Шевченко е първият посланик на благотворителната платформа за Украйна Снимка: © Twitter

Бившата украинска футболна звезда Андрий Шевченко е първият посланик на благотворителната платформа UNITED24, инициатива за събиране на дарения за „подпомагането, възстановяването и развитието“ на Украйна. Шевченко пътува до Киев, за да се срещна лично с президента на Украйна Володомир Зеленски по този повод.

„За да се срещна лично с президента, преодолях пътуването от Лондон до Киев и съм по-щастлив отвсякога, че съм тук, у дома. Представям Украйна на международната футболна арена от много години. Но днес, когато страната ми е във война, моят приоритет не е футболът, а помощта на Украйна“, написа футболната звезда в своя профил в Instagram.

„Призовавам ви да направите дарение на @u24.gov.ua. Всички средства ще бъдат незабавно изпратени по сметките на Националната банка на Украйна - можете да дарите средства за разминирането на Украйна или да спасите нечий живот, като дарите за медицински принадлежности, или вашите средства да отидат за възстановяването на детска градина, или на мост. Всеки принос е безценен, тъй като Русия е унищожила повече от 7000 сгради, хиляди километри пътища и убива украинци всеки ден. Благодаря на президента на Украйна за доверието и тази огромна чест. И благодаря на всеки един от вас за участието! Каня ви да допринесете за победата на Украйна. За победата на свободата, за победата на свободния свят“, написа още Шевченко.

Платформата United24, която Украйна създаде, предоставя възможност на всеки, който желае да дари, да избере в какво направление да бъдат разпределени неговите средства – военна помощ, медицинска помощ или възстановяване на инфраструктурата на страната след края на войната. А президентът Зеленски отбеляза колко важна е ролята на Андрий за платформата:

„Работата Андрий му спечели доверие на международната арена. И сега той има важна мисия - да разкаже на света за събитията в Украйна и и да насочи авторитета си към увеличаване на помощта“, написа под снимка от срещата си с Шевченко президентът на Украйна.

Зеленски представи общата дарителска платформа на Украйна

Избиран шест пъти за футболист на годината, 45-годишният Шевченко е смятан за най-добрия футболен играч на Украйна. Той изиграва с националния отбор 111 мача, отбелязвайки 48 гола за Украйна. Андрий записва името си във футболната история на страната и като най-младия, и като най-възрастния голмайстор – през 1996, отбелязвайки гол в среща срещу Турция, когато е едва на 19 години, а след това вкарвайки два гола срещу Швеция през 2012 г. на 35-годишна възраст.

От 1994 до 1999 г. Шевченко е част от „Динамо Киев“, а в следващите 10 години продължава кариерата си в чужбина. Футболистът играе в "Милан" от 1999 до 2006 г., където се утвърждава като един от най-добрите нападатели в света - със 175 гола за росонерите. През 2006 г. подобрява рекорда за най-скъп трансфер в английската Висша лига, след като е привлечен от "Челси" за 44 милиона евро. Шевченко бе треньор на националния отбор на Украйна в продължение на пет години – от 2016 г. до миналия август.

От началото на руската военна инвазия в Украйна международната общност е силно ангажирана със случващото се там. Много известни личности подкрепиха нападнатата страна като разкритикуваха войната и се включиха в набирането на средства в помощ на Украйна. Американската актриса Мила Кунис и нейният съпруг Аштън Къчър бяха сред първите, които стартираха кампанията „Stand With Ukraine“ на сайта GoFundMe в подкрепа на Украйна, която бързо събра 35 млн. долара, а самите те дариха 3 милиона долара.

Други звезди избраха да посетят лично Украйна в знак на подкрепа, въпреки военните действия - миналия месец Анджелина Джоли направи неочаквана визита в Лвов, а ирландската звезда Боно от U2 изнесе импровизиран концерт в централната метростанция в Киев "Крешчатик".

Анджелина Джоли след визитата в Лвов: Деца играят с шрапнели от смъртоносни бомби


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024