Снимка: © vmz.bg

Ръководството на Държавната консолидационна компания сменя борда на дъщерното си държавното предприятие за производство на боеприпаси „Вазовски машиностроителни заводи“ в Сопот. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Причините за промяната на управителния борд на ВМЗ-Сопот са три: влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество без да е уведомено ръководството на ДКК, посочи Нинова.

Първата причина за рокадите е влошеното финансово състояние на предприятието - по думите на Нинова, то завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба, но първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн. лв.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г., но ръководството на ВМЗ-Сопот отказва да го направи: "Въпреки многократните писма, изпратени от ръководството на ДКК до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", каза Нинова и допълни, че има писмения отговор за този отказ.

Третата причина, която Нинова посочи, е, че няма да позволи държавни дружества да се разпродават. Ръководството на ВМЗ-Сопот е започнало да продава обособени части, представляващи собственост на ВМЗ, сред които очивна база „Чевира“ в Старосел, община Хисаря, хотел в Сопот, сгради, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново и др. Продажбите са спрени, след като ДКК разбира за действията на дъщерното си дружество и неговото ръководство.

"Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала на ДКК и зад моя гръб, като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба", каза Нинова.

„Ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно и с грижа за работниците. И който не отговаря на тези изисквания - ще трябва да се разделяме“, каза Нинова.

Вицепремиерът определи членовете на новото ръководство като „професионалисти“ и „почтени хора“. Ето кои са те:

Иван Иванов - доскорошният областен управител на София-Област и бивш зам.-министър на отбраната. Иванов е завършил Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, специалност „Земна артилерия и ракетни войски“. Той е магистър по Обслужване и ремонт на електронноизчислителни машини"". Преминал през обучение за управление на кризи и кризисни ситуации в Германия, както и обучение за управление на ресурсите на отбраната и организационните ресурси, отново в Германия, посочи Нинова.

Мариян Йовчев – дългогодишен служител и директор в "ТЕРЕМ", машинен инженер-конструктор. Йовчев е завършил специалност „Военна икономика“ във ВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

Камен Шаралиев - към момента директор директор „Инструментално производство и нестандартно оборудване“ във ВМЗ-Сопот. Завършил е Технически университет – София, специалност "Електроника и автоматика".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени