С рaвни дози овации и освирквания: Така Великобритания посрещна отново принц Хари и Меган Маркъл Снимка: © Getty Images

С равни дози овации и освирквания – така бяха посрещнати принц Хари и неговата съпруга Меган от великобританците. Двойката е в родината на принц Хари по повод платинения юбилей на неговата баба - кралица Елизабет II. Това е първа съвместна публична изява на семейството, след като те се отказаха от титлите и задълженията си в кралския двор през 2020 г. и напуснаха Великобритания.

Хари и Меган останаха зад кулисите в първия ден на тържествата и не се появиха редом до другите членове на кралското семейство на балкона на Бъкингамския дворец. По време на втория ден от честванията двойката взе участие в службата на благодарността в катедралата "Свети Павел" в Лондон.

Самата Кралица Елизабет II не присъства на службата. Тя бе представлявана от нейния син и наследник принц Чарлз. Причината за това - кралицата е изпитала „известен дискомфорт“ след участието си в церемонията по откриването и затова днес няма да се включитържествата за 70-годишнината от възкачването й на престола, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Вчера тя поздрави 1500-те войници и офицери от балкона на Бъкингамския дворец. Макар и присъствието ѝ да не бе съвсем неочаквано, нейната поява „носи дълбоко успокоение за британската общественост“, посочват местните медии, тъй като през последните месеци, Елизабет II отмени множество от публичните си ангажименти заради здравословни проблеми и затруднена мобилност.

През април Хари и Меган посетиха Европа за параигрите „Инвитикус“, а преди да се отправят към Нидерландия, те се срещнаха с британската кралица в замъка Уиндзор за пръв път от 2020 г. насам.

„Исках да се уверя, че тя е защитена и заобиколена от „правилните хора“. Така принц Хари коментира срещата. „Беше страхотно да прекарам време с нея, просто беше толкова хубаво да я видя, тя е в страхотна форма“, разказа тогава херцогът на Съсекс.

„Бяхме посрещнати с отворени обятия, а общността в Санта Барбара е страхотна. Но моят дом в момента е в САЩ, така го чувствам“, каза още той.

Преди това принц Хари посети родината си през юли миналата година. Визитата беше във връзка с откриването на статуя на покойната му майка принцеса Даяна.

70 години на трона: Великобритания празнува платинения юбилей на Елизабет II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024