Снимка: © Getty Images

Унгария отново задържа финализирането на шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия - този път настоявайки за премахване на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от списъка със санкционираните лица. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация от трима дипломати.

Това не е първият път, в който правителството в Будапеща, начело с Виктор Орбан, се оказва една от най-сериозните пречки пред единодушната подкрепа на санкциите към Русия, необходима от 27-те държави членки на блока. Шестият санкционен пакет бе обявен на 4 май 2022 г., а Унгария го забави с повече от месец въвеждането на ембарго върху руския петрол.

В началото на седмицата обаче европейските лидери постигнаха компромис, споразумявайки се то да обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи. Временно изключение от ембаргото до края на 2024 година получава и България.

Оставаше да бъде подготвен юридически текстът, с който санкциите да бъдат въведени – но Унгария отново бави процеса, този път заради патриарх Кирил. Главата на Руската православна църква беше включен в допълващ списък на санкционирани лица заради откритата си подкрепа за войната в Украйна. Неговата позиция доведе дотам, че Украинската православна църква обяви, че се отделя от руската патриаршия. По-късно епархиите в контролираните от Русия Крим и Донецк казаха, че остават под ръководството на патриарх Кирил.

Дипломатите от ЕС ще се съберат отново в Брюксел днес, за да се опитат да намерят решение и да довършат работата по подготовката на санкциите.

Правителството на Унгария е едно от най-дружелюбните към Москва в ЕС, а премиерът на страната – Виктор Орбан, е смятан за един от най-близките европейски съюзници на руския президент Владимир Путин. Орбан подкрепи с неохота предишните санкции на ЕС срещу Москва, включително ембарго върху руските въглища, твърдейки обаче, че „подобни ходове вредят на блока повече, отколкото на Русия“.

„Казахме, че ще подкрепим санкциите срещу въглищата, защото те не засягат Унгария; но сега наистина стигнахме до червената си линия, защото ембаргото върху петрол и газа ще ни съсипе “, каза по-рано Орбан.

Страната получава 85% от природния си газ и повече от 60% от петрола от Русия, а правителството на Унгария каза, че бойкотът на петрола в ЕС би бил „атомна бомба“ за икономиката й и би унищожил нейното „стабилно енергийно снабдяване“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо