Уволненото ръководство на ВМЗ-Сопот обвини Корнелия Нинова в лъжи Снимка: © Булевард България

Отстраненият Съвет на директорите на държавното предприятие за производство на боеприпаси „Вазовски машиностроителни заводи“ в Сопот обвини вицепремиера Корнелия Нинова в разпространение на невярна информация и опроверга твърденията, които тя посочи като причини за уволненията.

В петък Нинова изненадващо обяви смяна на борда на ВМЗ-Сопот, като посочи три причини за това: влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество - без да е уведомено ръководството на "Държавната консолидационна компания". ВМЗ-Сопот е дъщерно дружество на държавната ДКК, чийто принципал пък е министърът на икономиката.

По думите на членовете на отстранения Съвет на директорите на оръжейното предприятие обаче Корнелия Нинова е "заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството", а самите те са дискредитирани - заради кадровата политика на сегашното ръководство на ДКК.

Причина номер едно за рокадата: Влошено финансово състояние

Какво каза Нинова? Влошеното финансово състояние е причина номер едно за смяната на ръководството. По думите на Нинова предприятието завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба, но първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн. лв.

Какво казва Съветът на директорите? Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева. Дружеството няма просрочени задължения.

„Фактите са следните – ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв.”, посочват от Съвета на директорите.

Причина номер две за смяната на ръководството: ВМЗ-Сопот отказва да плаща дивидент на държавата

Какво казва Нинова? Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г., но ръководството на ВМЗ-Сопот отказва да го направи: "Въпреки многократните писма, изпратени от ръководството на ДКК до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", каза Нинова и допълни, че има писмения отговор за този отказ.

Какво казва Съветът на директорите? Не е вярно, че ръководството е отказало да плати дивидент за 2021 г., както е решил МС - още на 20 април 2022 г. годишният финансов отчет на ВМЗ е изпратен за одобрение на ДКК, но до този момент становище не е дадено и това блокира изплащането на дивидента към държавния бюджет.

„Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи Съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ“, коментират от оръжейния завод.

Причина номер три за уволненията: Държавното дружество се разпродава тайно

Какво казва Нинова? Ръководството на ВМЗ-Сопот е започнало да продава обособени части, представляващи собственост на ВМЗ, сред които очивна база „Чевира“ в Старосел, община Хисаря, хотел в Сопот, сгради, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново и др. Продажбите са спрени, след като ДКК разбира за действията на дъщерното си дружество и неговото ръководство.

Какво казва Съветът на директорите? ”…Всъщност в решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото сегашният Съвет на директорите на ВМЗ-Сопот, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г.”

С това решение е натоварена Агенция за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на ВМЗ, посочва още уволненото ръководство.

„Никога настоящият Съвет на директорите не само не е вземал подобни решения, но и дори не е разглеждал подобни въпроси“, категорични са от дружеството.

В своята позиция Съвета на директорите изразява тревога, че в момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод, се предприемат действия, които могат да блокират дейността му и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници.

Междувременно двата синдиката в завода - КНСБ и КТ "Подкрепа" - изразяват недоволство от смяната на досегашното ръководство и от твърденията на Корнелия Нинова и съобщават, че обмислят протести. Ръководството на община Сопот също изрази несъгласие с промените в борда на държавното дружество.

Уволнения във ВМЗ-Сопот: заради загуби и тайни продажби на имоти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023