След референдум: Дания се включва в отбранителната политика на ЕС Снимка: © Getty Images

Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз след като мнозинството граждани на страната подкрепиха това на референдум.

66,9% oт гласувалите датчани са подкрепили страната им да се присъедини към общата политика на сигурност и отбрана на ЕС. Дания е единствената европейска държава, която не участва в политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Резултатът от допитването до народа ще промени това и Дания ще се включи във вземането на решения в областта на отбраната, както и да взема участие общи учения, военни операции, както и ще се ползва от еврофондовете за развитие на отбранителната индустрия.

"Дания изпрати важен сигнал. На нашите съюзници в Европа и в НАТО, и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се обединяваме", каза премиерът на Дания Мете Фредериксен.

„За съжаление, очакваме да дойде време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което преживяваме сега. Вярвам, че това е правилно за Европа, вярвам, че е правилно за Дания, вярвам, че е правилно за нашето бъдеще“, каза още Фредериксен.

„Светът се променя, и то не по добър начин. Необходимо е да бъдем единни и да засилим сътрудничеството, което укрепва нашата сигурност“, каза и председателят на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха “историческия избор” на Дания.

"Приветствам силното послание за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ. Убеден съм, че и Дания, и ЕС ще извлекат взаимна полза от това решение.", написа в Twitter Фон дер Лайен.

“Народът на Дания направи исторически избор. Светът се промени, откакто Русия нахлу в Украйна. Това решение ще бъде от полза за Европа и ще направи ЕС и датския народ по-силни”, написа Шарл Мишел.

Провеждането на референдума бе съгласувано през март – по-малко от две седмици след началото на войната, а тогава министър-председателят на Дания призова гражданите да гласуват в подкрепа на премахване на изключението, като заяви, че това "ще укрепи сигурността" на страната.

Дания договори още при влизането си в Европейския съюз да не участва в отбранителната политика на съюза. Тогава Копенхаген договори изключения и право да участва по желание в още три европейски политики - за борбата с престъпността, за гражданството и за въвеждането на еврото.

Допитването до народа на Дания е пореден пример за стремежа за по-близки връзки в отбраната между членовете след началото на руската инвазия в Украйна. По-рано Финландия и Швеция взеха историческо решение да кандидатстват за членство в НАТО – въпрос, който ще бъде разгледан на среща на върха през юни.

Финландия официално каза "да" на НАТО

И Швеция тръгва към НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023