"Трябва да спрем дезинформацията, но без да налагаме цензура" Снимка: © YouTube

„България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании . Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, но без да налагаме цензура.“ Това каза по време на конференция на Световния икономически форум в Давос министърът на електронното управление на страната - Божидар Божанов.

Божанов се включи в панела „Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” по покана на Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна. В социалните мрежи българският министър посочи, че двамата са обсъдили дигиталната трансформация на двете държави и възможностите България да признава украинските електронни документи.

„Русия използва дезинформацията, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Каналите са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус", коментира министърът по време на конференцията, организирана от Ukraine House Davos.

Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят, а фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл, каза Божанов. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

"Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно", каза министърът.

България има много точни предложения за техническа реализация, които обсъжда с представителите на социалните мрежи и с Брюксел, но компаниите трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле, смята Божанов.

„Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Но не можем да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес алгоритмите си. Затова е необходима интелигентна и фокусирана регулация“, каза Божанов.

Според него дезинформацията подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция. Тази битката обаче трябва да бъде спечелена, преди пропагандата на Кремъл да спечели умовете и сърцата на хората.

Конференцията в Давос, в която Божанов взе участие, е организирана от Ukraine House Davos, а в нея взеха участие 12 министри на дигиталната трансформация на ЕС.

"Събрахме 12 министри на дигиталната трансформация на ЕС, които показват подкрепа за Украйна от първите дни на войната и помагат за воденето на борбата срещу агресора на дигиталния фронт. Работейки заедно, можем да се изправим срещу врага", написа министърът на цифровата трансформация и вицепремиер на Украйна - Михайло Федоров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024