Само 0,06% от ваксинираните в София са се заразили с Covid, няма нито един смъртен случай Снимка: © Военномедицинска академия

332 души от София, ваксинирани срещу Covid-19, са се заразили с коронавируса до момента. Техният процент обаче е много нисък – около 0,06% от имунизираните в столицата, като няма нито едно сериозно протичане на заразата и нито един смъртен случай.

Първите подобни данни за инфектирани хора у нас, които имат поставена поне една доза от ваксината, изнесе директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев пред bTV.

„0,06% от ваксинираните в столицата са се заразили. Има 10 души, които са приети в болница. Всички те са с леко протичане на Covid-19. Няма нито един починал“, заяви Пенчев в студиото на „Тази сутрин“.

Общо поставените дози в София от началото на ваксинационната кампания са 581 603, сочат данните на Единния информационен портал на МЗ. Напълно имунизираните граждани на столицата са 291 339.

Данните на РЗИ показват, че макар да не осигуряват 100-процентова защита, препаратите срещу Covid-19 са ефективни в предпазването от тежко протичане на болестта.

Ваксинационната кампания в България продължава с още 8991 поставени дози за денонощие, като общо 1 042 475 български граждани са напълно имунизирани (около 14,9% от населението).

Ваксинацията в училищата върви с бавно темпо: Само 4% от тях са с над 70 на сто имунизиран персонал

Здравните власти призовават хората да си поставят доза от ваксините, тъй като новата Covid-вълна, породена от варианта „Делта“, вече започна. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира над 1000 нови инфекции на дневна база до края на седмицата и стремглаво увеличаване на случаите през септември.

Д-р Данчо Пенчев обяви, че София е в „червената зона“ на заболеваемост в последните 7 дни и затова от сряда за столицата ще важат нови мерки за фитнеси, заведения, барове, кина, театри и други – ограничен капацитет и променено работно време:

Нови мерки в София от сряда: Заведения, кина и фитнеси с ограничен капацитет и променено работно време



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024