Украйна настоява: Без руснаци по върховете на Хималаите, докато няма мир Снимка: © Getty Images

Девет руснаци са получили разрешение за изкачване на върхове в Непал тази пролет, въпреки призивите на украински дипломати и алпинисти да бъдат наложени санкции на руските алпинисти заради военните действия на Путин в Украйна, съобщават от BBC News.

Украинското посолство в Делхи е отправило искане до посолството на Непал да забрани на руснаците да изкачват Хималаите, така както много международни спортни федерации вече са наложили забрани на други руски спортисти:

„Вземайки предвид горното, уважаемата непалска страна е любезно помолена да наложи забрана на руските отбори по алпинизъм до края на (руското) нашествие в Украйна“, пишат от посолството в Делхи в писмото си до непалското правителство.

Въпреки това служители в Непал продължават да издават разрешения на всеки, който спазва правилата и разпоредбите на правителството – без значение от неговата националност.

За сезона на пролетното катерене, който обикновено продължава до края на май, един руски алпинист е получил разрешение да изкачи Анапурна I (8091 м), а други осем са получили разрешения за върхове под 6500 м.

„Продължихме с обичайната си политика. Освен това правителството не каза нищо в това отношение, така че не сме взели ново решение“, казва президентът на Непалската алпинистка асоциация Санта Бир Лама пред ББС.

Ирина Галай, която описва себе си като първата украинка, изкачила Еверест и К2, написа в Instagram, че руснаците не трябва да имат привилегията да се покоряват върховете, „докато войната продължава“.

"Няма мир, няма изкачване. Дано скоро да имаме мир и да се изкачваме“, написа Галай, призовавайки руските граждани, които не са съгласи с войната, да отменят експедициите си.

Олег Иванченко, украински планински водач, който планира да изкачи връх Еверест и връх Лхотце тази пролет, също се е отказал от мисиите заради руската инвазия.

„Знам, че някои хора казват, че планините са свещени и това не е място за политика, но ние очакваме подкрепа и от руските алпинисти - те могат да протестират – или поне да не се катерят и да останат в Русия“, казва Иванченко пред BBC.

Тази пролет в Непал не се очакват украински алпинисти. А експедиционните оператори твърдят, че войната е причинила значителен спад в бизнеса.

„Имахме около 35 катерачи от Украйна, които изкачваха различни планини, включително Еверест, но всички те отмениха експедициите си“, разказва Мингма Шерпа, председател на Seven Summit Treks, оператор по алпинизъм и преходи в Непал.

Миналата година, през пролетния и есенния сезон на катерене, 49 руснаци и 19 украинци са регистрирани в непалските планини над 8000 м, според базата данни на Хималаите, свързани с алпинизма. От тях 14 руски и шестима украински алпинисти са били на Еверест.

Длъжностни лица от Асоциацията на експедиционните оператори на Непал заявяват, че продължават да бъдат неутрални, когато работят с алпинисти.

„Ние сме професионални оператори и обслужваме нашите клиенти, независимо от тяхната националност“, казва президентът на асоциацията Дамбар Параджули пред BBC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да пушиш не е готино - дори и да си Джена Ортега

Майката на актрисата се включи в дебата онлайн и даде съвет на дъщеря си

16:07 - 03.06.2023

Радев не смята, че кабинетът на Денков и Габриел е експертен

Президентът отказа да коментира протестите срещу него

15:49 - 03.06.2023

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в отговор на искане на НАТО

14:23 - 03.06.2023

Френският уличен артист, чието сърце принадлежи на украинския народ

Художникът Кристиан Гюми, известен като C215, показва силата на Украйна в стенописи

14:00 - 03.06.2023

Русия забърка Apple и САЩ в "шпионски заговор" и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Разузнавателната служба ФСБ твърди, че е разкрила шпионска операция на САЩ. Apple отхвърля обвиненията

13:24 - 03.06.2023

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023