Унгария пак блокира санкциите на ЕС срещу Русия - заради патриарх Кирил Снимка: © Getty Images

Унгария отново задържа финализирането на шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия - този път настоявайки за премахване на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от списъка със санкционираните лица. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация от трима дипломати.

Това не е първият път, в който правителството в Будапеща, начело с Виктор Орбан, се оказва една от най-сериозните пречки пред единодушната подкрепа на санкциите към Русия, необходима от 27-те държави членки на блока. Шестият санкционен пакет бе обявен на 4 май 2022 г., а Унгария го забави с повече от месец въвеждането на ембарго върху руския петрол.

В началото на седмицата обаче европейските лидери постигнаха компромис, споразумявайки се то да обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи. Временно изключение от ембаргото до края на 2024 година получава и България.

Оставаше да бъде подготвен юридически текстът, с който санкциите да бъдат въведени – но Унгария отново бави процеса, този път заради патриарх Кирил. Главата на Руската православна църква беше включен в допълващ списък на санкционирани лица заради откритата си подкрепа за войната в Украйна. Неговата позиция доведе дотам, че Украинската православна църква обяви, че се отделя от руската патриаршия. По-късно епархиите в контролираните от Русия Крим и Донецк казаха, че остават под ръководството на патриарх Кирил.

Дипломатите от ЕС ще се съберат отново в Брюксел днес, за да се опитат да намерят решение и да довършат работата по подготовката на санкциите.

Правителството на Унгария е едно от най-дружелюбните към Москва в ЕС, а премиерът на страната – Виктор Орбан, е смятан за един от най-близките европейски съюзници на руския президент Владимир Путин. Орбан подкрепи с неохота предишните санкции на ЕС срещу Москва, включително ембарго върху руските въглища, твърдейки обаче, че „подобни ходове вредят на блока повече, отколкото на Русия“.

„Казахме, че ще подкрепим санкциите срещу въглищата, защото те не засягат Унгария; но сега наистина стигнахме до червената си линия, защото ембаргото върху петрол и газа ще ни съсипе “, каза по-рано Орбан.

Страната получава 85% от природния си газ и повече от 60% от петрола от Русия, а правителството на Унгария каза, че бойкотът на петрола в ЕС би бил „атомна бомба“ за икономиката й и би унищожил нейното „стабилно енергийно снабдяване“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023