"Трябва да спрем дезинформацията, но без да налагаме цензура" Снимка: © YouTube

„България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании . Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, но без да налагаме цензура.“ Това каза по време на конференция на Световния икономически форум в Давос министърът на електронното управление на страната - Божидар Божанов.

Божанов се включи в панела „Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” по покана на Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна. В социалните мрежи българският министър посочи, че двамата са обсъдили дигиталната трансформация на двете държави и възможностите България да признава украинските електронни документи.

„Русия използва дезинформацията, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Каналите са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус", коментира министърът по време на конференцията, организирана от Ukraine House Davos.

Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят, а фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл, каза Божанов. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

"Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно", каза министърът.

България има много точни предложения за техническа реализация, които обсъжда с представителите на социалните мрежи и с Брюксел, но компаниите трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле, смята Божанов.

„Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Но не можем да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес алгоритмите си. Затова е необходима интелигентна и фокусирана регулация“, каза Божанов.

Според него дезинформацията подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция. Тази битката обаче трябва да бъде спечелена, преди пропагандата на Кремъл да спечели умовете и сърцата на хората.

Конференцията в Давос, в която Божанов взе участие, е организирана от Ukraine House Davos, а в нея взеха участие 12 министри на дигиталната трансформация на ЕС.

"Събрахме 12 министри на дигиталната трансформация на ЕС, които показват подкрепа за Украйна от първите дни на войната и помагат за воденето на борбата срещу агресора на дигиталния фронт. Работейки заедно, можем да се изправим срещу врага", написа министърът на цифровата трансформация и вицепремиер на Украйна - Михайло Федоров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама души загинаха при сблъсък между влак и микробус в Плевенско

При инцидента са загинали двама души, пътували в микробуса

18:00 - 03.06.2023

Андрю Тейт даде първото си интервю след затвора. Обяви го за "нагласено", след като не хареса въпросите

Инфлуенсърът отрече обвиненията в сексуално насилие и каза, че е "сила на доброто в света"

17:48 - 03.06.2023

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023