Снимка: © Getty Images

Украйна се е превърнала в базар за дрехи втора употреба за цяла Европа“, казва Настя Стефанович, доброволец в разпределителния център в Лвов. В пункта получават много бебешки и детски дрехи, но недостатъчно обувки и маратонки за възрастни. Още по-малко са даренията, които могат да бъдат предадани на войниците на фронтовата линия.

„Има хора, които са невероятно щедри към Украйна, но има и такива, които просто си изхвърлят старите дрехи“, споделя координаторът на центъра. Когато даренията не са годни са употреба, това допълнително усложнява работата на доброволците, които трябва да ги изхвърлят някъде или „да ги изпратят в приют за кучета, за да се използват за постелки.“

„Разбирам, че искате да помогнете, но трябва да ни уважавате“, казва Тетяна Косторна, координатор на центъра за разпределение на помощи пред Дейсън Бобиен, кореспондент на независимото издание NPR. "Уважавайте хората, които са загубили всичко."

Художественият комплекс в сърцето на украинския град Лвов е едно от местата, които променя предназначението си в отговор на войната в Украйна. Откакто е започнала войната комплексът е пункт за събиране и разпределение на помощи, а сградата е изпълнена с дарения.

В залата на театъра жени сортират кутии с чорапи, в мазето студенти по медицина разпределят лекарства. В други помещения доброволци разпределят дарените пакети суха храна. Художествената галерия на втория етаж е препълнена от хиляди торби с дарени дрехи.

В края на деня, центърът успява да предостави основни храни и дрехи на около 500 семейства.

Доброволците, работещи там обаче споделят, че има голямо разминаване между даренията, които получават и тези, от които имат нужда.

Физическите дарения могат да бъдат тромави и отнемат време за доставка. Това мнение споделя и Каролина Линдхолм Билинг, представител на Върховен комисариат на ООН за бежанците в Украйна. Поради тази причина Агенцията на ООН за бежанците и коалиция от групи за подпомагане засилват програма, която да дарява парични средства директно на украинците напуснали дома си.

„ВКБООН планира да отпусне безусловни парични субсидии на най-малко 360 000 вътрешно разселени лица“, казва Билинг. ООН изчислява, че близо 6,5 милиона украинци - от население от 43,7 милиона – са изоставили домовете си, но не са напуснали границите на страната.

Програмата ще започне с разпределяне на средства чрез украинската пощенска услуга. Семействата ще могат да получават 2220 украински гривни или приблизително 75 долара на човек на месец във всеки клон на пощенската служба, независимо къде се намират в страната.

Помощта ще бъде достъпна поне през следващите три месеца. А паричните средства, които ще получават украинците, не са достатъчни, за да се преодолее прага на бедността и дори да се наеме апартамент в повечето части на Украйна, но ще подпомогнат семействата в нужда.

ВКБООН участва и в други подобни програми, за финансово подпомагане бежанци в Полша и Молдова. Програмите в тези страни изплащат парите на банкомати, вместо на пощенски гишета.

„Във военна зона е много по-лесно да бъдат прехвърляни пари, отколкото да пренасяте камиони с храна, пелени и дрехи“, казва Билинг. Освен това, парите са много по-полезни за получателите, смята тя: „По-добре е хората да имат пари и да могат да купуват, каквото желаят. Те може да предпочитат паста пред ориз или да са свикнали да готвят с масло от рапица вместо със зехтин. Получаването на пари има повече смисъл от получаването на пакет с нещата, които искат, но такива, които не биха ползвали“.

ВКБООН и групи за помощ, включително Международната организация по миграция, Mercy Corps и други, започват да записват хора в програмата за разпределение на пари. От организациите се надяват плащанията да тръгнат през следващите дни. 

В световен мащаб хуманитарните групи започват да осъзнават, че паричната помощ е много по-важна при някои бедствия. Кризата в Украйна е едно от тях, твърди и Войтек Вилк, ръководител на Полския център за международна помощ. В Полша няколко отделни пилотни програми вече даряват пари в брой директно на бежанците.

„Изпращането на парична помощ в засегнатия от суша район в Африка, когато няма храна, вероятно няма да има никакъв смисъл, но в Полша има много храна по рафтовете на супермаркетите. Банковата система функционира. Притокът на пари също помага, а не подбива местните търговци. Някои хора се притесняват, че е по-вероятно парите да доведат до измами, корупция или злоупотреба със средствата, но всяка измама може да бъде овладяна.“, твърди Войтек Вилк.

Целта на страната е да се използват само плащания в брой в период от няколко месеца и така да се помогне на бежанците да се установят, споделя Вилк. Дългосрочният план е украинските бежанци да бъдат записани в полската система за социално осигуряване. Това ще им позволи да работят легално в страната до 18 месеца и да получат достъп до социално подпомагане при безработица, право на жилище и други обезщетения.

Най-голямото предизвикателство за програмата за парична помощ, според Уилк, ще бъде да се намерят достатъчно дарители, които да я финансират.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне