Снимка: © Screenshot

Съветът за електронни медии е поискал от Сашо Диков да представи доказателство, че има изискуемия по закон поне петгодишен трудов стаж в телевизия, за да кандидатства за генерален директор на БНТ. Това стана ясно на днешното заседание на медийния регулатор.

Телевизионният водещ не е представил трудовата си книжка в комплекта документи, с които кандидатства за позицията, а СЕМ му дава 7-дневен срок, в който да го направи.

Ситуацията напомня за скандала от 2019 г. със световноизвестната оперна певица Дарина Такова. Тогава директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева поиска от Такова да се яви на конкурс пред комисия и да изпълни откъс от 5 музикални произведения, за да преподава училището.

Подобен е и случаят със Сашо Диков - за всички е ясно, че Диков е дългогодишен журналист, той е водещ на серия от авторски предавания в Нова ТВ и в "Евроком", бивш програмен директор на Канал 3 - от бюрокрацията обаче изглежда не може да се избяга.

Непълна документация е регистрирана и при университетския преподавател Светлана Божилова. Тя не е представила кратка автобиография и резюме на концепцията, с която кандидатства и също има 7-дневен срок, в който да го направи.

Останалите кандидати за поста в обществената медия – действащият й директор Емил Кошлуков, Венелин Петков, Василена Матакиева, Сашо Йовков, Красимир Ангелов и Ирина Величкова, са внесли всички необходими документи.

Мандатът на Кошлуков изтича в началото на юли, а до 15 юни СЕМ трябва да обяви кои са допуснати до същинската част на конкурса. Събеседването с одобрените кандидати е на 27 и 28 юни, а новият директор на БНТ ще бъде обявен на следващия ден.

Емил Кошлуков, Венелин Петков и още 6 кандидати в конкурса за директор на БНТ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"