Twitter, BBC и Vоice of America пуснаха анонимно и непроследимо съдържание специално за Русия Снимка: © Getty Images

Новият закон приет от руския парламент, който заплаши с до 15 години затвор всеки, който според властите разпространява „фалшиви новини“ - с други дума нарича войната в Украйна с истинското ѝ име, а не "операция", създаде основателни притеснения за свободата на словото. Санкциите са както по отношение на руските граждани, така и за международни и местни независими новинарски издания, включително социалните мрежи Twitter и Facebook.

Компаниите, върху които се отразиха тези ограничения обаче, са готови да отвърнат на удара на Кремъл по свободата на словото, като предлагат нови технологични решения, с които да бъдат заобиколени ограниченията. Ето какви са те:

Twitter пусна официална версия на услугата Tor onion, позволявайки на потребителите в Русия да избегнат наблюдението и цензурата, като използват мрежата за анонимност, за да достигнат до платформата.

„Да правим нашата услуга по-достъпна е постоянен приоритет за нас“, каза говорителят на Twitter Трентън Кенеди.

Tor работи като пренасочва интернет трафика на потребителите през произволни сървъри и го криптира. Това означава, че уебсайтът не може да види кой конкретно го разглежда, а доставчикът на интернет услуги не може да проследи какви сайтове посещават неговите клиенти.

„Това е може би най-важният и дългоочакван туит, който някога съм публикувал“, написа Алек Мъфет, професионалист по киберсигурност с дълга история на работа с мрежата Tor. „От името на Twitter, имам удоволствието да обявя тяхната нова услуга.“

BBC също реагира като разработи „специален“ сайт на телевизионния оператор, отново ползвайки Tor.

Освен това BBC стартира две честоти на къси вълни , излъчващи новини на английски в Украйна и части от Русия.

„Достъпът до точна, независима информация е основно човешко право, което не бива да се отказва на народа на Русия, милиони от които разчитат на BBC News всяка седмица“, посочват от британската медия. BBC подновиха своята дейността в Русия, след като временно бяха преустановили работата си в страната заради приемането на новия закон.

Радио „Гласът на Америка“ (VOA) също стартира излъчвания чрез късовълново радио.„VOA ще продължи да популяризира и поддържа инструменти и ресурси, които да позволяват на нашата аудитория да заобиколи всички усилия за блокиране на нашите сайтове в Русия. Нашите журналисти ще продължат да информират, като пример за работата на свободната преса“, се казва в изявлението на изданието.

Инструментите за заобикаляне на "руския" интернет започнаха да стават все по-популярни в Русия след налагането на ограничения на правителството над някои от социалните медийни услуги. Търсенето на VPN мрежи е нараснало с около 1000% в Русия на 5 март, ден след като Русия блокира достъпа до Facebook, според Top10VPN.com.

Виртуалните частни мрежи или VPN позволяват на потребителите да скрият местоположенията си, за да избегнат ограниченията, базирани на местоположението, и да направят сърфирането по-поверително чрез криптиране на интернет трафика. Използването на VPN в Русия е законно, но достъпът до официално блокирано съдържание не е, твърди Саймън Милиано, ръководител на изследвания в Top10VPN.com. Милиано отбелязва още, че има около 15 VPN услуги, които са били забранени от руските власти.

Намирането на начини за заобикаляне на интернет блокадата позволява на руските граждани да останат свързани с останалия свят и да получават критичен достъп до официално забранени независими, чуждестранни и социални медии.

Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния Интернет Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния Интернет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024