Снимка: © БНТ

Напрегнат ден в Народното събрание. Поводът - дебатите по винаги чувствителната за политиците тема за разкриването на агентите на тоталитарната "Държавна сигурност" успяха да нагнетят напрежение, което почти стигна до бой в пленарната зала между Искрен Митев от ПП и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Причината - вторият се саморазпозна в обръщението на първия "Копейкин" и заплаши, че "на тоя тъпак ще му разбия носа". Но това беше част от развръзката на деня.

Сериозната част от парламентарния сюжет, преди да се стигне до комичната - бе друга - промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Изненадващо от ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването, а ДПС взе рязък завой - при първото обсъждане на темата в пленарната зала бе "за" промените. Днес обяви темата с досиетата за "дъвка за наивници".

По същество - поправките, внесени от "Демократична България", предотвратяват спорната съдебна практика на Върховния административен съд да отменя решения на комисията по досиетата, когато тя огласява повторно имена на агенти и служители на комунистическите служби, устремили се към държавни постове. Спорът е от няколко години, а ВАС сам защити практиката си да "пази" агенти на ДС от съобщаване на имената им, когато ресорната комисия веднъж вече ги е съобщавала.

Тълкувателното решение дойде в края на 2021 г., след като въпросът бе отнесен до съда от бившия главен прокурор Сотир Цацаров - по настояване на Комисията по досиетата. И Цацаров, и комисията бяха на точно обратното мнение - а именно, че по закон имената на "ченгетата" от ДС трябва да бъдат съобщавани всеки път, когато се кандидатират за депутати, кметове, общински съветници или заемат някакъв публичен пост.

С гласовете на вносителите от ДБ и депутатите от "Продължаваме промяната" и един единствен глас от ГЕРБ-СДС законът за досиетата бе ремонтиран в посока никакво прикриване на агенти на тоталитарните служби, без значение колко пъти вече имената им са публикувани при предишни проверки.

„Демократична България“: Време е да прекъснем старите зависимости

В България не е имало лустрация и не е имало възстановено чувство за справедливост по отношение на тоталитарния режим, а истината не трябва да продължава да се крие от хората. За това призоваха депутатите от ДБ, които внесоха предложението за промените.

Всъщност това е вторият опит за ремонт на закона за досиетата в тази му част - предишният бе през 2020 г., когато на власт бе ГЕРБ, но до гласуване така и не се стигна.

"Трябва да знаем, ако има зависимости днес, породени още в миналото, как те са се развили след това и да направим своята оценка като граждани в едно демократично общество. Поне това дължим на българското общество - да прекъсваме зависимостите от миналото", заяви Атанас Славов от ДБ.

"Въпросът е принципен - или хората ще знаят какви хора се предлагат за публични постове, или няма да знаят. От БСП казаха, че тези хора (агентите и служителите на ДС - б.р.) са с големи заслуги. Ами като са с такива големи заслуги - обявете ги, да знае обществото! Искаме яснота, да е ясно кой кой е. Защо ги криете, бе, хора, нека хората ги видят и да преценят!", каза на свой ред депутатът Мартин Димитров от дясната коалиция.

Депутатите от ПП също се обявиха „за“ промените в закона и застанаха зад идеята всеки път, когато някой иска да заеме обществена длъжност, комисията да припомня дали той е бил част от бившата "Държавна сигурност".

От ГЕРБ-СДС, за които се очаква да са на същата позиция според публичните им заявки в годините, "за" гласува един единствен депутат - Петър Николов от квотата на СДС, показа разпечатката от вота днес. Останалите народни представители от партията на Бойко Борисов просто не са заели позиция.

БСП: Голяма част от хората вече не са между живите

Нямаше изнедада в позицията "против" ремонта на закона от страна на БСП. Един от аргументите, които изтъкна левицата е, че голяма част от хората, които биха били засегнати от решенията на Комисията по досиетата, вече на са между живите.

Тезата е спорна, доколкото според същия закон на проверка за принадлежност към тоталитарните служби подлежат всички граждани, кандидатстващи, заемали или заемащи публични постове, които са родени след 1973 г. Тези хора в момента още не са навършили 50 години.

"Каква е ползата 33 години след промените отново да отваряме тази тема, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите, не са между живите, а другите са пенсионери? Ще облекчим ли икономиката, ще помогнем ли на гражданите? Колко хора наистина са били разузнавачи и колко са работили за българската армия? Не обиждаме ли тях и техните поколения? Трябва да сме много по-внимателни, когато говорим за тази материя“, каза Борислав Гуцанов от БСП, възразявайки срещу предложените промени.

БСП отново призова и за закриването на Комисията по досиетата. Предложението на председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обаче не бе подложено за гласуване по преценка на председателстващия заседанието Кристиан Вигенин - също социалист.

Рязък завой в позицията на ДПС: законът е „дъвка за наивници“

Още преди законопроектът да влезе в пленарната зала, лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ посочи, че партията ще подкрепи промените. ДПС подкрепи предложенията на първо четене, но на второ четене се обяви „против“. Причините - 30% от досиетата са били унищожени и дори да бъдат разгледани, няма да бъде научена цялата истина, връщането в миналото е контрапродуктивно, а законът е "дъвка за наивници".

"Този законопроект е дъвка за наивници. По този начин ние държим на каишка политици. Основният въпрос е не е кое е най-доброто, а кой ще определи кое е то. За мен е ясно кой определя това - БСП - бившата комунистическа партия", каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

Мартин Димитров от ДБ му отвърна, че причината за обратния завой на ДПС е тяхното прозрение, че „ДПС няма изгода“ от подобни промени. (В групата на движението има депутати, чиито имена са обявявани от Комисията по досиетата - например Рамадан Аталай, чието име е излиза на всеки парламентарни избори - б.р).

"За подобен законопроект от вносители, които са били част от тези структури по онези мрачни времена - да, чувствителни сме. Повтарям - този законопроект е дъвка за наивници“, отговори Ибрямов на Димитров (въпреки че в групата на ДБ няма представители с досиета, нямаше и в кандидат-депутатските листи - б.р.).

В крайна сметка от ДПС не са участвали в гласуването на законодателните изменения въобще, показа справката след края на пленарното заседание.

„Възраждане“: Комисията по досиетата е "поредната ненужна и паразитна структура в държавната администрация"

По думите на „Възраждане“ дейността на Комисията по досиетата струва около 4 млн. лева на година, а предложението на "Демократична България" цели партията да подгрява своите избиратели.

Мартин Димитров от ДБ обаче отхвърли тези твърдения, като каза, че повторно оповестяване на сътрудниците на Държавна сигурност не значи повторна проверка - следователно не предполага и допълнителни разходи: "Не е вярно, че всеки път се прави проверка. Тоест, множество проверки няма и няма допълнителен разход при обявяването им".

Именно покрай изявленията от партията на Константин Константинов на трибуната в дебатите се появи и Искрен Митев от ПП: "Господин Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари и парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна гарда, за да покаже, че е повече човек от другите", каза Митев от трибуната. Името на Костадинов не спомена.

Въпреки че и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин отбеляза, че не е станало ясно към кого се обръща депутатът от ИТН, Костадинов, явно разпознал се, излезе до трибуната и на микрофоните се чу да казва на Вигенин: "На този тъпак ще му разбия носа". След което потърси лично сметка на депутата от ИТН насред залата, стигна се до дърпане на вратовръзки и намесата на квесторите и други депутати. Заседанието бе прекъснато за 30-минутна почивка.

След прекъсването за охлаждане на страстите дойде и гласуването. А резултатът показа, че самият Костадинов не е участвал в окончателното гласуване на промяната в закона за досиетата. Всъщност само 1 депутат е подкрепил партийната позиция "против".

Оказа се обаче, че още една партия от управляващото мнозинство, освен БСП, не подкрепя задължителното обявяване на агентите на ДС всеки път, когато поискат публичен пост - "Има такъв народ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени