Снимка: © Getty Images

Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз след като мнозинството граждани на страната подкрепиха това на референдум.

66,9% oт гласувалите датчани са подкрепили страната им да се присъедини към общата политика на сигурност и отбрана на ЕС. Дания е единствената европейска държава, която не участва в политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Резултатът от допитването до народа ще промени това и Дания ще се включи във вземането на решения в областта на отбраната, както и да взема участие общи учения, военни операции, както и ще се ползва от еврофондовете за развитие на отбранителната индустрия.

"Дания изпрати важен сигнал. На нашите съюзници в Европа и в НАТО, и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се обединяваме", каза премиерът на Дания Мете Фредериксен.

„За съжаление, очакваме да дойде време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което преживяваме сега. Вярвам, че това е правилно за Европа, вярвам, че е правилно за Дания, вярвам, че е правилно за нашето бъдеще“, каза още Фредериксен.

„Светът се променя, и то не по добър начин. Необходимо е да бъдем единни и да засилим сътрудничеството, което укрепва нашата сигурност“, каза и председателят на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха “историческия избор” на Дания.

"Приветствам силното послание за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ. Убеден съм, че и Дания, и ЕС ще извлекат взаимна полза от това решение.", написа в Twitter Фон дер Лайен.

“Народът на Дания направи исторически избор. Светът се промени, откакто Русия нахлу в Украйна. Това решение ще бъде от полза за Европа и ще направи ЕС и датския народ по-силни”, написа Шарл Мишел.

Провеждането на референдума бе съгласувано през март – по-малко от две седмици след началото на войната, а тогава министър-председателят на Дания призова гражданите да гласуват в подкрепа на премахване на изключението, като заяви, че това "ще укрепи сигурността" на страната.

Дания договори още при влизането си в Европейския съюз да не участва в отбранителната политика на съюза. Тогава Копенхаген договори изключения и право да участва по желание в още три европейски политики - за борбата с престъпността, за гражданството и за въвеждането на еврото.

Допитването до народа на Дания е пореден пример за стремежа за по-близки връзки в отбраната между членовете след началото на руската инвазия в Украйна. По-рано Финландия и Швеция взеха историческо решение да кандидатстват за членство в НАТО – въпрос, който ще бъде разгледан на среща на върха през юни.

Финландия официално каза "да" на НАТО

И Швеция тръгва към НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени