Снимка: © YouTube

„България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании . Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, но без да налагаме цензура.“ Това каза по време на конференция на Световния икономически форум в Давос министърът на електронното управление на страната - Божидар Божанов.

Божанов се включи в панела „Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” по покана на Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна. В социалните мрежи българският министър посочи, че двамата са обсъдили дигиталната трансформация на двете държави и възможностите България да признава украинските електронни документи.

„Русия използва дезинформацията, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Каналите са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус", коментира министърът по време на конференцията, организирана от Ukraine House Davos.

Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят, а фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл, каза Божанов. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

"Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно", каза министърът.

България има много точни предложения за техническа реализация, които обсъжда с представителите на социалните мрежи и с Брюксел, но компаниите трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле, смята Божанов.

„Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Но не можем да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес алгоритмите си. Затова е необходима интелигентна и фокусирана регулация“, каза Божанов.

Според него дезинформацията подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция. Тази битката обаче трябва да бъде спечелена, преди пропагандата на Кремъл да спечели умовете и сърцата на хората.

Конференцията в Давос, в която Божанов взе участие, е организирана от Ukraine House Davos, а в нея взеха участие 12 министри на дигиталната трансформация на ЕС.

"Събрахме 12 министри на дигиталната трансформация на ЕС, които показват подкрепа за Украйна от първите дни на войната и помагат за воденето на борбата срещу агресора на дигиталния фронт. Работейки заедно, можем да се изправим срещу врага", написа министърът на цифровата трансформация и вицепремиер на Украйна - Михайло Федоров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици