Унгария пак блокира санкциите на ЕС срещу Русия - заради патриарх Кирил Снимка: © Getty Images

Унгария отново задържа финализирането на шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия - този път настоявайки за премахване на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от списъка със санкционираните лица. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация от трима дипломати.

Това не е първият път, в който правителството в Будапеща, начело с Виктор Орбан, се оказва една от най-сериозните пречки пред единодушната подкрепа на санкциите към Русия, необходима от 27-те държави членки на блока. Шестият санкционен пакет бе обявен на 4 май 2022 г., а Унгария го забави с повече от месец въвеждането на ембарго върху руския петрол.

В началото на седмицата обаче европейските лидери постигнаха компромис, споразумявайки се то да обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи. Временно изключение от ембаргото до края на 2024 година получава и България.

Оставаше да бъде подготвен юридически текстът, с който санкциите да бъдат въведени – но Унгария отново бави процеса, този път заради патриарх Кирил. Главата на Руската православна църква беше включен в допълващ списък на санкционирани лица заради откритата си подкрепа за войната в Украйна. Неговата позиция доведе дотам, че Украинската православна църква обяви, че се отделя от руската патриаршия. По-късно епархиите в контролираните от Русия Крим и Донецк казаха, че остават под ръководството на патриарх Кирил.

Дипломатите от ЕС ще се съберат отново в Брюксел днес, за да се опитат да намерят решение и да довършат работата по подготовката на санкциите.

Правителството на Унгария е едно от най-дружелюбните към Москва в ЕС, а премиерът на страната – Виктор Орбан, е смятан за един от най-близките европейски съюзници на руския президент Владимир Путин. Орбан подкрепи с неохота предишните санкции на ЕС срещу Москва, включително ембарго върху руските въглища, твърдейки обаче, че „подобни ходове вредят на блока повече, отколкото на Русия“.

„Казахме, че ще подкрепим санкциите срещу въглищата, защото те не засягат Унгария; но сега наистина стигнахме до червената си линия, защото ембаргото върху петрол и газа ще ни съсипе “, каза по-рано Орбан.

Страната получава 85% от природния си газ и повече от 60% от петрола от Русия, а правителството на Унгария каза, че бойкотът на петрола в ЕС би бил „атомна бомба“ за икономиката й и би унищожил нейното „стабилно енергийно снабдяване“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024