Снимка: © Facebook

"Откажеш ли се, означава, че не си го искал достатъчно". В това вярва алпинистката Силвия Аздреева - втората българка в историята, стъпила на Еверест, и първата, изкачила връх Лхотце - четвъртия най-висок връх на Земята. Покори ги в рамките на 27 часа.

На 15 май 35-годишната Аздреева покори най-високата точка на планетата, а няма и денонощие по-късно заби знаме и на Лхотце.

„Единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална“ - така алпинистката описва гледката от Еверест, а пътят до върха, намиращ се на 8848 метра надморска височина, не е никак лек:

„Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, животът през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…“, споделя в своя профил във Фейсбук Аздреева след края на експедицията си.

Въпреки трудностите, тя не се отказва, защото „откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно“ - и прави всичко с усмивка. Аздреева прекарва последния месец и половина в подготовка за изкачването на Еверест и споделя, че първите й впечатления от маршрута са, че „пътят до върха ще е доста дълъг, но силната воля и устременост са ключът към успеха“.

Тренировка на ледопада Кхумбу - ледено катерене и преминаване на ледени цепки чрез стълба, поздрави от Катманду след успешно изкачените 7100 м до Лагер 3 на Еверест и боядисване на великденски яйца в Непал на 5400 метра надморска височина - това са част от преживяванията от последния месец и половина подготовка за подвизи на 35-годишната българка.

Освен усилените тренировки, и почивката е важна за успеха, посочва алпинистката:

„За да може изтощеното тялото да си почине и да се подсили след повече от месец на голяма надморска височина, е необходимо да се върне на възможно по-ниско равнище за няколко дни, което е изключително важно и много належащо, преди експедицията да продължи с пълна сила. През това кратко време аклиматизацията ни не се губи“, пише Аздреева във Facebook.

На Еверест, освен с българския трибагреник, Силвия прави снимка за спомен и със знамето на родния си град Петрич.

След успеха не е време за почивка, а за ново постижение – Аздреева се отправя към връх Лхотце и 27 часа по-късно четвъртият най-висок връх на Земята също е покорен от българката. Тя става първата жена от страната ни, стъпила там:

„С още по-големи напъни заради натрупаната умора и неколкодневно неспане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света - Лхотце, 8516 м., който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и по красота!“, споделя Аздреева в социалните медии.

Българката се качва на най-високия връх на планетата, водена от непалеца Нирмал Пурджа, станал световноизвестен с рекорда си за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника.

„Едно от най-важните неща по време на експедиция е екипът, с който си заобиколен. Радвам се, че хората, с които изкарвам 24 часа в денонощието, са изключителни професионалисти, супер положителни и яки.“, казва Андреева в своя профил във Facebook.

Това не са първите два осемхилядника в кариерата на Аздреева на алпинист. Досега най-високото й изкачване бе на друг хималайски връх - Ама Даблам (6812 м), за което преди два месеца получава специално отличие от Община Петрич.

Другата българка, покорила Еверест, е Петя Колчева (2009 г.). Останалите ни алпинисти, стигали до покрива на света, са Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков, Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Камен Колчев, Атанас Скатов, Слави Несторов и Стефан Стефанов.

На връх Лхотце са се качвали само трима българи - все мъже - Христо Проданов (1981 г.), Атанас Скатов (2017 г.) и Иван Томов (2019 г.), който загина на слизане. Другите двама алпинисти също останаха завинаги в планината - първият под Еверест през 1984 г., а вторият - под К2 през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха