След референдум: Дания се включва в отбранителната политика на ЕС Снимка: © Getty Images

Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз след като мнозинството граждани на страната подкрепиха това на референдум.

66,9% oт гласувалите датчани са подкрепили страната им да се присъедини към общата политика на сигурност и отбрана на ЕС. Дания е единствената европейска държава, която не участва в политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Резултатът от допитването до народа ще промени това и Дания ще се включи във вземането на решения в областта на отбраната, както и да взема участие общи учения, военни операции, както и ще се ползва от еврофондовете за развитие на отбранителната индустрия.

"Дания изпрати важен сигнал. На нашите съюзници в Европа и в НАТО, и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се обединяваме", каза премиерът на Дания Мете Фредериксен.

„За съжаление, очакваме да дойде време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което преживяваме сега. Вярвам, че това е правилно за Европа, вярвам, че е правилно за Дания, вярвам, че е правилно за нашето бъдеще“, каза още Фредериксен.

„Светът се променя, и то не по добър начин. Необходимо е да бъдем единни и да засилим сътрудничеството, което укрепва нашата сигурност“, каза и председателят на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха “историческия избор” на Дания.

"Приветствам силното послание за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ. Убеден съм, че и Дания, и ЕС ще извлекат взаимна полза от това решение.", написа в Twitter Фон дер Лайен.

“Народът на Дания направи исторически избор. Светът се промени, откакто Русия нахлу в Украйна. Това решение ще бъде от полза за Европа и ще направи ЕС и датския народ по-силни”, написа Шарл Мишел.

Провеждането на референдума бе съгласувано през март – по-малко от две седмици след началото на войната, а тогава министър-председателят на Дания призова гражданите да гласуват в подкрепа на премахване на изключението, като заяви, че това "ще укрепи сигурността" на страната.

Дания договори още при влизането си в Европейския съюз да не участва в отбранителната политика на съюза. Тогава Копенхаген договори изключения и право да участва по желание в още три европейски политики - за борбата с престъпността, за гражданството и за въвеждането на еврото.

Допитването до народа на Дания е пореден пример за стремежа за по-близки връзки в отбраната между членовете след началото на руската инвазия в Украйна. По-рано Финландия и Швеция взеха историческо решение да кандидатстват за членство в НАТО – въпрос, който ще бъде разгледан на среща на върха през юни.

Финландия официално каза "да" на НАТО

И Швеция тръгва към НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024