Уволнения във ВМЗ-Сопот: заради загуби и тайни продажби на имоти Снимка: © vmz.bg

Ръководството на Държавната консолидационна компания сменя борда на дъщерното си държавното предприятие за производство на боеприпаси „Вазовски машиностроителни заводи“ в Сопот. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Причините за промяната на управителния борд на ВМЗ-Сопот са три: влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество без да е уведомено ръководството на ДКК, посочи Нинова.

Първата причина за рокадите е влошеното финансово състояние на предприятието - по думите на Нинова, то завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба, но първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн. лв.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г., но ръководството на ВМЗ-Сопот отказва да го направи: "Въпреки многократните писма, изпратени от ръководството на ДКК до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", каза Нинова и допълни, че има писмения отговор за този отказ.

Третата причина, която Нинова посочи, е, че няма да позволи държавни дружества да се разпродават. Ръководството на ВМЗ-Сопот е започнало да продава обособени части, представляващи собственост на ВМЗ, сред които очивна база „Чевира“ в Старосел, община Хисаря, хотел в Сопот, сгради, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново и др. Продажбите са спрени, след като ДКК разбира за действията на дъщерното си дружество и неговото ръководство.

"Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала на ДКК и зад моя гръб, като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба", каза Нинова.

„Ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно и с грижа за работниците. И който не отговаря на тези изисквания - ще трябва да се разделяме“, каза Нинова.

Вицепремиерът определи членовете на новото ръководство като „професионалисти“ и „почтени хора“. Ето кои са те:

Иван Иванов - доскорошният областен управител на София-Област и бивш зам.-министър на отбраната. Иванов е завършил Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, специалност „Земна артилерия и ракетни войски“. Той е магистър по Обслужване и ремонт на електронноизчислителни машини"". Преминал през обучение за управление на кризи и кризисни ситуации в Германия, както и обучение за управление на ресурсите на отбраната и организационните ресурси, отново в Германия, посочи Нинова.

Мариян Йовчев – дългогодишен служител и директор в "ТЕРЕМ", машинен инженер-конструктор. Йовчев е завършил специалност „Военна икономика“ във ВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

Камен Шаралиев - към момента директор директор „Инструментално производство и нестандартно оборудване“ във ВМЗ-Сопот. Завършил е Технически университет – София, специалност "Електроника и автоматика".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023