Снимка: © Getty Images

Войските на Украйна се изтеглят от град Северодонецк след седмици на ожесточени битки. Това съобщи губернаторът на провинцията Сергей Гайдай.

"Нашите военни ще трябва да се изтеглят от Северодонецк, защото няма смисъл да остават на разбити позиции, броят на жертвите расте", казва Гайдай.

Войските вече са получили заповед да се преместят, но губернаторът не посочва дали вече са го направили, както и къде точно отиват. По думите му 90% от сградите в Северодонецк са разрушени или повредени вследствие на бомбардировките на руснаците.

Днес се навършват четири месеца от началото на руската офанзива в Украйна, а едни от най-тежките битки се проведоха именно в Северодонецк, където военните действия бушуват вече повече от месец, а Русия бавно и старателно завзема все повече позиции.

Битката в оспорвания град е ключова за Русия, тъй като ако получи Северодонецк, това ще даде на руснаците практически контрол над цялата област на Донбас, индустриалното сърце на Украйна.

„В много отношения там се решава съдбата на Донбас“, каза наскоро украинският президент Владимир Зеленски за Северодонецк.

След като не успяха да превземат столицата Киев в началото на войната, руските сили се съсредоточиха върху опитите си да поемат пълен контрол над провинциите Луганск и Донецк, които заедно съставляват региона Донбас в Източна Украйна.

Части от Донбас бяха окупирани от подкрепяните от Русия сепаратисти след незаконното анексиране на Крим през 2014 г. и последвалите военни действия в региона. Настоящата война, наредена от Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., практически започна с признаването от страна на Москва на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска независими републики, напризнати от никой друг.

Междувременно Съединените американски щати съобщиха, че ще предоставят на Украйна допълнителни 450 млн. долара под формата на военна помощ. С това оръжейната и логистична подкрепа на Вашингтон за Киев става общо около 6.1 млрд. долара от началото на руската инвазия през февруари. Новият пакет военна помощ включва по-конкретно доставката на 4 реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването