи от Министерството на правосъдието на САЩ не се посочва адвокат на Игнатова, отбелязва CNN.

Изданието се спира и на съдружника на Ружа и съосновател на OneCoin, Карл Себастиан Грийнууд, който е бил наясно също с финансовата пирамида. Двамата са обсъждали в имейли през 2014 г., че ако компанията се провали трябва да „вземат парите, да избягат и да обвинят някой друг за това“.

Документите показват, че Грийнууд описва инвеститорите в OneCoin като „идиоти“ и „луди“ в имейл до брата на Игнатова Константин.

Грийнууд беше арестуван през юли 2018 г. в дома си в Тайланд, и екстрадиран в САЩ. Той се призна за виновен през декември в измама, заговор за извършване на измама и заговор за пране на пари. В момента е в затвора и може да получи присъда от 20 години затвор по всяко от трите обвинения.

Изданието припомня, че Ружа е германска гражданка, родена в България. Баща ѝ е инженер, а майка ѝ е учителка.

В книгата си „Изчезналата криптокралица“ авторът Джейми Бартлет описва подробно нейния възход от скромно начало до „успехите“ ѝ в предприемачеството.

Бартлет определя младата Ружа като отличничка. Свободното си време прикарвала в учене и игра на шах, а мечтата ѝ била до 30-годишна възраст да стане милионер.

Твърди се, че OneCoin е обещал на инвеститорите петкратна до десетократна възвръщаемост. Фасадата започва да се пропуква през 2016 г., когато инвеститорите се затрудняват да продадат своите OneCoins, за да възстановят първоначалните си инвестиции.

Започва разследване, в което се включват международни и американски федерални следователи.

Ружа Игнатова се сдоби с обвинения, включително съучастие във финансова измама в големи размери, измама с ценни книжа и пране на пари. Прокурорите казват, че компанията е предлагала комисионни за членовете, за да примами другите да купуват безполезна криптовалута.

Игнатова изчезна в края на 2017 г., след като подслушва апартамента на нейния американски приятел. Така научава, че той сътрудничи на разследване на ФБР за OneCoin. Качва се на полет от България за Гърция и оттогава следите ѝ се губят.

До миналата седмица, когато Ружа Игнатова претендира за собственост на луксозен апартамент в Лондон на стойност 12,5 млн. паунда. Според публикация на "Таймс" за официален собственик на имота е посочено фиктивно дружество, регистрирано на остров Гърнси "Abbots House Penthouse Limited".

Българката за първи път предявава официални претенции за собствеността на имота и вече е вписана като "действителен собственик", съгласно новия закон във Великобритания, допълва изданието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024