Снимка: © Getty Images

Девет руснаци са получили разрешение за изкачване на върхове в Непал тази пролет, въпреки призивите на украински дипломати и алпинисти да бъдат наложени санкции на руските алпинисти заради военните действия на Путин в Украйна, съобщават от BBC News.

Украинското посолство в Делхи е отправило искане до посолството на Непал да забрани на руснаците да изкачват Хималаите, така както много международни спортни федерации вече са наложили забрани на други руски спортисти:

„Вземайки предвид горното, уважаемата непалска страна е любезно помолена да наложи забрана на руските отбори по алпинизъм до края на (руското) нашествие в Украйна“, пишат от посолството в Делхи в писмото си до непалското правителство.

Въпреки това служители в Непал продължават да издават разрешения на всеки, който спазва правилата и разпоредбите на правителството – без значение от неговата националност.

За сезона на пролетното катерене, който обикновено продължава до края на май, един руски алпинист е получил разрешение да изкачи Анапурна I (8091 м), а други осем са получили разрешения за върхове под 6500 м.

„Продължихме с обичайната си политика. Освен това правителството не каза нищо в това отношение, така че не сме взели ново решение“, казва президентът на Непалската алпинистка асоциация Санта Бир Лама пред ББС.

Ирина Галай, която описва себе си като първата украинка, изкачила Еверест и К2, написа в Instagram, че руснаците не трябва да имат привилегията да се покоряват върховете, „докато войната продължава“.

"Няма мир, няма изкачване. Дано скоро да имаме мир и да се изкачваме“, написа Галай, призовавайки руските граждани, които не са съгласи с войната, да отменят експедициите си.

Олег Иванченко, украински планински водач, който планира да изкачи връх Еверест и връх Лхотце тази пролет, също се е отказал от мисиите заради руската инвазия.

„Знам, че някои хора казват, че планините са свещени и това не е място за политика, но ние очакваме подкрепа и от руските алпинисти - те могат да протестират – или поне да не се катерят и да останат в Русия“, казва Иванченко пред BBC.

Тази пролет в Непал не се очакват украински алпинисти. А експедиционните оператори твърдят, че войната е причинила значителен спад в бизнеса.

„Имахме около 35 катерачи от Украйна, които изкачваха различни планини, включително Еверест, но всички те отмениха експедициите си“, разказва Мингма Шерпа, председател на Seven Summit Treks, оператор по алпинизъм и преходи в Непал.

Миналата година, през пролетния и есенния сезон на катерене, 49 руснаци и 19 украинци са регистрирани в непалските планини над 8000 м, според базата данни на Хималаите, свързани с алпинизма. От тях 14 руски и шестима украински алпинисти са били на Еверест.

Длъжностни лица от Асоциацията на експедиционните оператори на Непал заявяват, че продължават да бъдат неутрални, когато работят с алпинисти.

„Ние сме професионални оператори и обслужваме нашите клиенти, независимо от тяхната националност“, казва президентът на асоциацията Дамбар Параджули пред BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор