Суперяхтата на втория най-богат руски олигарх отново се появи на радарите - във водите на Турция Снимка: © Getty Images

Суперяхта на стойност 150 милиона долара, принадлежаща на втория най-богат човек в Русия, най-накрая бе открита, след като спря да излъчва сигнали за проследяване в продължение на седмици. Това показва информацията на компанията за данни и анализи Spire.

“Pacific”, както се нарича суперяхтата, е собственост на Леонид Михелсон. Михелсон е главен изпълнителен директор на „Новатек“ - най-големият частен доставчик на природен газ в Русия. Състоянието на руския олигарх се оценява на 21,5 милиарда долара по данни на сп. Forbes. Той е бизнес партньор на Генадий Тимченко – друг руски бизнесмен, който беше санкциониран, заедно със съпругата и дъщерите си. Михелсон също попадна под санкциите на Обединеното кралство и Канада в началото на април.

Според последните данни на Spire суперяхтата на Михелсон e акостирала на пристанището в Мармарис, Турция. Сигналите за проследяване на 86-метровата “Pacific” бяха изключени в началото на май, когато яхтата се намираше на територията на Карибско море. На 20 май тя бе засечена близо до Канарските острови.

"Pacific", която по данни на SuperyachtFan може да побере два хеликоптера, разполага с асансьор, басейн, по-малка скоростна лодка и има място за 12 гости и 28 екипажа, не е първата яхта на руски милиардер, която акостира в турски води. Страната се оказа предпочитана дестинация за суперяхтите на олигарсите след налагането на санкциите от Запада. "The Eclipse" и "My Solaris" на Роман Абрамович също бяха заснети в Турция, след като техният собственик попадна в черния списък със санкционирани лица.

Множество яхти започнаха да се изпаряват от радарите през последните месеци. Общото между тях е, че собствеността им води към санкционирани руски олигарси. Изчезването на плавателните съдове от картите цели да се избегне преследването и конфискацията им като част от активите на супербогатите представители на руския елит, свързани с Кремъл.

Поне 13 плавателни съда на обща стойност близо 2 милиарда паунда вече са конфискувани във връзка с войната в Украйна, започната от Москва. "Ловът" им се разпростира от южна Франция до Фиджи. В последния по-забележителен случай суперяхтата Amadea, за която се предполага, че е собственост на милиардера Сюлейман Керимов, бе задържана от името на САЩ.

Яхтите на руските олигарси изчезват от радарите, за да избегнат санкции


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024