Зам.-министър получи охрана от НСО. Отказал подкуп от 500 хил. лв. месечно за "Капитан Андреево"

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов вече се движи с охрана от НСО заради отправени заплахи към него. Това съобщи премиерът Кирил Петков вчера, а днес Христанов потвърди в ефира на bTV, че е бил заплашван.

Преди това той е получил предложение да получава подкуп от 500 хил. лв. месечно, за да прекрати работата си по случая с ГКПП „Капитан Андреево“ и частната фирма „Евролаб 2011“ да продължи да извършва фитосанитарния контрол на камионите и съдържанието им на граничния пункт.

Христанов е един от хората, заради чиято работа се стигна до прекратяването на дейността на компанията на границата. В началото на юни държавата прекрати договора с "Евролаб" 2011 и вече Българската агенция по храните (БАБХ), а не частна фирма, ще извършва контрола при внос оттук нататък и ще събира таксите за това, каза Христанов.

„Да бъда охраняван не е решение на премиера, нито мое. Това е решение на колективен орган - съвет, който преценява оперативната информация и съответно назначава или не охрана на застрашени лица“, каза днес зам.-министърът.

По закон във въпросната комисия, която назначава държавна охрана на застрашени хора, влизат началникът на НСО, главният секретар на МВР и директорът на ДАНС. Решенията се взимат с мнозинство.

„Обективно погледнато – да, страхувам се. Аз съм семеен човек с три деца. Опитвам се да си върша работата съзнателно. За мен не е нормално да наследим една държава,ъ, каза още Христанов в интервю за „Тази сутрин“.

Първите заплахи към зам.-министъра на земеделието са дошли преди дни, след като бе спряна лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", каза вчера премиерът Кирил Петков.

"Не е безрисково да спреш едни милиони на някои хора, които са ги получавали с години", каза Петков.

Той посочи, че за първи път българско правителство е имало смелост да застане "срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата", добавяйки, че в миналото земеделското министерство имало славата да раздава пари на едни хора с връзки.

А казаното от Христанов далеч не е първият сигнал за предлагане на крупни подкупи и отправяне на заплахи, откакто историята с финосанитарния контрол на границата с Турция излезе наяве. А договорът с частната компания беше прекратен.

Защо проверките на ГКПП „Капитан Андреево“ са важни и от тях се печелят пари?

Камионите, преминаващи през "Капитан Андреево“, подлежат на сериозен контрол, защото пунктът на границата ни с Турция е външна граница на Европейския съюз.

Всеки един от камионите, превозващ храна, се отваря, разтоварва и изследва – целта да не стигнат паразити, болести, развалена или замърсена храна до потребителите в целия ЕС. Всяка проверка се заплаща от търговците. Според депутати от управляващото мнозинство става дума за приходи от около 200-300 млн. лева годишно. Като досега парите не са отивали в държавния бюджет.

Фитосанитарният контрол на "Капитан Андреево" държавата бе поверила на една единствена фирма - "Евролаб 2011", от която да зависи колко камиона влизат в България, колко време чакат и каква стока ще внесат в ЕС. Договорът с цитираната фирма пък се появява мистериозно на 31 декември 2021 г., въпреки заповед от земеделския министър нови контракти да не се подписват. Параф под този контретно документ на уречената дата слага инж. агроном Николай Роснев - заместник-изпълнителен директор в БАБХ.

Коя е фирма „Евролаб 2011“?

Разследване не „Свободна Европа“ показва, че историята започва преди 10 години, когато управлява първото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. В края на декември 2012 г. министърът на земеделието Мирослав Найденов издава заповед, с която отваря пътя на една конкретна фирма да печели от работата на „Капитан Андреево“ и да бъде единствена – „Интерпред Еврологистик“.

Навръх новата 2022 г. БАБХ сключва нов договор за наем на помещенията на „Капитан Андреево“ с друга фирма - „Евролаб 2011“. Собственикът на новата фирма обаче е свързан със старата. Васил Димитров е бил служител в „Интерпред Еврологистик“.

Фирмата „Евролаб 2011“ е неоткривама. Нейни контакти се откриват в един от регистрите на БАБХ, показва проверката на „Свободна Европа“. Компанията е създадена през ноември 2011 г., а месец по-късно подписва 10-годишен договор с БАБХ за наем на помещенията на пункта "Капитан Андреево".

Проверка на сайта BIRD проследява връзките на новата фирма със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки, приближения до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързания с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, когото "Капитал" свързва с бивши общински служители от ГЕРБ.

Как започнаха проверките?

Премиерът Кирил Петков посети граничния пункт „Капитан Андреево“ в началото на април, „за да види как се контролира вносът на храни“. След визитата му говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че констатациите са "потресаващи", а това доведе до серия от проверки.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков обяви, че бивш депутат е предложил подкуп от 6 млн. лева на директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), за да остави фирмата да продължи да извършва дейността си.

"Просто ми казаха: "По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа", каза тогава директорът на БАБХ Христо Даскалов по повод предложението.

Какво следва да се случи на ГКПП „Капитан Андреево“?

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов определи като „митологема“ твърдението, че държавата е взела бизнеса на “един беден човек, който 10 години си е вършил работата”, а собственикът на фирмата "Евролаб 2011" каза в парламента, че зад атаката срещу него стои премиерът Кирил Петков, който цели да изземе бизнеса му.

Оттук нататък проверките на пункта ще се извършват не от частна фирма, а от БАБХ, като по думи на Христанов това ще носи годишен приход на държавата от 50-60 милиона лева: "На границата ще бъде изградена и лаборатория и това ще носи годишен приход на държавата от 50-60 млн. лв. на година. Оборудването за лабораторията ще струва между 3 и 5 млн. лв.", обясни зам.-министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024