Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа Снимка: © Facebook

"Откажеш ли се, означава, че не си го искал достатъчно". В това вярва алпинистката Силвия Аздреева - втората българка в историята, стъпила на Еверест, и първата, изкачила връх Лхотце - четвъртия най-висок връх на Земята. Покори ги в рамките на 27 часа.

На 15 май 35-годишната Аздреева покори най-високата точка на планетата, а няма и денонощие по-късно заби знаме и на Лхотце.

„Единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална“ - така алпинистката описва гледката от Еверест, а пътят до върха, намиращ се на 8848 метра надморска височина, не е никак лек:

„Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, животът през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…“, споделя в своя профил във Фейсбук Аздреева след края на експедицията си.

Въпреки трудностите, тя не се отказва, защото „откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно“ - и прави всичко с усмивка. Аздреева прекарва последния месец и половина в подготовка за изкачването на Еверест и споделя, че първите й впечатления от маршрута са, че „пътят до върха ще е доста дълъг, но силната воля и устременост са ключът към успеха“.

Тренировка на ледопада Кхумбу - ледено катерене и преминаване на ледени цепки чрез стълба, поздрави от Катманду след успешно изкачените 7100 м до Лагер 3 на Еверест и боядисване на великденски яйца в Непал на 5400 метра надморска височина - това са част от преживяванията от последния месец и половина подготовка за подвизи на 35-годишната българка.

Освен усилените тренировки, и почивката е важна за успеха, посочва алпинистката:

„За да може изтощеното тялото да си почине и да се подсили след повече от месец на голяма надморска височина, е необходимо да се върне на възможно по-ниско равнище за няколко дни, което е изключително важно и много належащо, преди експедицията да продължи с пълна сила. През това кратко време аклиматизацията ни не се губи“, пише Аздреева във Facebook.

На Еверест, освен с българския трибагреник, Силвия прави снимка за спомен и със знамето на родния си град Петрич.

След успеха не е време за почивка, а за ново постижение – Аздреева се отправя към връх Лхотце и 27 часа по-късно четвъртият най-висок връх на Земята също е покорен от българката. Тя става първата жена от страната ни, стъпила там:

„С още по-големи напъни заради натрупаната умора и неколкодневно неспане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света - Лхотце, 8516 м., който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и по красота!“, споделя Аздреева в социалните медии.

Българката се качва на най-високия връх на планетата, водена от непалеца Нирмал Пурджа, станал световноизвестен с рекорда си за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника.

„Едно от най-важните неща по време на експедиция е екипът, с който си заобиколен. Радвам се, че хората, с които изкарвам 24 часа в денонощието, са изключителни професионалисти, супер положителни и яки.“, казва Андреева в своя профил във Facebook.

Това не са първите два осемхилядника в кариерата на Аздреева на алпинист. Досега най-високото й изкачване бе на друг хималайски връх - Ама Даблам (6812 м), за което преди два месеца получава специално отличие от Община Петрич.

Другата българка, покорила Еверест, е Петя Колчева (2009 г.). Останалите ни алпинисти, стигали до покрива на света, са Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков, Кирил Досков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Камен Колчев, Атанас Скатов, Слави Несторов и Стефан Стефанов.

На връх Лхотце са се качвали само трима българи - все мъже - Христо Проданов (1981 г.), Атанас Скатов (2017 г.) и Иван Томов (2019 г.), който загина на слизане. Другите двама алпинисти също останаха завинаги в планината - първият под Еверест през 1984 г., а вторият - под К2 през 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023