Украинските бежанци масово отказват да бъдат местени от Черноморието към ведомствени бази Снимка: © Getty Images

Планът за превозване на украинските бежанци от морските курорти към вътрешността на страната започна днес – с фалстарт.

В последния момент почти всички от първите 200 бежанци, които трябваше да бъдат транспортирани от Черноморието към нови бази, са отказали да го направят. Те са заявили, че ще се приберат в родината си или ще намерят квартири край морето, където да останат. Това съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев.

"Тече организация по извозване на бежанците от Варна. Във влака обаче има между 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени", каза областния управител на Варна.

Около 200 души трябваше ще бъдат транспортирани към ведомствени бази в Паничище и Рибарица днес. Допълнителните вагони и автобусите обаче остават празни. Това е малка част от общия брой на гражданите, които се намират в града и ще трябва да бъдат преместени до 31 май - по данни на щаба те са около 7000 души само във Варна.

"Идеята беше да извозим около 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния момент решиха, че ще си търсят собствен начин на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна. Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона допълнително към влака Варна – София, но в момента ги разкачаме", каза още Коцев.

Бежанците, настанени в хотел „Берлин” в „Златни пясъци”, от които е трябвало да започне транспортирането днес, са решили да останат още един ден там, каза областният управител на Варна. Те са знаели предварително в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват.

„Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са запазени за хора в най-голяма нужда – възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани”, каза Благомир Коцев.

Вчера над 40 украинци бяха извозени от хотела си в Слънчев бряг до базата на БДЖ в Приморско.

Новата програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта за обезщетяване на хотелиерите - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло.

Около 5000 човека ще останат в местата, в които се намират и сега, защото собствениците на хотелите са изявили желание да ги запазят като гости срещу участие в държавната кампания за подпомагане, която предлага помощ на домакините в размер на 15 лв. на ден за приет човек.

Над 500 хотела в цялата страна са заявили готовност да приемат украинските бежанци срещу по-ниската стойност на отпусканата от държавата помощ. Близо 300 от тези места за настаняване предоставят подслон на украинците и в този момент.

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023