Уволнения във ВМЗ-Сопот: заради загуби и тайни продажби на имоти Снимка: © vmz.bg

Ръководството на Държавната консолидационна компания сменя борда на дъщерното си държавното предприятие за производство на боеприпаси „Вазовски машиностроителни заводи“ в Сопот. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Причините за промяната на управителния борд на ВМЗ-Сопот са три: влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество без да е уведомено ръководството на ДКК, посочи Нинова.

Първата причина за рокадите е влошеното финансово състояние на предприятието - по думите на Нинова, то завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба, но първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн. лв.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г., но ръководството на ВМЗ-Сопот отказва да го направи: "Въпреки многократните писма, изпратени от ръководството на ДКК до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", каза Нинова и допълни, че има писмения отговор за този отказ.

Третата причина, която Нинова посочи, е, че няма да позволи държавни дружества да се разпродават. Ръководството на ВМЗ-Сопот е започнало да продава обособени части, представляващи собственост на ВМЗ, сред които очивна база „Чевира“ в Старосел, община Хисаря, хотел в Сопот, сгради, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново и др. Продажбите са спрени, след като ДКК разбира за действията на дъщерното си дружество и неговото ръководство.

"Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала на ДКК и зад моя гръб, като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба", каза Нинова.

„Ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно и с грижа за работниците. И който не отговаря на тези изисквания - ще трябва да се разделяме“, каза Нинова.

Вицепремиерът определи членовете на новото ръководство като „професионалисти“ и „почтени хора“. Ето кои са те:

Иван Иванов - доскорошният областен управител на София-Област и бивш зам.-министър на отбраната. Иванов е завършил Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, специалност „Земна артилерия и ракетни войски“. Той е магистър по Обслужване и ремонт на електронноизчислителни машини"". Преминал през обучение за управление на кризи и кризисни ситуации в Германия, както и обучение за управление на ресурсите на отбраната и организационните ресурси, отново в Германия, посочи Нинова.

Мариян Йовчев – дългогодишен служител и директор в "ТЕРЕМ", машинен инженер-конструктор. Йовчев е завършил специалност „Военна икономика“ във ВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

Камен Шаралиев - към момента директор директор „Инструментално производство и нестандартно оборудване“ във ВМЗ-Сопот. Завършил е Технически университет – София, специалност "Електроника и автоматика".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024