Италианците никога няма да забравят 27 март 2020, когато здравните власти обявиха, че в страната, само за 24 часа, са починали 969 души вследствие на пандемията Covid-19. В интернет се разпространяваха снимки на ковчези, полиция по улиците и хора с маски. Италия бе на една от челните позиции в света, що се отнася до най-засегнатите от епидемията страни. Днес обаче тя е доста надолу в тази „класация“.

Повече от четири месеца по-късно животът в южната европейска държава е близо до нормалния, макар да се наблюдават частични повишения на новите случаи – те обаче са основно от чужденци, пристигащи в Италия и разделяни от останалото население.

Смъртните случаи достигнаха до малко над 35 хиляди и през повечето дни в последно време здравните власти обявяват не повече от дузина жертви. Общо положителните проби от началото на пандемията са 250 103, като новозаразените са най-много стотина на дневна база, с изключение на последния ден, в който бяха установени около 350 случая. Над 201 хиляди души в страната с население от 60 млн. са се излекували от коронавируса.

Нощните заведения и училищата все още не са отворени, маските са задължителни, а в същото време е приложена задължителната социална дистанция. Лятото обаче тече по план. Хората излизат по ресторанти, наслаждават се на традиционната напитка по откритите площади, пътуват за почивки и, като цяло, продължават естествения си начин на живот.

Преди онзи злополучен ден през март, когато загинаха почти хиляда души, в медийното пространство се появиха информации как италианците избягват наложените правила на карантина. Говореше се за незаконни събирания на много хора на едно място за вечеря, за това как цял блок в жилищен квартал разхожда едно-единствено куче, за да може всички да излязат на чист въздух. Блокадата тогава налагаше всички, освен работниците на първа линия, да излизат на максимум 300 метра от домовете си, и то за определено време.

Много хора загубиха работата си, бизнесът пострада, а децата изгубиха ценно време в обучението си, тъй като образователната система на Италия не успя да се нагоди бързо към новия стандарт на онлайн часове. Времената бяха тежки и нацията изпита огромна скръб която заля цяла Италия – това сподели директорът на Националния здравен институт Джани Реза.

„Населението реагира позитивно при първата фаза, въпреки че страхът определено е изиграл роля“, каза той пред CNN. „Снимките на ковчези, придвижвани от военни камиони в Бергамо, бяха тежки и определено показаха, че оставянето на ситуацията без контрол ще доведе до сериозни проблеми.

Италия излезе от бурята

Бавно – стъпка по стъпка, положението се подобри и от края на май Италия достигна „плато“ на новите случаи на коронавируса. Хората възприеха карантината сериозно, носеха маски, както продължават да правят и днес, а страната постепенно се излекува.

Полицията изпълняваше функциите си на най-високо ниво и наблюдаваше стриктно дали гражданите спазват наложените ограничения. Патрулираха по улиците и чрез мегафони напомняха на хората да останат у дома, разказва CNN, позовавайки се на разговорите с Джани Реза.

В началото на май Италия започна да се отваря постепенно. С всяка следваща стъпка към свободата здравните власти проверяваха нивото на разпространение на заразата, не позволяваха на определени бизнеси да подновят работата си, ако се появяваше скок на новите случаи, и предупреждаваха, че ще върнат пълната блокада, ако нещата се влошат.

Фитнес залите отвориха, спазвайки стриктни протоколи, а все още не е позволено магазините да се препълват. Влаковете използват само 50% от капацитетите си, а градският транспорт също е ограничен. Маските са закон, а дезинфектантите стоят на входовете на всяка обществена сграда.

Поне засега най-лошото за Италия отмина. Повишаването на новите случаи на Covid-19 се свързва само с клъстъри в имигрантските лагери или в затворени общности, които биват подлагани на „агресивно“ тестване.

На 23 юли здравният министър на страната Роберто Сперанца потвърди, че усърдната работа е дала своя дълго чакан резултат. „Вярвам, че Италия излезе от бурята“, каза той. „Не говоря само за правителството, но за страната като цяло“.

Все пак Сперанца предупреди, че още не е време италианците да „свалят гарда“. „Ние бяхме първите в света, след Китай, които пострадаха. За нас нямаше инструкции как да се справим. Трябваше сами да учим за вируса. Мисля, че трябва да сме честни едни към други – това бяха най-трудните месеци в историята на държавата от Втората световна война насам“, каза той.

Как обаче Италия спечели битката с втората вълна, за разлика от Испания, Франция и Германия, както още САЩ и Великобритания? С „италианското в себе си“, смята журналистът и автор Бепе Севернини.

„Справихме се, защото открихме други източници, които винаги са били там – реализъм, изобретателност, големи семейства, солидарност и спомени“, каза той пред CNN.

Според думите му – когато правителството е наложило драконовски мерки на 10 март, италианците са повярвали в правилата. „Решихме, че блокадата има смисъл в ситуацията с Covid-19. Нямаше нужда да бъдем принуждавани да спазваме правилата“, споделя Севернини.

Политиците послушаха учените

Мнозина изразиха благодарността си към премиера Джузепе Конте, че след всяка наложена строга мярка съобщаваше, че самият той би бил виновен, ако нещо се провали, а не цялото правителство. И все пак – членове на неправителствени организации от Северна Италия смятат, че Конте не е взел вируса насериозно и се е забавил с наложените ограничения. Министър-председателят дори бе разпитван от прокуратурата през юни по този въпрос, тъй като бе посочен за виновник за нарастващия брой на жертвите.

Директорът на Националния здравен институт Джани Реза вярва, че страхът на италианците е изиграл основна роля, но и управляващите трябва да бъдат поздравени. „Бих казал, че имаше яснота и кураж от страна на политиците, защото те послушаха учените, и по-специално министъра на здравеопазването“, каза той. „Освен това, политиците взеха твърди решения, защото карантината значеше, че част от населението ще е недоволно и ще произтекат икономически последици. Решението за общонационална блокада определено беше смело“.

Връщането към нормалния живот в Испания, Франция, Великобритания и още европейски страни бе трудно. Но Италия се справи и според Сперанца настоящата ситуация ще продължи още – няма да се бърза с отпускането на всички мерки.

Историята на битката между Италия и Covid-19 засега се увенчава с успех от страна на италианците. Икономиката обаче пострада. Брутният вътрешен продукт се очаква да се свие с 10% тази година. Много бизнеси, свързани със сектора на туризма, може повече да не възобновят работата си. Липсата на втора вълна обаче означава, че най-вероятно няма да има нова блокада и почти целия бизнес може да започне да наваксва без страх, че ще загуби още средства.

„Страхът може да бъде форма на мъдрост“, подчертава Севернини за метода на италианците да се справят с кризата.


Прочетете още:

Първа попадна в криза и излиза последна: Защо точно Ломбардия?

Макрон, Тръмп и още лидери обсъждат международна помощ за Ливан на онлайн конференция

Covid-19 по света: 100 дни без предаване на вируса в Нова Зеландия и траур в Бразилия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024