Ще саботира ли Ердоган разширяването на НАТО или ще го изтъргува? Снимка: © Getty Images

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е решен да сложи спирачка на разширяването на НАТО. Поне за момента. В понеделник той отново заяви, че няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО. За присъединяването на Финландия и Швеция е необходимо единодушно гласуване от НАТО и ратификацията от парламентите на 30-те настоящи държави-членки.

Обвиненията на Туция: двете скандинавски страни приютяват "терористи" и отказват да ги екстрадират - става дума за членове на кюрдската терористична организация ПКК и за хора от движението Гюлен.

По време на пресконференция в Анкара, Ердоган каза, че шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват в Турция, за да я убеждават за членството им в НАТО.

Турският външен министър проведе "някои" срещи с шведски и финландски колеги, каза Ердоган, добавяйки, че нито една от двете страни няма ясна позиция срещу терористичните организации. Той добави, че Швеция е „гнездо“ за терористичните организации и дори позволява на терористите да говорят в парламентите.

Въпросът е дали това е крайната позиция на Ердоган или той смята да изтъргува подкрепата си за разширяването срещу нещо по-голямо? Например американски оръжейни системи и нови изтребители F-35 от американците?

Във всеки случай, последното не изглежда толкова невероятно и това „не“ на Ердоган едва ли ще бъде последната му дума.

Турският президент няма голям интерес да провокира международна криза и да увеличава натиска на международната общност над страната си. САЩ все още не са реагирали на заплашителните думи от Анкара.

Присъединяването на скандинавските държави би увеличило общата граница между Русия и страните от НАТО от 800 километра на 2100 километра.

В основата на съпротивата на Турция срещу разширяването на НАТО на север очевидно е обвинението на Анкара, че Швеция и Финландия не си сътрудничат достатъчно в борбата срещу тероризма.

През последните пет години нито Швеция, нито Финландия са отговорили положително на общо 33 молби за екстрадиция на Турция, съобщи агенция "Анадолу" в понеделник, позовавайки се на министерството на правосъдието в Анкара.

Ердоган вече обвини двете държави, че се държат „като къща за гости за терористични организации“.

Терористите, за чиято екстрадиция настоява от Анкара, са кюрдски екстремисти или членове на движението, ръководено от Фетхуллах Гюлен - обвинен за опита за преврат в Турция през 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024