Съд спря демонтажа на незаконни чадъри в автокъща "Капитолия": Можело да падне градушка Снимка: © Булевард България

Изненада - ден, след като Столичната община започна разчистване в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, за да премахне окончателно обявените за незаконни съоръжения, построени на терена, съдът е решил да спре тази дейност. Решението е по жалба, подадена от собствениците на автокъщата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Очевидно ще играем на котка и мишка. Вчера съдът е решил да спре изпълнението (на заповедта за демонтиране на незаконните съоръжения - б.р.), което беше допуснал само три месеца преди това. Интересно решение, не го коментираме, но още днес ще го обжалваме“, каза кметът на София.

Сагата с премахването на "Капитолия" е дългогодишна, теренът се ползва под наем, а чадърите и постаментите им, предпазващи луксозните коли, са незаконни. Заповедта за премахването им е издадена от главния архитект на София Здравко Здравков, а демонтажът започна вчера. "Паяци" на Центъра за градска мобилност навлязоха в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина по разпореждане на Столичната община и започнаха принудително вдигане на колите в нея. Причината - наемателят на терена, фирма "Софтрейд 2003" ООД, не е премахнал доброволно незаконно изградените стоманобетонни фундаменти за чадъри, а автомобилите пречат това да бъде направено - вече принудително. Демонтажът обаче е спрян с новото съдебно решение.

„За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира – видяхте вчера имаше интересен случай, в който целия екип на автокъщата беше излязъл в отпуск. Това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда с искане за спиране на изпълнението“, каза Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев вчера разказа, че са използвани редица похвати в опит за саботиране на операцията. Всички служители на автокъщата са излезли в годишен отпуск на 6 юни, а пред входа й "случайно" са паркирани автомобили и голям микробус, които да го блокират.

Опасност от градушка. Из мотивите на Съда да спре премахването на незаконните фундаменти?

„Аз трудно бих коментирал такива мотиви. В съдебното решение има изключителна загриженост към автомобилите, не към незаконното строителство. В това съдебно решение е изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане по отношение на изпълнението на заповедта, не беше преценил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове“, така главният архитект на София Здравко Здравков.

„Още нещо се казва (в съдебното решение) - че ние сме постъпили едва ли не като вандали – че чупим, че трошим, това абсолютно не е вярно. Вчера беше паркиран микробус, същият този микробус е паркиран и днес, за да попречи тежка механизация да влезе и да си свърши работата“, каза още арх. Здравков.

Столичната община ще изпълни решението на съда и временно спира премахването на незаконните съоръжения. От общината ще обжалват решението на съда и се надяват на бързо произнасяне от страна на Върховния административен съд, след което работата по премахването на незаконните обекти да продължи.

„Преминахме през четиригодишна сага, за да стигнем до днешния ден. Тази сага продължи в съдебни решения, които определиха, че това не са строежи - то не бяха строежи, то не бяха преместваеми обекти, бяха определени като павилиони. В момента ние движим производство едва ли не като павилиони, а тези чадъри имат фундаменти с дълбочина по-голяма от четири метра и в същото време ние ги премахваме като преместваеми съоръжения“, каза арх. Здравков.

„Фарс“ и „безобразие“ – така определи случващото се председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му "общината е решена да проведе до край тази битка". Премахната е част от единия незаконен чадър, но по всички личи, че демонтажът ще се забави.

"Това, което виждаме, е, че чудото продължава. В автокъщата, която е в годишен отпуск, някакви незнайни сили са успели да върнат автомобилите, преместени от "паяци" преди ден. Има вече и мотоциклети. Тротинетки липсват само тук и детски колички", разказва Георгиев.

Незаконното строителство в "Капитолия" бе установено през 2018 година, след което наемодателят в лицето на "Софийски имоти" пожела договорът да бъде прекратен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на "Капитолия" и съдебни дела, които отнеха четири години.

На 11 май Върховният административен съд отхвърли жалбата като неоснователна. Столичната община разпореди незаконното строителство да бъде премахнато, като тази задача трябваше да бъде извършена доброволно от наемателя, но това не се случи и така се стигна до вчерашните събития и старта на принудително отстраняване на обектите. Опит, спрян само ден по-късно с новото съдебно решение.

Столичната община вдига с "паяк" колите на автокъща "Капитолия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023