Вотът на недоверие ще е на ръба, и ИТН ще го подкрепят

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров определи вота на недоверие, който внасят от ГЕРБ, като "предизвикателство", което "не е неочаквано".

„Този вот на недоверие се оказва изключително лесен за нас за оборване. Както видяхте, че темата за Северна Македония се оказа димна завеса, същото е и с повдигането на темата за икономическата и финансовата политика на правителството“, каза той.

Вчера от ПП ГЕРБ обявиха част от мотивите, с които ще искат оставката на кабинета, определяйки го като "корумпиран, лобистки и некадърен". Тази сутрин стана ясно и че "Има такъв народ" ще направят всичко възможно, за да спрат това правителство да управлява, защото е вредно за страната - това обясни депутатът Станислав Балабанов.

За да бъде успешен вотът и правителството да падне, са необходими 121 гласа. Досега в най-новата история на България не е имало успешен вот на недоверие.

За момента четирите опозиционни групи, включително депутатите от "Има такъв народ", имат общо126 гласа. 59 - ГЕРБ, 34 - ДПС, 20 - "Има такъв народ", 13 - "Възраждане".

Петимата депутати от ИТН се очаква да подкрепят правителството.

Мотивите за вота, които са внесени от ГЕРБ, са за икономическата политика на властта. От думите на Станислав Балабанов обаче се разбра, че ИТН ще поиска парламентът да изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Теодора Генчовска по темата Северна Македония.

Балабанов иска това да се случи на закрито заседание.

Каква е процедурата?

След като бъде внесено искане за вот на недоверие от поне 1/5 от народните представители, разискванията по него трябва да се проведат след не по-малко от 3 и не повече от 7 дни. Гласуването се насрочва поне 24 часа след края на дебатите, гласи Правилникът за дейността и работата на Народното събрание.

Гласуването е явно. Пленарната зала обаче може да реши и вотът да е таен - с бюлетини. Предложение за тайно гласуване могат да направят отделните парламентарни групи или от 1/10 от всички 240 депутати.

Ако вотът на недоверие не бъде успешен, тоест искането за принудителна оставка на правителството не събере поне 121 гласа, опозицията няма право да поиска нов вот на недоверие по същата тема през следващите 6 месеца.

При успешен вот на недоверие министър-председателят подава оставка. Следва т.нар. конституционна въртележка с раздаване на мандат за формиране на ново управление в рамките на действащото Народно събрание. В настоящата ситуация нова възможност за съставяне на кабинет ще получи първо кандидат-премиер, излъчен от "Продължаваме промяната". При неуспех, вторият мандат ще бъде за ГЕРБ. Ако отново няма излъчено и одобрено правителство, Румен Радев трябва сам да избере коя от останалите парламентарни групи ще получи възможност за съставяне на кабинет. При трети неуспех следва насрочване на предсрочти парламенарни избори и назначаване на служебно правителство от държавия глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024