Легендарният и приживе гръцки композитор Вангелис Папатанасиу - пое към своя "Conquest of Paradise" (името на емблематичното му произведение от саунтрака на филма "1492: Завладяването на Рая"). Вангелис почина на 17 май на 79-годишна възраст - в болница във Франция, където бе на лечение.

Вангелис е носител на "Оскар" и десетки престижни награди за великолепната си филмовата си музика, негови композиции летят в Космоса с мисия на НАСА. Мелодиите му звучаха на церемонията по откриването на Летните олимпийските игри в Сидни през 2000 г. и в Лондон през 2012 г., както и по време на Световното първенство по футбол през 2002 г. Днес светът скърби за загубата, но Вангелис и музиката му остават за вечността.

Евангелос, както е истинското му име, е роден през 1943 г. в крайбрежния град Агря, Тесалия, Гърция, но расте в Атина. Започва да композира едва на 4-годишна възраст. Той е самоук музикант, отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите.

„Оркестрация, композиция – преподават тези неща в музикалните училища, но има някои неща, които никога не можете да научите. Не могат да те научат как да твориш.“, казва Вангелис в интервю от 1982 г. за Асошиейтед прес.

Изучава класическа музика, живопис и филмова режисура в Атинската академия за изящни изкуства, а в началото на 60-те години на миналия век основава поп групата "Форминкс", която става изключително известна в Гърция.

Когато през 1968 г. избухват студентските бунтове, Вангелис се мести в Париж, където заедно с други двама гръцки емигранти - Демис Русос и Лукас Сидерас, основава групата "Афродайтис Чайлд" и заедно свирят прогресив рок.

Бандата се разпада през 1972 г., а Вангелис започва самостоятелна кариера, като композира музика за филми.

Как прави това - сяда пред синтезатора и „заедно с него гледа филма“:

„Създавам музиката на момента, нищо не е предварително подготвено. Не правя никакви демота. Импровизация не е точната дума, но разчитам на първата идея, първото впечатление, което идва в главата ми. Направих всичките си филмови партитури по този начин, така работих и върху албумите си…Най-важното е да уловиш духа на филма“, разказа Вангелис пред Replay Magazine през 1993 г.

Той пише музиката към два филма от 1973 г. на френския режисьор Фредерик Росиф, а през 1974 г. излиза първият му солов албум - Earth. През 1982 г. създава прочутата филмовата музика към "Огнените колесници", която оглавява Billboard 200 в продължение на четири седмици и носи на Вангелис наградата "Оскар" за саунтрак същата година.

Вангелис работи още с режисьора Ридли Скот, като през 1983 г. пише музиката към научнофантастичния трилър Blade Runner. Партитурата се смята за едно от най-великите произведения в жанра на електронната музика, а Вангелис е номиниран за награда "Златен глобус" и БАФТА за шедьовъра. По-късно композиторът пише за Скот и музиката към "1492: Завладяването на Рая".

Той е автор на филмовата музика към документалните филми на Жак Кусто за подводния свят. През 1992 г. е удостоен със званието "Кавалер на Ордена за изкуства и науки" на Франция.

След като основава звукозаписното си студио Nemo Studios, Вангелис започва да записва своя електронна музика. Сред най-забележителните му албуми са The City от 1990 г., в който пресъздава атмосферата на един град от изгрев до залез слънце. Автентичните градски звуци са записани лично от Вангелис по време на един от престоите му в Рим.

През 1995 г. издава и албума Voices, чрез който композиторът интерпретира връзката между природата и душата на човека, а въведението е изпълнено от гръцки камерен хор.

През 1993 г. Вангелис изпълнява симфонията Mythodea, която издава осем години по-късно, през 2001 г. тя представлява по-скоро оркестрова, а не електронна музика и е използвана от НАСА по време на мисиите до Марс.

По време на своята плодотворна кариера Вангелис създава музиката за едни от най-важните спортни събития в света. Вангелис композира официалния химн за Световното първенство по футбол през 2002 г., а негово произведение звучи по време на закриването на Летните олимпийски игри през 2000 г. в Сидни, както и по време на церемонията по oткриването на Летните олимпийски игри през 2012 г. в Лондон.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и стотици високопоставени личности, целият свят на музиката и изкуството изразиха скръбта си за загубата на Вангелис.

"Толкова съм тъжен да чуя тази ужасна новина за смъртта на Вангелис. Имах привилегията да го срещна в Париж миналата година. Той беше един от моите герои, голямо вдъхновение и просто невероятен човек. Все още слушам много албумите му. Нека почива в мир.", написа в своя профил в Twitter Армин ван Бюрен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024