Сутрешни новини: МВР прекрати 2 нелегални партита в Пловдив; ХДС избира наследник на Меркел Снимка: © Getty Images

Полицията в Пловдив е установила две масови събирания в ресторанти в петък вечер, в нарушение на заповедта на здравния министър за противоепидемичните мерки. Заведенията са затворени още от края на ноември 2020 г. до 31 януари 2021 заради ситуацията с Covid-19.

Въпреки това, в два ресторанта са засечени партита с десетки присъстващи. В едно от заведенията, чийто собственик е празнувал рожден ден, е присъствал и поп-фолк изпълнителят Милко Калайджиев.

"Изключително безотговорно и самонадеяно поведение беше демонстрирано снощи. Ще настоявам за максимален размер на санкциите", казва областният управител на Пловдив Дани Каназирева пред bTV.


Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 552 при общо 8850 направени теста за последното денонощие (малко над 6% позитивни проби).

Броят на излекуваните хора се увеличава с още 5660 - или над десет пъти повече от новозаразените.

Отново намалява числеността на пациентите, които имат нужда от болнично лечение (3500). От тях 343 остават в интензивни отделения.

Починалите българи с доказана коронавирусна инфекция са 61, а броят на жертвите от епидемията стигна 8457.

За изминалото денонощие са ваксинирани едва 452 души, с което всички имунизирани българи стават 18 126.


Европейската агенция по лекарствата, която стана обект на хакерска атака през декември 2020, предупреждава, че "част от незаконно добитите документи, свързани с лекарства и ваксини за Covid-19, са изтекли онлайн".

Сред публикуваните от хакери документи има конфиденциални мейли, свързани с процеса на оценяване на ваксините за Covid-19.

"Някои от писмата са манипулирани от извършителите на престъплението, преди да бъдат публикувани, по начин, който може да подкопае доверието във ваксините", съобщава EMA.

Службата отговаря за разрешителните режими на всички лекарства и ваксини в ЕС. Сред откраднатите документи има информация, свързана с ваксината на Pfizer / BioNTech.


В Германия днес е ден за важни изобри - управляващият Християндемократичен съюз на Ангела Меркел ще избере своя нов лидер, който може да я наследи и като канцлер през есента на 2021.

Председателят на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати на онлайн-конгрес. Трима са кандидатите за поста, който досега се държеше от Анегрет Крамп-Каренбауер (подала оставка преди една година заради скандал с местната структура в Тюрингия, която едва не влезе в коалиция с "Алтернатива за Германия").

Армин Лашет (59 г.) - министър-президент на провинция Северен Рейн-Вестфалия - е смятан за фаворит на центристкото ядро на ХДС. Неговата провинция има и най-много делегати на конгреса. Бившият председател на групата на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц (65 г.) защитава силни консервативни позиции. Норберт Рьотген (55 г.) е настоящият председател на Комисията по външните работи на германския парламент и се смята за водещ експерт по международните отношения на страната, като настоява за по-твърда позиция срещу Русия и Китай.

"Ройтерс" посочва, че Рьотген е дал сигнал, че ако бъде избран за лидер, може да подкрепи евентуалната кандидатура за канцлер на Маркус Зьодер - лидер на партньорския Християнсоциален съюз от Бавария.

Изборът би трябвало да стане ясен в събота следобед.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали за пръв руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024